Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Merak Edilenler Şeker fiyatlarında keskin artış! Şekerin kilosu ne kadar, 50 kg şeker çuval fiyatı ne oldu, kaç TL? - Merak Edilenler Haberleri
        1

        Rusya Ukrayna savaşını etkisiyle bazı tedarik zincirlerinde yaşanan sıkıtnılar nedeniyle ayçiçek fiyatlarında yaşanan artışın benzeri şeker fiyatlarında da yaşandı. Ekonomi piyasalarında enerjiden gıdaya, üretim maliyetlerinden akaryakıta kadar pek çok alanda kaydedilen fiyat artışları gündemden düşmüyor.

        Son bir sene içinde fiyatı en çok yükselen temel gıda ürünlerinden biri de şeker oldu. Geçtiğimiz yıl 50 kiloluk şeker paketleri ortalama 200 lira seviyesinde satışa sunulurken 2022 yılının başında ortalama 450 liraya satışa sunuluyordu. Şeker fiyatları geçtiğimiz haftalarda yeniden arttı.

        2

        50 KG ŞEKER ÇUVAL FİYATI NE KADAR?

        Koronavirüs pandemisi her şey gibi üretim ve tedarik zincirlerini değiştirdi. Özel fabrikalarda geçen haftaya kadar 600 liradan satılan şekerin kilosunun ortalama 800 liraya yükseldi.

        Ayçiçek stoklarıyla ilgili tartışmaların ardından Türkşeker stoklarının Ağustos ayına kadar yeteceği söylense de piyasalardaki spekülatif fiyatlar gündeme geldi.

        3

        Şeker fabrikalarının piyasaya sunduğu şekerleri 690 ile 800 lira arasında değişen fiyatlarla sattığı ekonomi piyasaları tarafından belirtiliyor.

        Güncel piyasalarda ve özellikle internet alışverişlerinde 50 kiloluk şeker çuvallarının 899 lira, 939 lira gibi fiyatlara satıldığı gözlemlendi.

        4

        10 kiloluk şeker paketleri 170 lira ile 245 lira arasında değişen fiyatlarla tezgaha çıkıyor. 1 kilo şekerin fiyatı ise ortalama 9 lira ile 30 lira arasında değişkenlik gösteriyor.

        5

        Tarım ve Orman Bakanlığı, şeker fiyatlarıyla ilgili yaptığı açıklamada "Özel sektördeki bazı firmalar, çuval şeker fiyatlarını 800 liradan 575 lira bandına indirmiştir. Bu fiyatların kalıcı hale dönüşmemesi durumda Bakanlığımız, piyasanın dengede kalması için gerekli tedbirleri alacak ve üretici firmaların uygun maliyetle şeker tedarik etmesini sağlayacaktır. Türkşeker, elindeki şekeri, başta küçük üreticiler olmak üzere, Ramazan ayı öncesi imalatçı tüm firmalara kapasite raporları dikkate alınarak hızlı bir şekilde arz edecektir. Bu uygulamayla sadece nihai tüketici değil, aynı zamanda imalat yapan firmalara da uygun fiyatlara şeker tedarik edeceklerdir" dedi.

        Haberi Hazırlayan: Elif Avcı

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ