Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Stil Resmi İlanlar

Laktoz intoleransın yol açtığı mide bulantısı, kramp, şişkinlik ve gaz nedeniyle sütten uzak duranlara, ''Türklerin dünyaya hediye ettiği içecek'' olarak nitelendirilen, sütle benzer oranlarda mineral ve vitamin içeren ayran tüketmeleri önerildi.

Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Gıda Hijyeni ve Teknolojisi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Tayar, yaptığı açıklamada, sütün işlenmesi ürün elde edilmesinin yüzyıllar öncesine dayandığını söyledi.

''Yoğurt''un tüm dünyada Türkçe bir kelime olarak bilindiğini ifade eden Tayar, ''Bu, tarihi gerçeğin onaylanmasıdır. 552-745 yılları arasında hüküm süren Göktürkler, yoğurdun ekşiliğini azaltmak için üzerine su ekledi. Böylece tesadüfen ayran ortaya çıktı. Her dilde aynı şekilde kullanılan ayran dünyaya Türklerin hediye ettiği bir içecektir'' dedi.

Ayranın, Türkiye'nin yanı sıra Balkan ve Asya ülkelerinde de geniş olarak tüketildiğini dile getiren Tayar, bu içeceğin ihtiva ettiği mineral ve vitamin açından beslenmede oldukça önemli yer tuttuğunu bildirdi.

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ