Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinde 100. gün
        1

        Avrupa'nın on yıllardır yaşadığı en kötü silahlı çatışma olan Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinde 100. güne girildi.

        2

        24 Şubat'ta başlayan saldırılarda on binlerce sivil ve asker hayatını
        kaybetti, milyonlarca kişi evini terk etmek zorunda kaldı.

        3

        Associated Press'in aktardığı habere göre, Rusya'nın saldırılar başladığında birkaç hafta içinde Ukrayna'yı ele geçirebileceğini düşünmüştü. Ancak işgalin 100. gününde Moskova hedeflerine ulaşamadı.

        4

        İşgalin ilk günlerde, Rus güçleri Ukrayna'nın başkenti Kiev'e doğru hızlıca ilerledi, ama kısa süre sonra bu avantajı kaybetti.

        5

        Kilometrelerce uzunluktaki Rus askeri konvoyu Kiev'e doğru ilerlerken, yolda erzakları, yakıtı tükendi. Rus kuvvetleri Kiev'den geri çekilirken, Kiev'e 1 saat uzaklıktaki Buça kasabasından yanmış, elleri bağlı cansız bedenlerin görüntüleri ortaya çıktı.

        6

        Dünya gündemi kan donduran görüntüleri konuşurken, Kiev Moskova'yı suçladı, Rusya ise iddiaları reddetti.

        7

        Diğer yandan Rusya, Donbas'a odaklanacağını açıkladı. Rusya, sekiz yıl önce ilhak ettiği Kırım Yarımadası çevresinde önemli miktarda toprak ele geçirdi.

        8

        Aynı zamanda Ukrayna'nın Azak Denizi'yle bağlantısını tamamen kesti ve neredeyse üç aylık bir kuşatmanın ardından liman kenti Mariupol'de tamamen kontrolü sağladı.

        9

        Rus güçleri, Ukrayna savunmasını kırmaya çalışırken, ABD ve Avrupa ülkeleri Ukrayna'ya silah, obüs, insansız hava araçları ve tank gibi ağır teçhizat yardımında bulunmaya devam ediyor.

        10

        Hem Rusya'nın yetersiz asker sayısı hem de Ukrayna'nın direnişiyle, Rusya kademeli kazanımlar elde etti.

        11

        Kremlin, kitlesel bir saldırı yerine, Ukrayna güçlerini istikrarlı bir şekilde kuşatmayı amaçlayan taktiksel küçük saldırıları tercih etti.

        12

        Rusya'nın yavaşlayan saldırı temposu ve artan Batı desteğiyle Ukraynalı yetkililer başarı elde edebileceklerini düşünüyor. Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy de Rus güçlerini işgal öncesi pozisyonlara geri itmenin bir zafer olacağını yineledi.

        13
        14
        15

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ