Sarı Yelekliler: 'Fransız Baharı' mı 'faşizmin ayak sesleri' mi?
Fransa'da Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'u şaşırtan "Sarı Yelekliler" protestoları sürerken, herkes "Kim bunlar?" sorusuna yanıt arıyor. Paris'te yaşayan gazeteci-yazar Fehim Taştekin'e göre, radikal sağdan olduğu kadar soldan da destek alan hareket, kimilerine Gezi protestolarını ve Arap Baharı'nı, kimilerine ise tarihteki sağcı-aşırı milliyetçi ayaklanmaları hatırlatıyor.
ABONE OL#resim#555025#- Reuters
Fransa'da "mali oligarşinin adamı" olarak görülen Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'u şaşırtan "Sarı Yelekliler" (Gilets Jaunes) isyanı sürüyor. Talepler ve söylemler tamamen farklı olsa da, partiler üstü ve örgütsüz olmaları nedeniyle isyan kimilerine Gezi Parkı eylemlerini hatırlattı, kimilerine Arap Baharı'nı.
1789'da "baskıya karşı isyanı" hak sayan İnsan ve Yurttaş Hakları Bildirisi'ni kabul etmiş Fransız Parlamentosu bugün hakları garanti eden sesini yitirmiş olsa da, Fransızlar isyan konusunda referansı bol bir millet.
Sarı Yelekliler kurulu düzene güvenini yitirmiş kesimlerden oluşuyor. Sadece hükümet, Ulusal Meclis ve Senato değil, partiler ve sendikalardan ümidini kesmiş endişeli kalabalıklar.
Geleceklerinden, ceplerine girip çıkan arasındaki artan dengesizlikten, dev şirketlere müşfik, alttakilere gaddar kesilen gidişattan mustaripler.
Hükümet müzakere edecek bir baş, bir örgüt, bir heyet bulamadığı için şaşkın ve çaresiz. Meydanlarda partilere ve sendikalara davet yok, aksine "sarı kart" var. Onlar da katılıp katılmamakta tereddüt ediyor.
#resim#555028#- Getty Images
Radikal sağ tabanın yüzde 82-85, sol tabanın yüzde 75-77 arasında destek verdiği bir eylemsellik sözkonusu. Parti ve sendika flamaları yok ama farklı kesimlerden insanlar var. Her haliyle kurucu düzenin ezberlerini bozuyor.
Macron bir yandan öfkenin nedenlerini anlamaktan bahsederken, diğer yandan gösterileri aşırı sağla ilişkilendirdi.
Bu yüzden Cumhurbaşkanlığı seçimindeki rakibi aşırı sağcı Ulusal Birlik Partisi'nin lideri Marine Le Pen ile söz dalaşına girdi.
Basitçe gösterilerin aşırı sağa mal edilmesi, isyanla nasıl başedeceğini bilemeyen iktidarın itibarsızlaştırma çabası olarak görülüyor -ki özellikle 24 Kasım'da Paris'in en işlek bulvarı Champs-Elysée'de polisin güç kullanması ve bir grubun araçları yakıp şiddete başvurması provokasyon şüphesine yol açtı.
Le Pen de "Neden (İçişleri Bakanı Christophe) Castaner bu insanların Champs Elysees'e çıkmasına izin verdi. Sorumluluk onda" diye çıkıştı.
Herkes "Kim bu Sarı Yelekliler?" diye profil çıkarmaya çalışıyor. Cevabı kolay değil. Çünkü homojen değiller. Altında farklı bir dinamizm yatıyor. Tetikleyici ana sebep akaryakıt zammı olsa da katılımcı profili ve öne çıkan hassasiyetler bölgelere ve semtlere göre değişebiliyor.