Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Uykusuzluk hangi dönemde hastalık oluyor?

        Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Aksu, en ağır uyku hastalıklarından biri olan "insomnia" (uyuyamama hastalığı) hakkında bilgi verdi.

        Uykusuzluğun çok değişik şekillerde ortaya çıkabileceğini ve çok küçük yaşlardan itibaren insanları etkileyebileceğini belirten Prof. Dr. Murat Aksu, "Uykusuzluk bir olaya etki olarak ortaya çıkabilir. Buna pekiştirilmiş insomnia, yani pekiştirilmiş uykusuzluk diyoruz. İnsanların uyku hali için yatağa gittiklerinde uyuyamama bunaltısı ya da uyuyamama endişesi taşıması, uykusuzluğun en temel nedenidir. Ayrıca çocukluktan beri az uyuyan kişilerde var olan bir türü vardır ki, bunda da beyindeki uyku ve yanıklık merkezleri arasında bir dengesizlik söz konusudur.

        Aslında tüm bu hastalarda uygulanan farklı tedavi yöntemleri vardır. Tüm bu hastaları uykusuzluğun olumsuz etkilerinden kurtaracak yöntemler de mevcuttur" dedi. ykusuzluğun tedavi yöntemlerinden bahseden Aksu, "İlaç tedavisinin dışında birtakım başka öneriler de olabilir. Bazen de hastaları bir gece uyku testine almak gerekiyor. Özellikle uyku testine aldığımız hastalar arasında, uykusuz olduklarını ya da uzun süredir, hatta günlerdir uyumadıklarını söyleyenler oluyor. Bunun kaynağı ise uyku beklentisiyle uyku gereksiniminin örtüşmemesidir" diye konuştu.

        Prof. Dr. Murat Aksu, "Uykusuzluk önemli bir sorun. Eğer uyanıkken olan aktiviteler etkileniyorsa, şikayet var ise ancak o şekilde bunu hastalık olarak kabul ediyor ve bu kişilerde tedavi yoluna gidiyoruz" ifadelerini kaydetti.

        İHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ