Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Finlandiya ve İsveç heyetleri Ankara'ya geliyor
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        NATO üyesi olmak isteyen iki İskandinavya ülkesi, Finlandiya ve İsveç'in diplomatik heyetleri; Türkiye'nin üye olmalarına soğuk baktığını açıklamasının ardından Ankara'yı ziyaret edecek.

        İsveç Dışişleri Bakanlığı daha önce Linde ve Haavisto'nın, iki ülkenin NATO'ya üyelik başvurularını görüşmek için Ankara'ya gideceğini açıklamıştı.

        İsveç Dışişleri Bakanlığı daha sonra bir açıklama daha yaparak bakanların ziyaret edeceğine ilişkin yaptığı açıklamayı düzeltti.

        Bakanlıktan yapılan yeni açıklamada, Finlandiyalı ve İsveçli üst düzey temsilcilerden oluşan diplomatik heyetin Türkiye'ye gideceği duyuruldu.

        İsveçli Bakan Linde, haber ajansı TT'ye yaptığı açıklamada, diplomatik heyetin bu hafta içinde Ankara'da görüşmelere başlayacağını söyledi.

        ERDOĞAN KAPILARI KAPATMIŞTI

        Cumhurbaşkanı Erdoğan, iki ülkenin NATO sürecine ilişkin "Biz şu anda İsveç ve Finlandiya ile ilgili gelişmeleri takip ediyoruz ama olumlu bir düşünce içerisinde değiliz. Çünkü daha önce Yunanistan ile ilgili NATO konusunda bir yanlış yaptılar bizden önceki yönetimler ve Yunanistan'ın Türkiye'ye karşı NATO'yu da arkasına alarak takındığı tavrı biliyorsunuz. Bu konuda ikinci bir yanlışı Türkiye olarak işlemek istemiyoruz. Kaldı ki İskandinav ülkeleri ne yazık ki terör örgütlerinin adeta misafirhanesi gibi. PKK'sı, DHKPC'si İsveç'te, Hollanda'da yuvalanmış durumdalar. Ve oraların hatta daha da ileri gidiyorum parlamentolarında da yer alıyorlar. Bu noktada bizim olumlu bakmamız mümkün değil" ifadelerini kullanmıştı.

        Bugün tekrar konuyla ilgili konuşan Erdoğan, "Türkiye'ye geleceklermiş. Bizi ikna etmeye mi gelecekler? Kusura bakmasınlar, yorulmasınlar. Teröre karşı tavırları net değil. Ayrıca bize yaptırım uygulayanlara 'Evet' diyemeyiz" dedi.

        REKLAM

        Reuters'a konuşan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın ise, Türkiye'nin İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya üyeliğine kapıyı kapatmadığını ancak ulusal güvenlik endişelerinin ciddiye alınmasını gerektiğini söylemişti.

        Rusya da İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya katılmasının sonuçları olacağını ve gerilimi artıracağını açıklamıştı.

        NATO'ya bir ülkenin kabulü için tüm üye ülkelerin onayı gerekiyor.

        ÖNERİLEN VİDEO
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ