Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık "Avrupa'nın önemlisi olabiliriz"

        Kocaeli Üniversitesi Kök Hücre ve Gen Tedavileri Araştırma ve Uygulama Merkezince (KÖGEM) Sakarya'nın Sapanca ilçesinde düzenlenen, ''1. Kök Hücre Araştırmaları Kongresi'' sona erdi.

        Sapanca ilçesindeki Güral Otel'de 28 Eylül Çarşamba günü Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün'ün açılış konuşmasıyla başlayan kongreye, yurt içi ve dışından alanında uzmanlaşmış akademisyen ve doktorlar katıldı.

        100'e yakın bildirinin sunulduğu kongrenin sonuç bildirisinin bir hafta içinde kamuoyu ile paylaşılacağı belirtildi.

        KÖGEM Müdürü ve kongre başkanı Prof. Dr. Erdal Karaöz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 5 gün süren kongre boyunca kas ve sinir hastalıkları, plastik cerrahi ve göz rahatsızlıklarıyla ilgili bilimsel çalışmaların paylaşıldığını söyledi.

        Kongreye alanlarında önemli çalışmalara sahip bilim adamlarının katıldığına dikkati çeken Karaöz, şöyle konuştu:

        ''Bu bilim adamlarının yaptığı çalışmalar ve düşünceleri tartışıldı. Kök hücre çalışmaları dünyada olduğu gibi, ülkemizde de artarak devam ediyor, hızlı bir şekilde. Kök hücre konusunda klinik denemeler halen yapılıyor. Kongremizde hasta dernekleri ve bu hastalıklar üzerinde çalışan bilim adamları bir araya geldi. İlk ağızdan çalışmaların gidişatı hakkında bu dernekler bilgilendirildi. Çok sayıda yabancı öğretim görevlisinden işbirliği teklifi geldi. Araştırma merkezimizi gördüler ve bizimle birlikte işbirliği yapmak istediklerini söylediler. Kök hücreler ilerleyen yıllarda birçok hastalığın tedavisinde mutlaka kullanılacak. Bu konuda görüş alışverişinde bulunuldu.''

        "ALDIĞIMIZ GERİ BİLDİRİMLER OLUMLU"

        Türkiye'nin kök hücre, doku ve organ mühendisliği konusunda inanılmaz gelişmeler kat ettiğini vurgulayan Karaöz, Türkiye'de Ar-Ge çalışmalarına ayrılan payın artarak devam ettiğini söyledi.

        Kök hücre, doku ve organ mühendisliğine daha çok dikkat edilmesi gerektiğini belirten Karaöz, şunları kaydetti:

        ''Ümit ediyorum ki bu da gerçekleşecek. Gerçekten çok düzgün, etik, bilimsel kurallar içinde önemli bir tartışma platformu oluştu. Aldığımız geri bildirimler çok olumlu. Ülkemizde bu alana biraz daha odaklanılırsa, bu alanda biraz daha ufak tefek yasal düzenlemeler yapılırsa, öyle zannediyorum ki birkaç yıl içinde Avrupa'nın önemli hücresel tedavi merkezlerinden biri haline gelme şansımız var. Bu potansiyele bilimsel ve teknik yönden sahibiz.''

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ