Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Çiğ yumurta içmeyin

        Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tülin Aksoy, çiğ yumurtanın faydalı olmadığını, aksine içinde bulunan 'salmonella' mikrobu nedeniyle zararlı olabileceğini söyledi.

        Soner ÖZCAN/ ANTALYA (AHT)

        Halk arasında yumurtayı çiğ tüketmenin daha faydalı olduğu yönünde yanlış bir inanış olduğunu belirten Doç Dr. Aksoy, salmonella mikrobunun bağışıklık sistemi zayıf kişilerde ölümcül hastalıklara dahi neden olabileceğini vurguladı.

        B7 VİTAMİNİ ENGELLİYOR

        Çiğ yumurta tüketmenin iki sakıncasının bulunduğunu belirten Dr. Aksoy, "Birincisi salmonella denilen mikrobu alabilirsiniz. Bu mikrop bağışıklık sistemi güçlü olanlarda ishal olarak kendisini gösterir fakat bağışıklık sistemi düşük olanlarda daha fazla etkisi var. Amerika'da yaşlı ölümlerine neden oluyor. İkinci olarak da yumurtayı çiğ tüketirsek ?avidin' denilen madde yumurtanın içinde bulunan biyotini yani B7 vitaminini engelliyor. Bu nedenle yumurtanın pişirilerek yenmesi daha doğru" diye konuştu.

        DÜNYANIN EN KALİTELİ GIDASI

        Yumurtanın dünyanın en kaliteli gıdalarından biri olduğunu söyleyen Aksoy, "Türkiye'de demir eksikliği çok fazla. Yumurta demir eksikliği için en faydalı gıda. Bir yumurtanın proteininde 60 gram ete eşdeğer protein var. 60 gram et ortalama 1 TL, bir yumurta ise 20 kuruş. Fiyatı ekonomik olan tavuk eti de protein açısından çok zengin. Özellikle yaşlılar için çok uygun. Ayrıca kalorisi çok düşük. Bu nedenle kalp hastalarına bile haftada 2 yumurta yemeleri öneriliyor" dedi.

        YILDA 300 YUMURTA TÜKETMELİYİZ

        Kırmızı ette bulunan demir, fosfor, protein, vitaminler ve yağ asitlerinin tavuk ve yumurtadan da alınabileceğini kaydeden Aksoy, "Türkiye'de tavuk eti ve yumurta sektörü çok gelişmiş olmasına rağmen yeterince yumurta tüketmiyoruz. Türkiye'de yılda kişi başına 140 yumurta tüketilirken, Amerika ve Avrupa'da 200-250 yumurta tüketiliyor. Üstelik Amerikalılar ve Avrupalılar bizden çok daha fazla et tüketiyor. Bu nedenle bizim kişi başına yumurta tüketimimizin 300'e çıkması gerekiyor" dedi.

        ORGANİK YUMURTA REVAÇTA

        Son zamanlarda özellikle Avrupalıların organik yumurtaları ve tavuk etini tercih ettiğini belirten Doç. Dr. Aksoy, "Organik yumurta ve normal yumurta arasındaki fark, lezzeti ve hayvan refahı. Organik tavuk eti üretiminde hayvan serbest yetiştiriliyor ve hayvanlar daha az stresli oluyor. Normal üretimde bir tavuk 5-6 haftada kesilirken organik üretimde 81 günde kesiliyor. Bu nedenle organik yumurtaların fiyatı daha fazla. Normal yumurta 20 Ykr'dan satılırken organik yumurta 4-5 katı daha fiyatlı satılıyor" şeklinde konuştu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ