Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Stil Resmi İlanlar

Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Deniz Gökalp Kaya, çikolata kisti (Endometriozis) hastalığının henüz nedeni ortaya koyulamamış oluşum teorileri ile açıklanmaya çalışılan bir hastalık olduğunu söyledi.

Op. Dr. Deniz Gökalp Kaya, Rahimin (uterus) en iç tabakasını oluşturan yapıya endometrium denildiğini anlatan Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Deniz Gökalp Kaya “Bu tabakaya ait yapıların rahim içinin dışında karın içinde, yumurtalıklarda, bağırsak yüzeyinde ve nadiren genital yapılara uzak yerlerde görülmesine endometriozis denilir.

Çikolata kisti tanısı hastanın hikayesi dinlenilip muayenesi yapıldıktan, ultrasonografi ile anatomi değerlendirildikten sonra gerekirse ayırıcı tanı için kan testleri ve ileri görüntüleme yöntemleri ile yüksek şüpheye dayanılarak konulabilir. İleri evre hastalıklarda endometrioma (çikolata kisti) adı verilen ve yumurtalıklarda endometriozise bağlı oluşan kist tanıda en önemli parametre laparoskopi denilen metod ile karın içerisinin gözlemlenmesine dayanır” diye konuştu.

"AĞRI ÖZELLİKLE ADET DÖNEMİNDE GÖRÜLÜR"

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ