Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık "Tuzsuz olsun" diyebileceğiz

        Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr. Ertuğrul Ercan tarafından, hipertansiyon sıklığının azaltılması için ulusal beslenme politikası belirlenmesi amacıyla hazırlanan projesinin, Uluslararası Hipertansiyon Derneği'nce incelenmek üzere kabul edildiği bildirildi.

        Prof.Dr. Ercan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hipertansiyonun, ölüm nedenleri arasında birinci sırada yer aldığını söyledi.

        Hipertansiyona bağlı ölümlerin önemli kısmının felç ve kalp hastalıklarıyla ilgili olduğunu ifade eden Ercan, ''Ülkemizde tablo daha ciddidir. Türkiye'de üç kişiden birinin yüksek tansiyonu, yani hipertansiyonu vardır. Bu durumun mali ve sosyolojik etkisi ülkemiz için inanılmaz yüksektir'' dedi.

        Ülkemizde günlük tuz tüketiminin tahmini olarak 20 gram olduğunu ifade eden Ercan, Hipertansiyon ile Mücadele Derneği ve Türk Kardiyoloji Derneği işbirliği ile hazırladığı projenin, Uluslararası Hipertansiyon Derneği tarafından kabul gördüğünü ve Kanada'da yapılacak 2010 Bilimsel Kongresinde sunulmasının istenildiğini kaydetti.

        Prof.Dr. Ertuğrul Ercan, projenin, ''Hipertansif yaşam tarzı değişikliklerine ulusal yeni yaklaşım'' başlığı altında sunulacağını dile getirerek, şu bilgileri verdi:

        ''Bu proje, Sağlık Bakanlığı, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı gibi resmi kurumların yanında, Türkiye Fırıncılar Federasyonu, Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu, Gıda Güvenliği Derneği, Gıda Mühendisleri odası, Türkiye Ziraat Odaları Birliği, Türkiye Ziraatçılar Birliği, Tüketici Hakları Derneği, sanayi odaları, ulusal çapta üretim ve satış yapan işlenmiş gıda üreticileri ile işbirliği içerisinde, gıdalardaki tuz miktarını azaltmayı amaçlayan ulusal bir yaklaşım belirlemeyi hedeflemektedir. Bu kuruluşlar ile öncelikle eğitim toplantıları yapmayı, bu vesileyle üreticilerin fazla tuz tüketiminin sebep olduğu sağlık sorunları hakkında bilgi sahibi olmasını amaçlıyoruz.''

        -TÜKETİCİ ÜRÜNDE NE KADAR TUZ VAR BİLECEK-

        Projeyle, üretici kurumların ve tüketicilerin bu konu hakkında bilgilendirilmesini hedeflediklerini vurgulayan Ercan, sözlerini şöyle tamamladı:

        ''Projemiz, gıdalardaki tuz miktarlarının tüketici tarafından anlaşılır bir biçimde ambalajlarda belirtilmesi, gıdaların içerdikleri tuz miktarlarına göre sınıflandırılması, tuzlu gıdaların üzerine uyarıcı yazıların konulması, gıdaların içerdiği tuz miktarlarının ürünün çekiciliğini bozmayacak şekilde azaltılmaya çalışılmasını içermektedir.

        Ayrıca, tuz miktarı azaltılamasa bile en azından bu tür gıdaların daha az tuz içeren çeşitlerinin üretilmesi, hizmet sektöründe faaliyet gösteren restoran ve diğer işletmelerde masalara konan tuzlukların yeniden gözden geçirilmesi, hizmet sektöründe faaliyet gösteren restoran ve diğer işletmelerde 'acısız istiyorum' denildiği gibi 'tuzsuz istiyorum' şeklindeki bir isteğin işletmeci tarafından karşılanabilmesi, hizmet sektöründe faaliyet gösteren restoran ve diğer işletmelerde satın alınan gıdanın yanında verilen tuz paketlerinin standart hale getirilmesini amaçlıyoruz.''

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ