Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Kalp Sağlığı Kalp hastalıkları ve kellik arasında bağlantı bulundu!

        Tokyo üniversitesinde 37 bin kişi üzerinde yapılan bir araştırmaya göre kelliği olan kişilerin yüzde 32'sinde koroner kalp hastalıklarına rastlandı.

        ÖNDEN AÇILMA YA DA ÜST BÖLGEDE KELLİK OLUŞTUYSA...

        Bu çalışmada kişilerin kellik oranları, hiç dökülmemiş olanlar, önden açılma-kellikler, üst ve tepe bölgesinde kellik ve son olarak kombine dökülmeler olarak sınıflandı. Özellikle üst bölgeden ve tepe kısmından saç kaybı olan kişilerde kalp hastalıklarıyla yakın ilişki kuruldu ve bu kişiler, koroner hastalıklar açısından yüksek riskli kabul edildi.

        Saçları ön taraflardan açılan ve gerileyen kişilerin ise kalp hastalıkları açısından yüksek risk grubuna girmediği görüldü. Bunun sebepleri araştırılırken olası nedenler arasında, erkeklik hormonlarına aşırı duyarlılık, diyabet başlangıcı kabul edilen insülin direnci, kan damarlarında enflamasyon oluşması ve testesterona karşı aşırı hassasiyet sayılabiliyor. Tüm bunlar hem kellik hem de kalp hastalığı nedeni olabiliyor.

        KELLİK NE KADAR FAZLAYSA KALP HASTALIĞI RİSKİ O KADAR ARTIYOR

        Çalışmada ön, tepe ve üst bölgelerde dökülmeleri olan kişilerin, saçlı kişilerle karşılaştırıldıklarında koroner arter hastalığı taşıma riskleri yüzde 69 fazla olarak bulundu. Dökülme sadece üst ve tepe bölgesindeyse bu oran yüzde 52'ye ve sadece ön taraf dökülme olanlarında ise yüzde 22'ye geriliyor. Yani ne kadar çok kellik o kadar yüksek kardiyovasküler hastalık riski denilebilir.

        REKLAM

        Tepe kısmı tek olarak ele alındığında, ileri derecede dökülme olanlarda koroner arter hastalığı riski yüzde 48; orta derecede tepe dökülmelerinde yüzde 36 ve hafif tepe dökülmelerinde yüzde 18 olarak bulundu. Çalışma, ilginç olarak tepe bölgesinde oluşan kelliğin, damarlarda ateroskleroz (atardamarları etkileyen bir hastalık) oluşma riskiyle daha yakından alakalı olduğunu; önden dökülmelerde ise ateroskleroz oluşumu riskinin daha az olduğunu ortaya koydu.

        GENÇ YAŞTA KELLİK BAŞLADIYSA...

        Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Op. Dr. İlhan Serdaroğlu, "Saçlarınız dökülüyorsa sadece dökülen tellerin sayısıyla ya da saçlarınızın ne kadar inceldiğiyle ilgilenmek yerine sağlıklı bir hayat stili edinmek, iyi beslenmek ve spora başlamak daha doğru olacaktır" diyerek, sözlerine şöyle devam etti: "Düşük yağlı diyetler, egzersizler ve daha az stres bu durumla başa çıkmanın anahtarları. Özellikle genç yaşta oluşan ve tepede açılmalara yol açan kellik vakalarının, kalp hastalıkları ve ani ölüm riski açısından yakından takip edilmeleri gerekiyor. Genç yaşta kellik başladıysa daha sağlıklı bir yaşam tarzıyla kardiyovasküler riskini azaltmak şart."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ