Meme kanserli kadınlarda meme alınması kader değil!
Ünlü meme cerrahı Prof. Dr. Riccardo Masetti anlattı...
ABONE OLMeme kanserine yakalanan kadınların en büyük korkuları arasında, bu hastalığın isminden kaynaklanan endişeler kadar memelerini kaybetme kaygısı da bulunuyor. Günümüzdememe kanserinin tanı ve tedavisindeki yeni yaklaşımlar ise bu korkunun ortadan kalkmasını sağlıyor. Pek çok meme kanserli kadın, memesi alınsa bile, bu alandaki gelişmeler ve uygulamaların daha kolay hale gelmesi sayesinde bu korkuyu yaşamıyor.
Roma Katolik Üniversitesi Genel Cerrahi Uzmanı ve Multidisipliner Meme Merkezi Direktörü Prof. Dr. Riccardo Masetti, “Meme kanserli kadınlardamemenin alınma kararı kanserin ilerlediğinimi gösterir yoksa daha erken evrelerde de bu operasyonun gerçekleşmesi mümkün müdür?” sorusuna şu sözlerle yanıt veriyor:
MEME HANGİ DURUMDA ÇIKARILMALI?
“Bazı kanserler erken evrede bile memenin içinde yaygın olan ufak odaklar şeklinde bulunabilir. Çok odaklı tümörlerde tek tedavi yöntemi memenin tümünü çıkarmaktır. Bu yöntem, meme koruyucu cerrahi uygulanamayan hastalarda tercih ediliyor. Tümörün çok büyük olup meme koruyucuya uygun bulunmaması ya da çok odaklı olması, tüm memenin çıkarılmasını gerektiriyor. Bunu bazen hastanın tercihiyle de yapıyoruz. Bu uygulamayı, özellikle meme koruyucu cerrahi için radyoterapinin şart olduğunu bilip kendisine bu tedavinin uygulanmasını istemeyen veya radyoterapi göremeyecek durumda olan hastalar tercih ediyor. Bununla beraber hastada genetik bir yatkınlık varsa ya da lokal nüks olasılığı yeni bir meme kanseri riskini düşündürüyorsa; gerek tedavi edici gerekse koruyucu olarak memenin tamamen alınması söz konusu olabiliyor.”