Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Şeftali tüketirken dikkat! Şeftalinin faydaları nelerdir?
        1

        Yaz mevsiminin gözde meyvelerinden şeftali, bol miktarda A, C, E ve K vitaminlerini içeriyor. Ayrıca magnezyum, potasyum, kalsiyum, demir ve sodyum açısından da oldukça zengin olan şeftali çok etkili bir antioksidan olup, düzenli olarak tüketildiğinde de kansızlık sorununu ortadan kaldırıyor.

        2

        Hem lezzetiyle hem de sağlıklı bir alternatif olması nedeniyle mutfaklarda yerini alan şeftanin faydalarını Uzman Diyetisyen Elif Bilgin Baş anlattı:

        3

        * Şeftali zengin vitamin ve mineral içeriği sayesinde hamilelik döneminde anne adayının ve bebeğin sağlığına katkıda bulunur. C vitamini içeren yapısı sayesinde anne karnındaki bebeğin kemik ve kas gelişimini destekler. Mideyi yatıştırarak annenin hazımsızlık problemini çözüme kavuşturur.

        4

        * Şeftali mide asidini dengeler ve hazımsızlık problemini giderir.

        5

        * Şeftali A ve C vitaminleri sayesinde cildi nemlendirir, yaşlanmanın etkilerini azaltır. Cilt dokularının ve hücrelerinin yenilenmesine katkı sağlar.

        6

        * Şeftali, içerdiği bioflavonoid bileşeni sayesinde kanserli hücre oluşumu önler. Kanser söz konusu olduğunda ise hücreleri koruyarak kanserin yayılmasını engeller.

        7

        * Şeftali antioksidan özelliği sayesinde vücutta artış gösteren serbest radikallerin birikmesini engeller ve vücuttan atılmasına destek olur.

        8

        * Böbreklerin işlevlerini destekler. Lifli yapısı sayesinde bağırsakların çalışmasını teşvik eder. Özellikle kabızlık sorununun giderilmesi amacıyla tüketilebilir.

        9

        * Düzenli olarak tüketildiğinde kansızlık sorununu ortadan kaldırır.

        10

        ŞEFTALİ TÜKETİRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

        Diyetisyen Baş, sağlıklı bir besin olan şeftaliyi tüketirken de dikkatli olunması gerektiğini söyleyerek, şu uyarılarda bulundu:

        * Şeftalinin içeriğinde yoğun olarak bulunan potasyum, aşırı şeftali tüketimi halinde böbreklerin işleyişine zarar verebilir.

        11

        * Yeteri kadar yıkanmadan tüketilen şeftalinin üzerinde bulunması muhtemel pestisit isimli tarım ilacı zehirlenmeye sebep olabilir.

        12

        * Dış yüzeyindeki tüyler bazı kişilerde alerjik reaksiyona sebep olabilir. Öte yandan şeftaliyi tüylü kabuğuyla birlikte tüketen bazı kişilerin de boğazında yanma problemi meydana gelebilir.

        13

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ