Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Uzmanlar, mahkumlardan daha az dışarı çıkan çocukları HABERTÜRK'e değerlendirdi

        Tuba BALÇIKLI/İSTANBUL

        Türkiyedahil 10 ülkede 5-12 yaş arasındaki 12 bini aşkın çocuk üzerinde yapılan araştırmada, çocukların cezaevlerindeki mahkûmlardan daha az dışarıya çıktığı tespit edilmişti.

        Araştırma, Türkiye’de internet olmadan önce çocuklarını oyun oynadıkları sokaklardan eve sokamayan anne ve babaların, şimdilerde hem internet hem de bilgisayar ve benzeri teknolojik aletler nedeniyle çocuklarını dışarı çıkaramadığını ortaya koydu. Araştırma bir temizlik şirketi tarafından yaptırıldı.

        Aynı şirket sonuçlar üzerine; “Açık alanda ders günü” kampanyası başlattı ve 17 Haziran’ı da sokağa çıkma günü ilan etti. Biz de araştırma sonuçlarını uzmanlara sorduk...

        ‘D VİTAMİNİ EKSİKLİĞİ VAR’

        Çocuk ve Ergen Psikiyatrı Uzm. Dr. Leyla Benkurt Alkas, metropollerde yaşamanın çocukları ve bitkileri olumsuz etkilediğine dikkat çekerek “İnteraktif oyunlar, dizi veya sosyal medyadan iletişim tüm dünyalarını kaplıyor. Çocuklar büyüdükçe odalarından çıkmıyorlar. İnternet olmayan otel, tatil, akraba çok sıkıcı oluyor. Doğal hayat yorucu, zorlayıcı ve yabancı geliyor. Çocuklarda ciddi D vitamini eksikliği var, çünkü güneşe çıkmıyorlar. Kilolu, kasları az, üşengeç çocuklar oluyor” dedi. Doğu Akdeniz Üniversitesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Yaşar Özden de, “Bizler öğrendiklerimizi, dışarıdan aldığımız bilgileri, kendi sosyal çevremizde netleştiriyoruz. Çocuklar toplumsal değerleri öğrenmeden büyüyorlar” diye konuştu.

        ‘PSİKOLOJİK VE SOSYAL AÇIDAN SORUN’

        Marmara Üniversitesi Sosyoloji Bölüm Başkanı Ayşe Durakbaşa ise araştırma sonuçlarına ilişkin şunları dedi: “Yeni bir kuşak yetişiyor. Onları da mutlaka anlamamız lazım. İnternetle büyüyen çocuklar gerek psikolojik gerek sosyal açıdan mutlaka sorun yaşayacaktır. Okullarda çocuklara spor, kültürel etkinlikler, grup çalışmaları yaptırılmalı. Toplumsal sorumluk duygusunu çocuklara aşılamamız gerekiyor. Sosyal etkileşim ortamları artırılmalı.”

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ