Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Sigorta Son dakika: Milyonlarca çalışanı yakından ilgilendiren haber - Sigorta Haberleri
        .png
        .png

        Ömür boyu yenileme hakkı yani sigorta şirketinin sizi ömür boyusigortalı yapması zorunluluğu sağlık sigortasının en önemli avantajlarından birisi. Ancak bu avantajı elde etmenin ve korumanın önemli ve püf noktaları var.

        Anadolu Sigorta Genel Müdür Yardımcısı Metin Oğuz, sağlık sigortasında ömür boyuyenilemenin en önemli avantajınınpoliçe başlangıç tarihinden sonra ortaya çıkan hastalıkların tümünün o tarihten sonra poliçe kapsamı içine alınması olduğunu söylüyor. Yani sigorta şirketi siz bir kez ömür boyuyenileme hakkı almışsanız daha sonra hangi hastalık gelişirse gelişsin sizi sigorta yapmak zorunda. Tabii ki en önemli avantajı ömür boyusağlık sigortalı olmak ve primin de ek prim olmadan sağlık enflasyonuna bağlı olarak artıyor olması. Bu hakkı elde edenlerin sağlık sigortası priminde yıllık en yüksek artış ise yüzde 50'yi geçemiyor.

        ÖMÜRBOYU YENİLEME HAKKI NASIL ELDE EDİLİYOR?

        Peki bu hakkı elde etmenin yolu nedir? Oğuz, her bir yıl hasar prim oranının yüzde 75'in altında kalması koşuluyla 4'üncü yılın sonunda herhangi bir hastalık değerlendirmesi yapmadan Anadolu Sigorta sisteminin otomatik olarak sigortalıya ömür boyuyenileme garantisi verdiğini belirtiyor. Evet, 4 yıl boyunca sizin için sigorta şirketinin hastanelereödediği para (hasar) eğer sizin ödediğiniz primin yüzde 75'ini geçmiyorsa otomatik olarak bu hakkı elde ediyorsunuz. Peki geçerse ne oluyor.? 4 yıl içinde hasar/prim oranı yüzde 75'in üstüne çıkınca tekrar yeni baştan başlamak zorundasınız. Yani bir 4 yıllık süreç daha yeniden işlemeye başlıyor.

        PEKİ NASIL KORUNUYOR?

        Oğuz, Anadolu Sigorta'da ömür boyuyenileme hakkı elde edildikten sonra ortaya çıkan hastalıkların poliçe kapsamına alındığını ve vebu hastalıklara herhangi bir risk değerlendirmesi yapılmadan her yıl poliçenin yenilendiğini ifade ediyor. Ancak tüm sigorta şirketlerindebu durum geçerli değil. Bu yüzden risk değerlendirmesi yapılıp yapılmadığının sorulması gerekiyor. Eğer bu değerlendirme yapılırsa sağlık sigortası yapan şirketler hastalık değerlendirmesi yapıp hastalık çıkarsa sizi kapsam dışı bırakıyor veya ek prim uyguluyor. Bu nedenle risk değerlendirmesi yapmayan şirketlerle yola devam er mantıklısı.

        DİKKAT! HAKKINIZ KAYBOLMASIN

        Hak alındıktan sonra poliçe sürekli yenilenirse ömür boyuyenileme hakkı baki kalıyor. Ancak en önemli nokta poliçe tarihini geçirmemeniz. Ömür boyualdıktan sonra yenileme eğer poliçe yapılmasına ara verilmişse en önemlisi sadece 30 gün yeni poliçeyi yaptırmadıysanız ömür boyuhakkını kaybediyorsunuz.

        REKLAM

        EN GEÇ 60 YAŞINA KADAR SİGORTALI OLMAK ŞART

        Oğuz'un verdiği bilgiye göre ömür boyuyenileme Özel Sağlık Sigortası'ndan Tamamlayıcı Sağlık Sigortası'na geçerken aynen aktırılıyor. Ancak sağlık sigortasında yaş sınırı 64. Bu yüzden eğer ömür boyuyenileme almak istiyorsanızen geç60 yaşında sigortalı olmanız lazım. Böylece yenileme garantisini ömür boyualırsınız. Eğer bu yaşı kaçırırsanız en fazla 75 yaşına kadar sigortalı oluyorsunuz.75 yaşından sonra özel sağlık sigortası kapsamına giremiyorsunuz.

        İŞTE SAĞLIK SİGORTASINDA ÖMÜRBOYU YENİLEME GARANTİSİNİN KOŞULLARI

        -Poliçe başlangıç tarihinden sonra ortaya çıkan hastalıklar poliçe kapsamına alınıyor.

        -4 yıl üst üstehasar/prim oranının yüzde 75'in altında kalması koşuluyla 4'üncü yılın sonunda ömür boyuyenileme garantisi eldeediyorsunuz.

        -Sonraki yıllarda hasarın ne olduğuna bakılmadan poliçe yenilemesi yapılmak zorunda.

        -Hak alındıktan sonra poliçe sürekli yenilendiği müddetçe ömür boyuyenileme hakkı baki kalıyor.

        -Ömür boyualdıktan sonra her hangi bir yıl poliçe 1 aydan fazla yaptırılmaz ise ömür boyuyenileme hakkını kaybediyorsunuz.

        -Sağlık sigortası yaş sınırı 64.Yenileme garantisi için en geç 60 yaşında sigortalı olmanız lazım.

        -Alamazsınız en fazla 75 yaşına kadar sigortalı oluyorsunuz.

        -Ömür boyuyenileme alan sigortalının primleri sağlık enflasyonu kadar ve en fazla da yüzde 50 artırılıyor.

        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ