Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Yargı SON DAKİKA! Reina saldırganı için istenen ceza belli oldu - HABERLER

        Ortaköy’deki Reina isimli gece kulübünde yılbaşı gecesi 39 kişinin hayatını kaybettiği 79 kişinin de yaralanmasına neden olan saldırıyla ilgili istenen cezalar belli oldu. Savcı, sanık Abdulkadir Masharipov’un 40 kez ağırlaştırılmış müebbet ve 1583 yıla kadar hapsini talep etti.

        Habertürk’ten Serdar Kulaksız’ın haberine göre, İstanbul 27’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya saldırıyı gerçekleştirdiği iddia edilen Abdulkadir Masharipov’un da arasında bulunduğu 15 tutuklu sanık geldi. Eylemi planladığı iddiasıyla dosyası birleştirilen İrfan Taşkan ise İnegöl Cezaevi’nden SEGBİS ile katıldı.

        SUÇLAMAYI KABUL ETMEDİ

        Suçlamayı kabul etmeyen İrfan Taşkan, Suriye’ye hiç gitmediğini Abdulkadir Masharipov’u tanımadığını evinde ele geçirilen şeylerin ise piknik malzemesi, elbise ve yiyecek olduğunu söyledi.

        GİZLİ TANIK DİNLENDİ

        Sanık İrfan Taşkan ile sanık Abdulkadir Masharipov’un birbirlerini tanıdığını belirten gizli tanık Geveze07, “İrfan’ı, Suriye’de hiç görmedim ama Suriye’dekilerin bir çoğu ile bağlantılı olduğunu biliyorum. İrfan Taşkan, sosyal medyadan eylem ve Cihat çağrısı yapıyordu” dedi.

        "EN ÇOK BUNA BENZETİYORUM"

        Duruşmada tanık olarak dinlenen ve mahkeme başkanının, “Arkanda Reina saldırganı olan kimse var mı?” sorusuna “Hayır” diye yanıt veren taksi şoförü Serdar Sertaş, olay gecesi yaşadıklarını şöyle anlattı:

        “Şuan salonda olsa tanırdım. Ortaköy’e yolcu götürmüştüm. Kumpir yiyordum. Silah sesi duydum. Orası karıştı. Trafik de karıştı. Orada portakal yokuşu var, oradan trafiğe girmeden rahat bir şekilde gidebileceğimi düşünerek arabanın burnunu o tarafa doğru çevirmiştim ki kapı açıldı. Bir kişi bindi. “Ne tarafa?” dedim. “Zeytinburnu’na” dedi. “Tamam” dedim. Üstünde kareli bir gömlek ile pantolon vardı. 01.00-02.00 sıralarıydı. Yüzünü gördüm. Yüzünde is vardı. “Abi çok soğuk üşümüyor musun?” diye sordum. “Bomba patladı” dedi. Arabayı sağa doğru çeker gibi oldum, “Abi korka” dedim. “Sen Zeytinburnu’na git, sana çok para vereceğim” dedi. Sonra şüphelendim “senin o kadar paran yoktur, in arabadan” dedim. Elini cebine attı. “Montum var, onun cebinde 500 milyon var ama oraya gitme sen beni Zeytinburnu’na götür, sana çok para vereceğim” dedi. Bana sigara verdi. Ben de “Senin paran yok, seni oraya götürmem, in arabadan” dedim. Ters ters baktı, indi arabadan. Türkçe konuşuyordu ama aksanı yabancı aksan gibiydi.”

        BEŞİKTAŞ'TA DEĞİLDİM

        Tanık beyanlarına karşın konuşan sanık Masharipov, “Taksiye binmedim. Olay tarihinde Beşiktaş’ta değildim. Türkçe bilmiyorum. Türkçe bilmediğimi polisler de iyi biliyor” ifadelerini kullandı.

        40 KEZ MÜEBBET HAPİS TALEP ETTİ

        Duruşmada görüşünü açıklayan duruşma savcısı, Abdulkadir Masharipov hakkında “Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs, 39 kişiyi kasten öldürme, 79 kişiyi de kasten öldürmeye teşebbüs ve Ruhsatsız silah suçlarından 40 kez ağırlaştırılmış müebbet ve 1028 yıldan 1583 yıla kadar hapis cezası talep edildi.

        YARDIMDAN 632 YILA KADAR HAPİS İSTENDİ

        Sanıklardan İlyas Mamaşaripov’un ise sanık Abdulkadir Masharipov’a yardım suçundan 632 yıla kadar hapis cezası talep edildi.

        MASHARİPOV’UN EŞLERİNE ÜYELİKTEN CEZA İSTENDİ

        Duruşmada aralarında Abdulkadir Masharipov’un eşi Zarina Nurullayeva ve birlikte yaşadığı öne sürülen Tene Traore hakkında “Silahlı terör örgütü üyeliği” suçundan 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapis talep edildi. 44 sanık hakkında da “Silahlı terör örgütü üyeliği ve ruhsatsız silah suçunda 7.5 yıldan 18 yıla kadar değişen hapis cezaları istendi.

        11 SANIĞIN BERAATI TALEP EDİLDİ

        Savcı, 11 sanığın beraatına, bir sanığın ise dosyasının ayrılmasına karar verilmesini talep etti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ