Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Hava Durumu Son dakika haberler: Batı Karadeniz'de sel felaketi! AFAD'dan ve Meteoroloji'den Kastamonu ve Bartın için aşırı yağış uyarısı
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Afet ve Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ile Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından kırmızı kod uyarısı yapılan Kastamonu’da sabah saatlerinde çay ve dereler taşmaya başladı. İnebolu ilçe merkezinden geçen çayın taşma noktasına gelmesinden ötürü iş yerlerinin açılmaması ve giriş ile birinci katta oturan vatandaşların da üst katlara çıkması uyarısı yapıldı.

        Afet ve Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ile Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından kırmızı kod uyarısı yapılan Kastamonu’da gece saatlerinden itibaren sağanak yağış etkili olmaya devam ediyor. Bu çerçevede geçen yıl sel felaketinin yaşandığı Kastamonu’da sabah saatlerinden itibaren tekrar çay ve dereler taşma noktasına geldi. Kastamonu’nun İnebolu ilçesi merkezinden geçen Söke Çayının taşma noktasına gelmesinden ötürü ilçede tedbirler arttırıldı. İnebolu İlçe Emniyet Müdürlüğü ile Zabıta ekipleri, araçlarla sık sık devriye atarak vatandaşları olumsuz hava koşullarına yönelik uyarıda bulunmaya devam ediyor.

        REKLAM

        Su seviyesinin yükselmesiyle birlikte İnebolu Devlet Hastanesinin önüne doğru da sel suları gelmeye başladı.

        İnebolu’da ilçe merkezinden geçen Söke Çayının taşma noktasına gelmesiyle vatandaşların iş yerlerini açmaması ve giriş kat ile birinci katta oturan ailelerinde de üst katlara çıkarak tedbir almaları istendi.

        IRMAK TAŞTI, ŞEHİR MERKEZİ SULAR İÇİNDE KALDI

        Bartın’da aralıksız devam eden sağanak yağmur sonrası yaklaşık 8 metre yükselen su seviyesi nedeniyle şehir merkezi sular içerisinde kaldı. Polis çevrede geniş güvenlik önlemi alırken, vatandaşları bölgeden uzaklaştırdı.

        Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün 'kırmızı' kodla uyardığı Bartın'da kuvvetli yağışla birlikte Yalı mevkiinde bulunan ırmaktaki su seviyesi yaklaşık 8 metre yükseldi. Taşan ırmak nedeniyle sevgi parkı tamamen suyla kaplanırken, şehir merkezi göle döndü. Polis ekipleri şerit çekerek çevrede güvenlik önlemi aldı. Meraklı vatandaşları uzaklaştıran polisler, dere yataklarından uzak durulması konusunda sık sık uyarılarda bulundu.

        DERELER TAŞTI, TARIM ALANLARI ZARAR GÖRDÜ

        Karabük’ün Yenice ilçe merkezinden geçen İncedere Çayı’nın debisi yağış nedeniyle yükseldi. İncedere Çayı üzerinde bulunan köprüler taşkın nedeniyle sular altında kaldı. Yağışın şiddetlenmesinin ardından rögarlar taştı, dere kenarında bulunan iş yerleri sular altında kaldı. Elektrik kesintisinin yaşandığı ilçe merkezinde Karabük Valisi Fuat Gürel ve beraberindeki görevliler olay yerine gelerek incelemelerde bulundu.

        BÖLGEYE GİDEN BAKANLAR İNCELEMELERDE BULUNDU

        Cumhurbaşkanı Erdoğanın talimatıyla bakanlar Yanık, Kurum, Soylu, Kirişci ve Karaismailoğlu, selden etkilenen Karabük, Kastamonu, Bartın, Zonguldak ve Sinop'!a gitti.

        Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, "Ayancık'ta herhangi bir yaralanma dahi yok ama tedbirlerimizi elden bırakmıyoruz. Gecenin bu vaktinde makinelerimiz yine çalışıyor." dedi.

        KARAİSMAİLOĞLU: TEDBİRLERİ ALDIK

        Karaismailoğlu, sel ve su baskınları yaşanan Sinop'un Ayancık ilçesinde yaptığı açıklamada, meteorolojinin uyarılarını göz önüne alarak tedbirlerini aldıklarını söyledi.

        Önemli miktarda yağış gerçekleştiğine işaret eden Karaismailoğlu, "Geçen yıl ağustos ayında yaşadığımız felaketten dersler çıkardığımız için bugünkü yağışlardan fazla etkilenmedi bölgemiz. Geçen yıl ağustosta yaşanan felaketten sonra tüm planlamalarımızı yapmıştık. Önemli çalışmalar yaptık bu arada. Köprülerimizin hemen hemen tamamına yakınını yeniledik. Onlarda herhangi bir sorun yok. Hiçbir tereddüte mahal bırakmayacak şekilde dayanıklı köprüler inşa etmiştik. Onlar bugünkü mücadelemizi çok kolaylaştırdı." diye konuştu.

        SOYLU: SON 24 SAATTE 150 KİLOGRAM YAĞIŞ DÜŞTÜ

        İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Batı Karadeniz'de etkili olan sağanağa ilişkin, "Topyekun, herkes elinden gelen gayreti ortaya koyarak zararın en az olabilmesini, suyun en az zararı verebilmesini, taşkının en az zararı verebilmesini temin etmek için ciddi bir çalışma ortaya koyuyor, koymaya devam edecek." dedi.

        Bazı bölgelerde 24 saatte metrekareye 150 kilogram ve üzeri, bazı yerlere 6 saatte metrekareye 70-75 kilogram yağış düştüğünü aktaran Soylu, "Bu ciddi, risk oluşturabilecek, taşkın oluşturabilecek bir yağıştır." değerlendirmesinde bulundu.

        KURUM: 170 İHBAR ALDIK, BİR VATANDAŞIMIZ KAYIP

        Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, kabine toplantısının ardından selin etkilendiği Kastamonu Bozkurt'a geldi. Kurum, afet bölgesinde yaptığı inceleme ve toplantının ardından basın açıklaması yaptı.

        Bakan Kurum, yaptığı açıklamada "Şuana kadar 170 ihbar aldık. Bir vatandaşımız kayıp. Ekiplerimiz arama kurtarma faaliyetlerini yürütüyorlar. Gelen ihbarlar neticesinde 130 vatandaşımız tahliye edildi" dedi.

        AFAD: 235 KİŞİ TAHLİYE EDİLDİ

        Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanı Yunus Sezer, sağanağın etkili olduğu Bartın, Zonguldak ve Kastamonu'da 235 kişinin tahliye edildiğini bildirdi.

        Sezer, sosyal medya hesabından, gece saatlerinden bu yana etkili olan sağanak nedeniyle Bartın, Zonguldak ve Kastamonu'daki tedbirlere ilişkin son durumu paylaştı.

        Tüm vatandaşlardan can ve mal güvenliği için dikkatli ve tedbirli olmalarını, riskli alanlardan uzak durmalarını isteyen Sezer, "Bartın, Zonguldak ve Kastamonu'da toplamda 362 personel ve 106 araç ile; Bartın'da 15, Zonguldak'ta 90, Kastamonu'da 130 olmak üzere toplamda 235 vatandaşımız tahliye edilmiştir." ifadesini kullandı.

        CAMİ SELDE YIKILDI

        Bartın'da da bir köy camisi sel suları bedeniyle minaresiyle birlikte yıkıldı. Kentte etkili olan kuvvetli yağış Ulus ilçesinde bir camiyi minaresiyle birlikte yıktı.

        Ulus ilçesine bağlı Yenikışla köyü Çukurtarla Mahallesi'ndeki cami, sel suları nedeniyle yıkıldı. Yıkılan camiyi görüntüleyen köy sakini, gözyaşlarına hakim olamadı.

        SU BASKINLARI YAŞANDI

        Kastamonu'nun İnebolu ilçesinde sağanağın ardından taşan çay nedeniyle su baskınları oluştu.

        İlçede gece saatlerinden bu yana etkili olan sağanak nedeniyle İnebolu Çayı taştı.

        Taşan çay, çevredeki kameriyelere, dinlenme alanlarına ve Üreticiden Tüketiciye Köylü Pazarı'na zarar verdi.

        Taşkın nedeniyle ilçedeki bazı evlerin alt katları su altında kaldı. Belediye hoparlörlerinden anons yapılarak, vatandaşların dükkanlarını açmamaları ve çay kenarına yaklaşmamaları yönünde uyarıda bulunuldu.

        Öte yandan sağanak nedeniyle ilçede elektrik kesintisi de yaşanıyor.

        BAKAN KOCA'DAN AÇIKLAMA

        Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da "Batı Karadeniz’deki yoğun yağış nedeniyle oluşan, oluşabilecek sel afetlerinin yol açması muhtemel sorunlara karşı bölgede toplam 239 adet ambulans ile 1.573 personel, 15 UMKE timi ile 356 personel olmak üzere toplam 254 araç ve 1.929 sağlık personeli görevlendirmesi yapılmıştır" bilgisi verdi.

        MAHSUR KALANLAR KURTARILIYOR

        Kastamonu'nun Bozkurt ilçesinde sağanak nedeniyle Ezine Çayı'nın taşması sonucu mahsur kalanlar da kurtarılıyor.

        İlçede etkili olan sağanağın ardından Ezine Çayı'nın taşması sonucu bazı evlerin giriş katları su altında kaldı. Evlerinde mahsur kalanlar, itfaiye ekipleri tarafından kurtarıldı.

        Kurtarılanlardan Bilal Bilge, AA muhabirine, gece saatlerinden itibaren şiddetli yağışın etkili olduğunu söyledi.

        İlçede yağış öncesi büyük çalışmalar yapıldığını anlatan Bilge, "Kaymakamımız, Belediye Başkanımızca köprünün ayaklarında çalışma yapılmasına rağmen yine de ilçeye su girdi. Geçen yıl 11 Ağustos'ta büyük bir sel yaşamıştık. İnşallah ikincisini yaşamayız." dedi.

        İlçede sürekli uyarı anonsları yapıldığını belirten Bilge, "11 Ağustos'ta yaşadığımız sel nedeniyle ailelerimizi yükseklere götürdük, araçlarımızı kaldırdık. Her taraf temizlenmişti, altyapı yapılmıştı. Bazı yerlerde altyapı gitti. Bazı yerlerde birinci katlara kadar su doldu. Allah yardımcımız olsun." ifadelerini kullandı.

        İlişi köyündeki evinden eşiyle tahliye edilen Musa Gerişli ise geçen yıl yaşanan sel felaketinde zarar gören evini tamir için çalışma yaptığını dile getirdi.

        İstanbul'dan geldiğini aktaran Gerişli, "Her şeyi yeniden yaptırdık. Yine bu kadar olacağını tahmin etmemiştik. Geçen senekinden daha fazla oldu. Sel suları benim evime kadar çıkmaz ama her ihtimale karşı bizi aldılar. Cana gelmesin, mala gelsin diyoruz. Hanım çok korktu, kalp ameliyatlı. Ben de korktum." diye konuştu.

        5 KİŞİ HELİKOPTERLERLE ÇATIDAN ALINDI

        İlçeye bağlı İlişi köyünde su baskını nedeniyle evlerinde mahsur kalan 5 kişi de Sahil Güvenlik Komutanlığı helikopteriyle binaların çatılarından alındı.

        Güvenli bir yerde bekleyen ambulansların yanına indirilen bu kişiler, ardından görevlilerce belirlenen yurtlara götürüldü.

        Öte yandan, Kastamonu ile Şenpazar arasındaki kara yolu, Tüneller mevkisindeki köprünün zarar görmesi nedeniyle ulaşıma kapandı.

        MAHSUR KALAN FELÇ HASTASI KURTARILDI

        İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada da, "Kastamonu'nun İnebolu ilçesinde Yunus Köyü'nde ikamet eden felç hastası Mustafa Çelik isimli vatandaş, bölgede meydana gelen yoğun yağış sonrası Zarbana Çay sularının yükselmesi sonucu evinde mahsur kalmıştır. Çelik, jandarma komutanlığımızca, AFAD ve 112 ekipleri ile koordineli olarak mahsur kaldığı evinden kurtarılarak Doğanyurt Devlet Hastanesi'ne sevk edilmiştir." denildi.

        İLÇEYİ BİRBİRİNE BAĞLAYAN KÖPRÜ SEL SULARIYLA YIKILDI

        Kastamonu’nun Şenpazar ilçesinde ilçenin iki yakasını birleştiren köprü yıkıldı.

        Kastamonu’nun Şenpazar ilçesinde dün başlayan yağmur yağışı bugün sabah saatlerinden itibaren etkisini arttırdı. Yağan şiddetli yağış nedeniyle ilçenin iki tarafını birleştiren köprü yıkıldı.

        Kastamonu'nun Şenpazar ilçesinde ilçenin iki yakasını birleştiren köprü yıkıldı. (İHA)
        Kastamonu'nun Şenpazar ilçesinde ilçenin iki yakasını birleştiren köprü yıkıldı. (İHA)

        Köprünün yıkılma anı bir vatandaşın cep telefonu kamerası tarafından görüntülendi. Öte yandan kaymakamlık ve belediye vatandaşlara gerekli olmadığı sürece dışarı çıkmamaları yönünde uyarılarda bulunuyor.

        KASTAMONU VALİSİ SON DURUMU AÇIKLADI

        Kastamonu Valisi Avni Çakır, "Şu anda Bozkurt ilçesindeyim. Suyun debisi yüksek seviyede devam ediyor. 20-25 binanın zemini su bastı. Hayati tehlike söz konusu değil. İnebolu'da da tahkimatlarımızı yükseltiyoruz. Birazdan kuvvetli yağış dalgası bekliyoruz. Can kaybı veya kayıp söz konusu değil. Vatandaşlarımızın dere yataklarından, zemin ve birinci katlardan uzak durmasını istiyoruz. Ekiplerimiz teyakkuz halinde. AFAD Başkanımız da Bozkurt'a geldi. Gelişmeleri takip ediyoruz. Yağışın 1-2 saat daha güçlü şekilde devam edeceğini öngörüyoruz" dedi.

        Öte yandan olumsuz hava koşulları sebebiyle oluşturulan kriz masası ile tüm kurumlar teyakkuza geçirildi. Beklenen şiddetli yağış öncesinde Kastamonu Valiliği, 410 personel, 11 dalgıç, 3 kurtarma botu ve 318 makine ekipmanı kuzey kesimlerine konuşlandırdı. Yapılan planlama ile olası riskli durumlara anında müdahale edilmesi hedefleniyor. Ayrıca 112 çağrı merkezinde oluşturulan özel ekip ile gelecek olan ihbarlar tek elden hızlı bir şekilde koordine edilecek.

        KAYMAKAM BAYCAR'DAN UYARILAR

        İnebolu’da Söke Çayının taşma riskine karşı alınan tedbirleri yerinde incelemeyen İnebolu Kaymakamı Ahmet Vezir Baycar, “İki gündür Meteoroloji ve AFAD tarafından gerekli uyarılar yapıldı. Bu çerçevede ilçemizde yapılan uyarılarla birlikte şiddetli yağışlarda devam etmektedir. Yağışlarla birlikte ilçemizden geçen çayın su seviyesinin yükseldiğini görüyoruz. Bu yüzden vatandaşlarımızı sık sık olumsuz durumlara karşı uyarıyoruz. Vatandaşlarımız dikkatli olsunlar, dere kenarında bulunan araçların kesinlikle kaldırılması, alt katta oturan vatandaşların özellikle dere kenarında alt katta oturan vatandaşlarında üst katlara çıkmaları, ikinci bir uyarıya kadar işyerlerinin de kesinlikle açılmamasını halkımızdan istirham ediyorum. Tedbirli bir şekilde panik yapmadan tedbirlerimizi alalım. İnşallah bu sınavımızı da kayıpsız başarılı bir şekilde geçireceğiz. En az riskle atlatacağız. Vatandaşlarımızın her türlü olumsuz durumlara karşı dikkatli olmalarını rica ediyorum” dedi.

        REKLAM

        AFAD BAŞKANI İNEBOLU'DA

        AFAD Başkanı Yunus Sezer sağanağın etkili olduğu İnebolu'ya gitti.

        Soylu, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "Gece boyunca ve bugün teyakkuz devam ediyor. Birçok noktada iş makinaları ve uyarılarla tedbir alındı. Ancak İnebolu’da dere çok yükseldi. Dere boyu dükkanlar açılmayacak. Valimiz ve tüm birimler çalışıyor. AFAD Başkanımız Yunus Sezer İnebolu’ya geçiyor. Allah muhafaza etsin" ifadelerine yer verdi.

        Soylu paylaşımında, yağışların ardından yükselen dere ile dere kenarında devam eden çalışmalara ilişkin görüntülere de yer verdi.

        AFAD'DAN 5 İL İÇİN UYARI

        Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Batı Karadeniz'de Kastamonu, Karabük, Zonguldak, Bartın ve Sinop'taki yağış dolayısıyla taşkın riskinin tehlikeli boyuta ulaştığını bildirdi.

        AFAD'ın sosyal medya hesabından yapılan duyuruda, Kastamonu'nun İnebolu, Bozkurt, Abana, Çatalzeytin, Küre, Pınarbaşı, Şenpazar ve Cide ilçeleri, Karabük Merkez, Ovacık ve Safranbolu, Zonguldak'ın Devrek ve Gökçebey ilçeleri ile Bartın'ın Merkez ve Sinop'un Ayancık ilçesinde, taşkın riskinin tehlikeli boyuta geldiği belirtildi.

        Duyuruda, "Taşkın sahasındaki vatandaşlarımızın, sel ve ani su yükselmesine karşı güvenli alanlarda olmaları, araçlarını dere kenarından çekmeleri, acil durumlarda 112'yi aramaları önemle duyurulur." ifadesi kullanıldı.

        ZONGULDAK'TA GAZİLER DERESİ TAŞTI

        Zonguldak'ın Gökçebey ilçesinde etkili olan çok kuvvetli yağış sebebiyle 30'a yakın ev etkilendi. AFAD ekipleri botla mahsur kalan vatandaşları kurtardı. Sular altında kalan mahalle drone ile havadan görüntülendi.

        Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün uyarılarının ardından Gökçebey ilçesinde çok kuvvetli yağış etkili oldu. Yağışın ardından Namazgah köyünden akan sel suları derenin debisinin yükselmesiyle Çay Mahallesi'ndeki evleri bastı. 30'a yakın evin giriş katı sular altında kaldı. Yer yer bir metreyi aşan su seviyesi nedeniyle vatandaşlar evlerinde mahsur kaldı.

        Sakarya ve Zonguldak'tan AFAD ekipleri bölgeye sevk edildi. Mahsur kalan vatandaşlar arama kurtarma botuyla evlerinden kurtarıldı. Bazı küçük çocuklar kurtarılma anlarını pencerelerden seyretti. Polis ekipleri de kurtarma çalışmalarına katılarak küçük çocukları kucaklarına alarak güvenli bölgeye taşıdı.

        Bir engelli vatandaş da AFAD ekiplerince botla taşındı. 14 vatandaş AFAD'ın botuyla kurtarıldı. Kendi imkanlarıyla kurtarılan 100'e yakın vatandaş bölgeden tahliye edildi. Botla kurtarma çalışmaları ise halen devam ediyor. Öte yandan kurtarılan bazı vatandaşlar yurtlara ve otellere yerleştirildi.

        Yaşananları gazetecilere anlatan Çay Mahallesi Muhtarı Yüksel Kahveci, "Daha önce bu kadar olmuyordu. Namazgah tarafından gelen su menfezden bu tarafa aktı. Epey yağmur yağdı. Gözüken bu. Bütün evlerimiz su içerisinde. Şu an 30'un ev etkilendi. Hepsi su içerisinde. Hepsinden Allah razı olsun. Bütün herkes buradaydı, canla başla çalıştılar. Botlarla alıyorlar. Diğerleri kendi imkanlarıyla çıkmıştı. Çalışmalar halen devam ediyor. Yurtlara yerleştirilenler var" diye konuştu.

        Öte yandan sel sularının etkisi altına aldığı mahalle drone ile havadan görüntülendi.

        ZONGULDAK VALİLİĞİ'NDEN İDARİ İZİN AÇIKLAMASI

        Zonguldak Valiliği, kuvvetli sağanak yağışın il genelinde devam etmesi sebebiyle 28 Haziran tarihinde engelli ve hamile kamu görevlilerine 1 gün izin verileceğini açıkladı.

        Valilikten yapılan açıklamada, "Meteorolojik verilere göre kuvvetli sağanak yağışın devam edeceği değerlendirildiğinden ilimiz genelinde engelli ve hamile kamu görevlilerinin 28.06.2022 tarihinde 1 gün idari izinli sayılmaları uygun görülmüştür" denildi.

        METREKAREYE 49 KİLOGRAM YAĞIŞ DÜŞTÜ

        Zonguldak Belediye Başkanı Ömer Selim Alan kırmızı kodlu yoğun yağış uyarısının ardından İl Afet ve Koordinasyon Kurulu’nun toplandığını belirterek, "Tüm ilgili paydaşlarla dün öğle saatlerinden itibaren 7/24 esasına göre teyakkuz halindeyiz. Yaklaşık 3 gündür uyarıyı alıyorduk. Bu akşama kadar da yoğun yağış olacağına dair tahminler devam ediyor. Sabah saatlerinde yoğunlaşan yağmurla beraber dere seviyelerimiz yükselmeye başladı. Dün gece 00.00’dan itibaren il geneline baktığımızda en çok yağışı metrekareye 49 kilogramla merkez ilçemiz almış.” dedi.

        ALAPLI’DA YAYLA YOLLARI KAPANDI

        Alaplı ilçesine bağlı Gümeli beldesinde toprak kayması meydana geldi. Sağanak yağışın etkisiyle kayan toprak, Gümeli Yaylası’na çıkan yolu ve Fındıkağılı Mahallesi’nde bulunan alternatif yayla yolunu kapattı.

        SELİN YIKTIĞI KÖY HAVADAN GÖRÜNTÜLENDİ

        Kastamonu’nun Bozkurt ilçesine bağlı İlişi köyünde meydana gelen selde yıkılan yerler havadan görüntülendi.Yaklaşık 40 hanede vatandaşların mahsur kaldığı köyde sular altında kalan enkaz alanları dron ile havadan görüntülendi. Köyde bedensel engelli bir vatandaş da Sahil Güvenlik Komutanlığı ekipleri tarafından sedye ile birlikte helikoptere bindirilerek güvenli alana taşındı.

        Fotoğraflar: İHA, DHA, AA

        ÖNERİLEN VİDEO
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ