Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Genel Sağlık Ağız ve Diş Sağlığı Gömülü köpek dişlerin nedenleri

        Köpek dişler, diğerleri arasında sürmesini en geç tamamlayan ön dişlerdir. Bu dişlerin ağızdaki yerini alması ise ortalama olarak 13 yaşını bulur. Fakat bu dişler, bazı durumlar sonucu çene kemiği içerisinde gömülü şekilde kalabiliyor. Sürmesini tamamlayamayan köpek dişler genel olarak damakta, seyrek olarak ise dudak tarafına yakın olarak konumlanabiliyor.

        ÇENE DARLIĞI DİŞLERİN GÖMÜLÜ KALMASINA YOL AÇAR

        Ağız köşelerinde konumlanan ve kesme, koparma işlemlerinin yanı sıra çene hareketlerine rehberlik etme özelliği taşıyan köpek dişler, aynı zamanda sağlıklı ve estetik bir gülümsemenin de en önemli unsurlarından biri. Bu dişler, normal şartlar altında 12-13 yaş döneminde sürmesini tamamlar. Fakat vaktinden önce çekilen süt dişleri, çene darlığı, kesici dişlerin köklerindeki bazı oluşum ve şekil bozukluklarının yanı sıra bazı kalıtımsal sebepler de köpek dişlerin damağa doğru ilerlemesine ve diş etinin içinde gömülü kalmasına neden olabiliyor. Gömülü kalma durumu ise 20’lik dişlerden sonra en fazla bu köpek dişlerde meydana geliyor. Toplumda rastlanma sıklığı ise yüzde 3’e kadar çıkabiliyor.

        TEDAVİ EDİLMEYEN GÖMÜLÜ DİŞLER KOMŞU DİŞLERE ZARAR VEREBİLİYOR

        Sürmesini tamamlayamayan ve gömülü kalan köpek dişler, tedavi edilmeme durumunda başta kesici ve küçük azı dişleri olmak üzere komşu dişlerin köklerinin erimesine ve canlılığını yitirmesine yol açabiliyor. Bu gömülü dişler ayrıca, yer aldıkları diş etinde kist oluşumuna da zemin hazırlayabiliyor. İlerleyen zamanlarda ise köpek dişin yerinde duran süt dişin düşmesine, böylece ön dişlerin olduğu bölgede ciddi estetik sorunların oluşmasına neden olabiliyor.

        GÖMÜLÜ DİŞLERİN TANISI İÇİN KLİNİK MUAYENE ŞART!

        Köpek dişlerin sürme yönleriyle ilgili problemler ortodonti uzmanı tarafından klinik muayene ve röntgen değerlendirmesiyle tespit edilebiliyor. Özellikle 13 yaşından itibaren süt köpek dişlerin hala düşmemiş olması ve elle muayene sırasında belirgin bir sallanma göstermemesi, daimi köpek dişlerin gömülü kalmasını işaret edebiliyor.

        ERKEN TEŞHİS BÜYÜK ÖNEM TAŞIYOR

        Ortodonti uzmanı tespit edilen sürme problemi için, daimi köpek dişlerin yönünü düzeltmek amacıyla süt köpek dişlerin erken çekimini ya da çene genişletmesi yöntemini önerebilir. Ancak uygulanan bu yöntemler 11 yaşına kadar etkili olduğundan erken teşhis çok büyük önem taşıyor. Dolayısıyla görünen bir problem olsun ya da olmasın her çocuğun önce 7, daha sonra 11 yaşlarında bir ortodonti uzmanı tarafından muayene edilmesi gerekiyor. Erken dönemde yapılacak küçük ama önleyici tedaviler, problemi tam olarak çözemese dahi gelecekteki tedavi sürecinin kısalmasını, maliyetinin de düşmesini sağlayabiliyor.

        GECİKEN TANI TEDAVİNİN SEYRİNİ DEĞİŞTİRİYOR

        Teşhisin geciktiği ve gömülü dişin yan etkilerinin şiddetlendiği durumlarda ise röntgen muayenesi ile köpek dişlerin pozisyonunu değerlendirmek gerekir. Hastanın diğer dişlerinin ve ağzın kapanışının durumuna bağlı olarak çoğu zaman küçük cerrahi müdahaleler ve ortodontik tel tedavisi uygulanabiliyor. Bu uygulamalar yardımıyla gömülü köpek dişlerin sürmesi ve normal yerlerine alınması sağlanabiliyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ