Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Avrupa Son dakika haberi: Ukrayna Başkanı Zelenskiy'den Rusya işgali açıklaması: Çok fazla kaybımız var!
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy Rusya'nın saldırılarına ilişkin yaptığı son açıklamada, "Yeni demir perdenin sesini dinliyoruz. Düşman Çerhiniv bölgesinde yavaş yavaş ilerliyor. Çok fazla kaybımız var. Çok sayıda zırhlı aracımız ve savaş uçağımız imha edildi." dedi.

        Zelenskiy "Ukrayna savaş yolunu seçmedi fakat Ukrayna barış yoluna dönmeyi öneriyor" ifadelerini kullandı.

        Zelenskiy gündüz yaptığı konuşmada, "Ukrayna kuzeyden güneye kadar hava saldırısı ile karşı karşıya kaldı. Ordumuz ağır bir saldırı ile karşı karşıya" diyen Zelenskiy halkına direniş çağrısında bulundu ve herkesi orduya çağırdı.

        Zelesnkiy konuşmasında "Askerlik deneyimi olan herkes ordumuza katılabilir. Eski ordu üyeleri ve görevlileri de orduya çağırıyorum. Hepimiz geleceğimizi belirleyeceğiz. Lütfen gelip ordumuza katılın. Gerekirse kan dökülecek.Birbirimiz için çalışalım. Şu an hepimiz harika bir ülkenin vatandaşıyız. Ülkenizi savunun. Aynı zamanda bu zorlu koşullar altında her şirketin her işletmecinin de geleceğimizi belirmeli durumu söz konusu olacak. Lütfen toplumumuz için çalışın. Ukrayna bankaları ve diğer bankalar gerekli rezervlere sahip." ifadelerini kullandı.

        GENEL SEFERBERLİK İLAN EDİLEN KARARNAMEYİ İMZALADI

        Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, ülke çapında genel seferberlik ilan edilen kararnameyi imzaladı.

        Ukrayna Devlet Başkanlığından paylaşılan kararnameye göre, yürürlüğü girdiğinden itibaren seferberlik 90 günü kapsayacak.

        Seferberlik kararının, Rusya'nın askeri harekatı nedeniyle ülkenin savunmasını güçlendirmek için Ulusal Savunma ve Güvenlik Konseyinin önerisi kapsamında alındığı belirtildi.

        Ukrayna Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanlığı, seferberlik kapsamında, kaç kişinin silah altına alınacağını belirleyecek.

        "RUSYA İLE DİPLOMATİK İLİŞKİLERİ KESTİK"

        Rusya'nın saldırılarını "alçakça" olarak niteleyen ve İkinci Dünya Savaşı sırasında Nazi Almanyası'nın saldırılarına benzeten Zelenskiy, "Rusya ile diplomatik ilişkileri kestik. Ukrayna, savunuyor ve Moskova'da ne düşünülürse düşünülsün (Ukrayna) özgürlüğünden vazgeçmeyecek." ifadelerini kullandı.

         Ukrayna liderinden ilk açıklama: Kendimizi savunacağız, saldırmayacağız
        Ukrayna liderinden ilk açıklama: Kendimizi savunacağız, saldırmayacağız Haberi Görüntüle
        REKLAM

        "Tüm siyasetçilerimize ve bağımsızlığımızı savunanlara teşekkür etmek istiyorum" diyen Zelenskiy Rus halkına da çağrıda bulundu. Zelenskiy "Bugünden itibaren dünya tarihinden Rusya kötücül olarak anılacak. Rusya halkına da sesleniyorum. Rusya halkının da bir seçim şansı var. Rusya'daki herkes dışarı çıkıp bu savaşa karşı sesini yükseltebilir. Sesinizi Ruslar olarak yükseltebilirsiniz" dedi.

        "Sevgili Ukrayna'nın güçlü vatandaşları, Rusya'da akrabaları bulunanlar; hepiniz harekete geçin, hepimizin harekete geçmesi gerekiyor" diyerek halkına tekrar teşekkür etti.

        SALDIRILARIN İLK GÜNÜNDE 137 KİŞİ ÖLDÜ

        Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rusya’nın Ukrayna yönelik saldırılarının ilk gününde 137 kişinin hayatını kaybettiğini ve 300’den fazla kişinin de yaralandığını açıkladı.

        Rusya’nın Ukrayna’ya saldırılarının ardından Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, ilk gün sonuçlarına dair sosyal medya hesabından açıklamada bulundu. Ukrayna askerlerinin Rus saldırılarına karşı büyük bir direniş gösterdiğini belirten Zelenskiy, "Ön verilere göre, ne yazık ki bugün 10'u subay olmak üzere 137 kahramanımız ve vatandaşlarımızı kaybettik. 316 kişi yaralandı. Hepsine Ukrayna kahramanı ünvanı verilecek" ifadelerini kullandı.

        Ayrıca ülke genelinde genel seferberlik ilanıyla alakalı olarak imzaladığı kararnameden de bahseden Zelenskiy, "Bu karar, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik askeri saldırganlığı nedeniyle ve devletin güvenliğinin sağlanması, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri'nin ve diğer askeri oluşumların muharebeye ve seferberliğe hazırlığının desteklenmesi amacıyla alındı" dedi.

        "RUSYA İLE KONUŞMAKTAN KORKMUYORUZ"

        Açıklamalarında Rusya ile görüşebileceklerini vurgulayan Zelenskiy, "Bugün Moskova'dan Ukrayna'nın tarafsızlık statüsünü konuşmak istediklerini duyduk. Rusya'dan korkmuyoruz, Rusya'yla konuşmaktan korkmuyoruz, ülkemiz için güvenlik garantileri hakkında, hiçbir şey hakkında konuşmaktan korkmuyoruz, tarafsızlık statüsünü konuşmaktan korkmuyoruz. Biz zaten NATO'da değiliz, fakat bu durumda hangi garantileri alacağız? En önemlisi de onları bize tam olarak hangi ülkeler verecek?" ifadelerini kaydetti.

        "YALNIZ BIRAKILDIK, KİMSE BİZİM İÇİN SAVAŞMAK İSTEMİYOR"

        Batılı ülkeler tarafından yalnız bırakıldıklarını ve sadece kendilerine yönelik destek açıklamalarının yapıldığını söyleyen Zelenskiy, "Yalnız kaldık. Kimse bizim için savaşmak istemiyor. Bizi NATO'ya almak istemiyor, güvenlik garantisi vermekten korkuyorlar. Devletimizin müdafasında tek başımıza kalıyoruz" ifadelerini aktardı. Sözlerinin devamında batılı ülkeleri eleştirmeye devam eden Zelenskiy, "Herkes korkuyor. Destek veren herkese minnettarım. Sadece kelimelerine değil" dedi. Aynı zamanda Zelenskiy açıklamasının sonunda, ülkesinden ayrılmadığını, kendisinin ve ailesinin Kiev’deki hükümet konutlarında kaldığını da sözlerine ekledi.

        AB'YE AMBARGO ÇAĞRISI

        Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, AB'ye, Rusya'ya doğal gaz ve petrol ambargosu uygulanması çağrısında bulundu.

        Zelenskiy, Facebook'tan yaptığı açıklamada, olağanüstü AB Konseyi toplantısına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

        Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in gerekli cevabı almazsa, daha ileri gideceğini belirten Zelenskiy, bir an önce Rusya'ya karşı güçlü ekonomik yaptırımlar ile doğal gaz ve petrol ambargosu uygulanması gerektiğini ifade etti.

        Vladimir Zelenskiy, ayrıca Donbas'ta barışı koruma operasyonunun desteklenmesi gerektiğini aktararak, şu anda uluslararası güvenlik garantilerine ihtiyaçlarının olduğuna dikkati çekti.

        ÖNERİLEN VİDEO
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ