Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Refah payı nedir, ne demek ve ne anlama gelir? 2023 refah payı nasıl ve nereden hesaplanır? İşte yeni refah payı hesaplama ekranı
        1

        TÜİK'in açıkladığı enflasyon rakamlarına göre memur ve memur emeklinin 2023 yılı ilk altı aylık dönemde alacağı maaş zammında enflasyon farkı 15,4 oldu. Bu rakama ek olarak refah payı ödemesi de yapılacak. Refah payı ile ilgili açıklama Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından geldi. Peki Refah payı nedir, ne demek ve 2023 Refah payı ne kadar oldu?

        2

        MEMUR VE EMEKLİ İÇİN 6 AYLIK ZAM ORANI BELLİ OLDU

        Aralık ayı enflasyon verilerinin açıklamasının hemen ardından SGK ve Bağ-Kur emeklilerinin yanı sıra, memur ve memur emeklileri için 6 aylık zam oranı da netlik kazanmış oldu.

        3

        Bu kapsamda; SGK ve Bağ-Kur emeklilerinin enflasyon farkından dolayı alacağı zam oranı yüzde 15,38 olarak açıklandı. Memur ve memur emeklisi ise yüzde 7’lik enflasyon farkının yanı sıra yüzde 8’lik toplu sözleşme zammı ile birlikte yüzde 16,40 zam alacaklar.

        Memur, sözleşmeli ve memur emeklileri, zamlı maaşlarını ve enflasyon farkını 15 Ocak'ta almış olacaklar.

        4

        REFAH PAYI NE KADAR OLDU?

        Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından yapılan açıklamaya göre, memur ve emekli maaşlarındaki zam oranı yüzde 25'e yükseltildi. Böylelikle, SSK ve Bağ-Kur emeklilerine 9,6 oranında, memur ve memur emeklilerine ise yüzde 8.5 oranında ek zam yapılmış oldu.

        5

        REFAH PAYI NEDİR, NE DEMEK?

        Refah Payı, memur, işçi ve emekliler aldıkları maaşlarının enflasyon oranı düşüldükten sonra, yapılan artıştan hesaplanarak ödenen miktardır. Yine çok kullanılan "Seyyanen" ise eşit bir biçimde anlamına gelmektedir.

        Refah payı, çalışanların enflasyon oranında zam almalarına rağmen olası kur, fiyat vb gibi dalgalanmalardan korunup, mağdur olmamaları için hayata geçirilmiş bir uygulamadır.

        Haberi Hazırlayan: Mete Ertunç Sevilir

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ