Doğurganlık aşısı bulundu: Aralarında Türk bilim insanı da var!
İçlerinde Türk bilim insanı Prof. Dr. Timur Gürgan'ın da bulunduğu ekip 'doğurganlık aşısı' geliştirdi. Aşının doğurganlık oranını yüzde 40 artırması bekleniyor
ABONE OLTüp bebek tedavilerine yeni bir aşı geliyor. Aralarında Dünya Kısırlık ve Tüp Bebek Derneği Başkanı Prof. Dr. Timur Gürgan’ın da olduğu ekip, tüp bebek denemelerine rağmen çocuk sahibi olamayan, çoğu ge beliği düşük ile sonuçlanan 126 kişiye, içinde hormonla uyarılmış özel kan hücrele rinin bulunduğu sıvılarla geliştirilen aşıyı uyguladı. Gürgan ile Akdeniz Ülkeleri Üreme Derneği Başkanı Prof. Dr. Antonis Makgriannakis’in ekipleri Ankara’da çalış manın sonuçlarını değerlendirdiler. Çalışmayı Hürriyet’e anlatan Gürgan şunları söyledi:
“Uygulama iki aşamada gerçekleştiriliyor. İlk aşamada tedaviye alınacak kadınlara âdet lerinin 16-18’inci günleri arasında rahim içini kuvvetlendirmek için ‘Granulosit koloni-uyarıcı Faktör’ denilen ve bağışıklık sistemi dengeleme si yapabilen bir sıvı veriliyor. Sonra tüp bebek tedavisine başlanıyor. Yumurta toplanması sı rasında alınan kandan ayrıştırılan ‘özel onarım’ hücreleri laboratuvar ortamında çoğaltılıyor. ‘Gebelik aşısı’nda kullanılan teknikten farklı olarak gelişme ortamına beyinden salgılanan Kortikotropin Saldırıcı Hormon (CRH) ilave edili yor. Böylece rahim içi zarı kuvvetleniyor sağlıklı embriyoyu içine kolaylıkla alabilecek bir hale geliyor, gömülgenlik kazanıyor.”