Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Son dakika: Uluslararası Adalet Divanı'ndan Rusya kararı

        Uluslararası Adalet Divanı, Rusya ve Ukrayna arasında yürütülen davada karar açıkladı.

        Mahkeme, Rusya'yı 2014 yılındaki Kırım'ın ilhakında, Ukrayna’nın doğusunda Terörle Mücadele Anlaşması'nı ihlalden suçlu buldu.

        Rusya'nın Kırım'da Ukrayna dilinde eğitim hakkını ihlal ettiği hükmü verilirken, Ayrımcılık Anlaşması'nın ihlal edildiği bildirildi.

        Terörizmin finansmanı

        Terörizmin finansmanına ilişkin makul iddiaların soruşturulmasına hükmeden Mahkeme, Ukrayna'nın talep ettiği tazminatı ise reddetti.

        Mahkeme, 17 Temmuz 2014'te Malezya Havayolları'na ait MH17 sefer sayılı uçağın Ukrayna'nın doğusunda düşürülmesinde Rusya'nın sorumluluğu olduğu iddiasını reddetti.

        Kararı okuyan UAD'nin ABD’li Başyargıcı Joan Donoghue Ukrayna’daki mevcut durumun, dava konusu olayların başladığı 2014'ten çok farklı olduğunu belirtti.

        Ukrayna'nın doğusundaki ayrılıkçılara silah verilmesinin, Terörizmin Finansmanı Sözleşmesi kapsamında olmadığı kaydedilen kararda, terörizmin finansmanı kapsamında sadece para ve para yerine geçen muadillerinin yer aldığı belirtildi.

        Ukrayna'dan karara destek

        Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, bugün Uluslararası Adalet Divanı'nda (UAD), Ukrayna'nın doğusundaki ayrılıkçıları finanse ettiği ve Kırım'daki çok etnikli toplum yapısını bozarak uluslararası sözleşmeleri ihlal ettiği gerekçesiyle Rusya aleyhine açılan davada verilen kararın "önemli" olduğunu bildirdi.

        Kararın açıklandığı oturumun ardından UAD'de basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Kuleba, kararla Rusya'nın, uluslararası hukuku ihlal eden bir devlet olarak nitelendirildiğini belirtti.

        Kuleba, "Bu bizim için çok önemli bir gün. Çünkü karar, Rusya'nın uluslararası hukuku ihlal ettiğini hem de dava dayanağımız olan her iki sözleşmeyi de ihlal ettiğini belirtiyor. Bir mahkeme tarafından Rusya'nın uluslararası hukuku ihlal ettiği resmi olarak ilk defa tespit edildi." dedi.

        Kararın önemli bir köşe taşı olacağını kaydeden Kuleba, bunun Rusya'ya karşı açılan diğer davalar için de etkili olacağını ifade etti.

        ÖNERİLEN VİDEO
        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ