Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Olur olmaz gülmek Alzheimer belirtisi

        GAZETE HABERTÜRK

        University College of London’da (UCL) yapılan araştırmada, beynin ön ve yan lobunda hücre kaybı ortaya çıkan 48 frontotemporal demans hastası incelendi. Hasta yakınlarına verilen ankette, hastaların farklı komedi türlerine karşı tepkilerinin ölçülmesi istendi. Hasta yakınlarının neredeyse tamamı, demans teşhisinden 9 yıl kadar önce mizah anlayışında bir değişiklik fark ettiklerini söyledi.

        MR. BEAN İZLİYORLAR

        Hastaların birçoğu tuhaf bir mizah anlayışı geliştirip kişisel yaşamlarındaki trajik bir olay ya da habere gülmeye başladı. Demans hastalarının ayrıca “Emret Bakanım” gibi hiciv komedileri yerine “Mr. Bean” gibi aksiyon-komedileri tercih ettikleri görüldü. Çalışmayı yürüten Dr. Camilla Clark, “Bunlar tatsız komedi anlayışının çok ötesinde, tamamen uygunsuz bir mizah bu. Örneğin bir adam, eşi kendisini sıcak suyla haşladığında güldü” dedi.

        ‘KAZA HABERINE GÜLDÜ’

        Sheffield’de yaşayan Lea Pearce çalışmaya katılmadı ancak araştırmadaki bulguları bizzat yaşadığını söyledi. Pearce annesindeki ilk değişiklikleri 55 yaşındayken fark ettiğini, ancak frontotemporal demans teşhisinin 4 yıl sonrasında konulduğunu anlattı. Pearce, “Annem sevgi dolu bir kadındı, ama sonra giderek duygusuz bir hale geldi. Doğum günlerimizi unutuyor ve birinin kaza geçirdiğini, hastalandığını ve hatta işini kaybettiğini duyduğunda gülüyordu” dedi. İngiltere Alzheimer Araştırmaları Vakfı’ndan Dr. Simon Ridley ise kendisinin ya da yakınlarının davranışlarındaki değişiklikten kaygılananların doktora başvurmaları gerektiğini söyledi. Ridley, “Bunamayı duyduğumuzda ilk aklımıza gelen hafıza kaybı oluyor ama bu çalışma günlük yaşam ve ilişkileri etkileyen sayısız farklı belirtiyi gözlemlemenin önemini ortaya koyuyor” dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ