Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Polemik Dünya ABD’nin hava harekatı IŞİD'i durdurur mu?

        Şefik DİNÇ-Uğur USLUBAŞ/ HABER MERKEZİ- Murat GÜRGEN/ANKARA

        KUZEY Irak’ta, Ezidilere saldırıp Erbil’i tehdit etmeye başlayan IŞİD (Irak Şam İslam Devleti) militanları, önceki gün ABD Başkanı Obama’nın verdiği yetkiyle vuruldu. ABD, Mahmur yakınlarındaki IŞİD hedeflerini lazer güdümlü bombalar ve insansız hava araçlarıyla imha etti. Bombalamalarda 46 IŞİD militanının öldüğü belirtildi. ABD’li yetkililer, IŞİD’in ilerleyişi durdurulana kadar operasyonun devam edeceğini açıkladı. Uzmanlara, ABD’nin saldırısının IŞİD’in ilerleyişini durdurup durduramayacağını sorduk.

        Habertürk Gazetesi Yazarı Soli ÖZEL:‘IŞİD’i bumüdahale durduramaz’

        OBAMA’nın açıklamasından anladığım Erbil’in tehlikede olduğu ve ABD’nin IŞİD’e müdahale edeceğiydi. IŞİD’in Erbil’e yaklaştığını ve tehlike altında olduğunu gören ABD, Kürdistan’daki istikrarın bozulmasına yol açacak bir gelişmeye izin vermeyeceği için müdahale etti. IŞİD Irak’a girdiğinde Kürt bölgesi hesapta yoktu. IŞİD’in hedefinde Bağdat vardı. Ancak sonrasında yukarı doğru Kürt bölgesine saldırınca bir insani facia da yaşandı. Bir de IŞİD suyun olduğu bölgeyi kontrol altına almak istedi. Musul’u aldıktan sonra baraj ve suyu kontrolünde tutmak için de çevresini ele geçirmeye çalıştı. Bir de IŞİD’de bir güç sarhoşluğu oluştu. Ancak ABD ‘Sınırı aşamazsın’ deyip müdahale etti. 2 tane 225 kiloluk bomba atıldı diye IŞİD’in püskürtüleceğini sanmıyorum. Musul düştükten sonra Kürtler Kerkük’e inip topraklarını genişletince Sünni Arap aşiretler bundan rahatsız oldu ve IŞİD’e destek veriyorlar. Ayrıca Kürtlerin de savaş anlamında zayıf oldukları ortaya çıktı. Bu müdahale IŞİD’i durduramayacaktır.

        Strateji Uzmanı Em. TümgeneralArmağan KULOĞLU:‘Sadece hava operasyonuyla kesin sonuç alınamaz’

        ABD, IŞİD Erbil’e yaklaşıncaya kadar hiç ses çıkarmadı. Bütün tepkileri cılız şekildeydi. Sünni İslam devletinin kurulmasına imkân yaratacak şekilde hareket etmişti. Ancak IŞİD sınırları zorlamaya başladı, Musul’u ve barajı ele geçirip Erbil’e ilerlemeye başlayınca Kürtler, Ezidiler tehlike altına girdi. ABD onları korumak amacıyla sınırlı operasyona başladı. Bu operasyon Kürt bölgesine ilerleyişi durdurur ve Ezidilerin nefes almasına sağlar. Ama sadece hava operasyonuyla kesin netice almak mümkün değildir. ABD, operasyonlarını IŞİD’in ilerleyişini durdurmaya yönelik düzenlemiş durumda. IŞİD’e ikaz yapıyor. “Başka bölgelere ilerlersen saldırılarım devam edecektir” mesajı veriyor.

        Eski Çekiç Güç EşKomutanı Em. Korg.Erdoğan KARAKUŞ:‘IŞİD ilerleyişini durdurmaya yeter’

        OPERASYON IŞİD’in ilerleyişini durdurmaya yeterli olur. Çünkü ABD’nin düşündüğü zaten Erbil’in korunması, esas konu o. Telafer’den 200 bin Türkmen sürüldü, kimsenin sesi çıkmadı. Karakuş ve Alkuş kasabalarındaki Hıristiyanlarla, Sincar Dağı’na kaçan Ezidiler söz konusu olunca ABD müdahale etti. Başka yere de müdahele etmeyerek IŞİD’e “Hayatta kalmasını istediğim yer Erbil. Oraya yaklaşma” diyor. Attıkları lazer güdümlü bombalar en fazla 1 metre hatayla vuruyor. Kimsenin kurtulabilmesi mümkün değil. 1 tonluk bomba atsa 15 metre çapında ve 10 metre derinliğinde çukur açıyor. Parça tesiri 500 metreye kadar gidiyor. Zaten ‘Çekiç Güç’ operasyonu da esasen budur. Zamanında Çekiç Güç ile Saddam’ın o bölgelere ulaşmaması için belirli bir hava sahası kapatılmıştı. Saddam hava gücünü kullanamayınca kara harekâtı da yapamadı. ABD bunu 1990’lı yılların başından itibaren İncirlik’teki 48 uçağıyla yapmıştı. Çekiç Güç’ün kara birliği ve deniz unsuru yok. ABD’nin Basra Körfezi’nde bu kadar birliği olunca, İncirlik’e de ihtiyacı yok. Zaten Irak Merkezi Hükümeti de IŞİD’den rahatsız ve ABD Irak hava sahasını istediği gibi kullanabiliyor.

        Em. Koramiral Atilla KIYAT:Bu saldırı IŞİD’i durdurur’

        ABD, uçak gemisinden havalanan uçak ve insansız hava araçlarıyla IŞİD güçlerini vurarak ağır kayıplar verdirdi. Hava harekâtında her biri 225 kilogram gelen lazer güdümlü füzelerin kullanıldığını da biliyoruz. Bence ABD’nin hava güçleriyle yaptığı bu müdahale IŞİD güçlerinin ilerleyişini durdurur. ABD, IŞİD’in ağır silahlarını hava kuvvetleri ile bertaraf edebilirse, IŞİD’e karşı savaşan güçler daha da kuvvetlenir.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ