Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem SANDIK GÖREVLİSİ BAŞVURU TARİHİ: 2023 YSK 2. tur seçim sandık görevlisi nasıl olunur, başvuru şartları neler ve başvurular bitti mi?
        1

        Türkiye, 14 Mayıs'ta Cumhurbaşkanlığı ile 28. Dönem Milletvekili Seçimi için sandık başına gitti. Milletvekili Seçimi sonuçları kesinleşirken; Cumhurbaşkanlığı Seçimi ikinci tura kaldı. 2. tur seçimine kısa bir süre kalmasıyla sandık görevlisi olmak isteyenler başvuru şartlarını ve tarihlerini arşatırmaya başladı. Peki, seçim sandık görevlisi nasıl olunur? İşte konuya dair ayrıntılar...

        2

        2. TUR SEÇİMLER NE ZAMAN?

        Seçimin 2. turu, YSK'nın daha önce açıkladığı takvime göre 28 Mayıs Pazar günü gerçekleşecek. YSK'nın 15 Mayıs tarihinde yapmış olduğu resmi açıklamaya göre seçimin 28 Mayıs'ta yapılacağı ilan edildi.

        3

        2. TURDA SANDIK GÖREVLİSİ NASIL OLUNUR?

        Seçimlerin 2. turunda sandık görevlisi olmak için yeni başvuru talebi merak konusu oldu. Ancak YSK'dan konu hakkında bir açıklama gelmedi.

        Seçimde görev yapan iki çeşit sandık görevlisi bulunmaktadır. Bunlardan birincisi sandık kurulu görevlisidir. Bu görevli kamu çalışanları arasından YSK tarafından belirlenir. Diğeri ise siyasi partilerin belirlediği sandık görevlileridir.

        4

        Siyasi partiler, seçime girecekleri bölgedeki sandık görevlilerini belirlemek için Yüksek Seçim Kurulu'na başvuruda bulunurlar. Yüksek Seçim Kurulu tarafından başvuru tarihleri açıklandığında detaylara haberimizde yer vereceğiz.

        5

        SANDIK GÖREVLİSİ BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

        İlçe seçim kurulları tarafından yayınlanan duyurulara göre seçim Sandık Görevlisi başvuru yapılabilmektedir. Sandık Görevlisi başvuruları genellikle seçimden birkaç ay içinde açılır. İki çeşit sandık görevlisinden ilki, sandık kurulu görevlisidir. Devlet memuru olanlardan Yükske Seçim Kurulu YSK tarafından belirlenir.

        6

        SANDIK GÖREVLİSİ OLMA ŞARTLARI

        Sandık görevlisi olma şartları için seçim kurullarının son dakika duyuruları takip edilmeli. Sandık görevlisi olma şartları arasında bu şartların yer alması bekleniyor:

        7

        Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,

        18 yaşını doldurmuş olmak,

        Herhangi bir siyasi parti üyeliğine sahip olmamak

        Adli sicil kaydı gibi unsurlar yer alabilir.

        8

        İdare amirleri, zabıta amir ve memurları, Askeri Ceza Kanunu'nun 3. maddesinde yazılı (sivil memurlar dahil) askeri şahıslar, Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeleri ve adaylar sandık kurullarına seçilemezler.

        Haberi Hazırlayan: Aslıhan Bayram

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ