HIV aşısında ilk denemeler başarılı
Rusya kolları sıvadı, AIDS'e karşı etkili aşı bulacaklarından eminler...
ABONE OLRusya aşı üretim merkezleri ilk denemelerinde başarı sağladıkları HIV aşısının yeni ve etkili formülünü geliştirmek için güç birleşimi yapıyor. Moskova, St. Petersburg ve Novosibirsk'de faaliyet gösteren merkezler AİDS hastalığına karşı etkili bir aşı bulacaklarından emin.
"En pahalı ve önemli aşamayı tamamladık" değerlendirmesinde bulunan Novosibirsk'de çalışmalarını sürdüren Vector aşı merkezi şirketinin başkanı Yevgeni Stavski Ria Novosti'ye verdiği bilgide, "Üç şirket ek testler ve daha etkin bir aşı için güçlerini birleştiriyor. Burada zamandan da kazanmak istiyoruz" dedi.
Rusya hükümetinin de yeni çalışmalar için 1 milyar ruble (32,15 milyon dolar) kredi ayırdığını kaydeden Stavski, "Ek yatırım ve çalışma koşullarını yıl sonuna kadar tamamlamak istiyoruz" bilgisini verdi.
Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre tüm dünyada HIV virüsünden etkilenen 33 milyon kişi var. Hastaların yarısının yaş ortalaması ise 15-24 arası. Toplam bugüne kadar 25 milyon kişi HIV virüsü nedeni ile yaşamını yitirirken, her yıl bu rakama 2,7 milyon kişi daha ekleniyor. Rusya'da durum dünya genelinden farklı değil. Sadece son üç yılda virüs tespit edilen ve kayıt altına alınan 570 bin kişi var.