Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Haiti Devlet Başkanı Jovenel Moise suikast sonucu hayatını kaybetti!
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Reuters'ın son dakika olarak servis ettiği haberine göre, Haiti Devlet Başkanı Jovenel Moise'nin gece saatlerinde evine giren kimliği belirsiz bir grup tarafından uğradığı saldırı sonucu hayatını kaybettiği açıklandı.

        Associated Press'in aktardığı haberde ise First Lady Martine Moise'nin hastaneye kaldırıldığı ifade edildi.

        Bir süredir siyasi istikrarsızlığın hakim olduğu Haiti'de Moise, şubat ayında gazetecilere yaptığı açıklamada "hayatına yönelik bir girişim olduğunu" olduğunu söylemişti.

        Moise, "Kasım 2020'den bu yana yürütülen bir kumpasın tespit edildiğini" ve olayla ilgili 20 kişinin gözaltına alındığını belirtmişti.

        Harita

        TARTIŞMALI SEÇİMLER

        Moise, 2016'da tartışmalı başkanlık seçimler nedeniyle görevini bir yıl geçici olarak yürütmüş, 2017'de ise resmen göreve başlamıştı. Devlet Başkanı Moise, 5 yıllık görev süresinin Şubat 2022’de sona ereceğini ifade ederken, muhalefet görev süresinin şubat ayında bitmesini gerektiğini öne sürüyordu.

        REKLAM

        Bu karara tepki gösteren halk ise sokaklara dökülmüş, Moise'nin görevi bırakması için protestolar düzenlemişti.

        ANTALYA DİPLOMASİ FORUMU'NA KATILMIŞTI

        Jovenel Moise, 18 Haziran'da Antalya'da düzenlenen Antalya Diplomasi Forumu'na katılmıştı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Haiti Devlet Başkanı Jovenel Moise burada görüşmüştü.

        Ayrıca Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da Moise ile baş başa bir görüşme gerçekleştirmişti.

        ÇAVUŞOĞLU'NDAN BAŞSAĞLIĞI MESAJI

        Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Cumhurbaşkanı'nın ölüm haberini büyük bir üzüntüyle öğrendim. Geçtiğimiz günlerde Antalya Diplomatik Forumu vesilesiyle ülkemizde ağırladığımız Jovenel Moïse korkak bir suikast sonucu öldürüldü. Huzur içinde yatsın. Ailesine ve dost Haiti halkına başsağlığı diliyorum." ifadelerini kullandı.

        JOHNSON: ŞOK OLDUM

        İngiltere Başbakanı Boris Johnson da sosyal medya hesabından Moise'nin ölümü karşısında şok olduğunu söyledi. Johnson, "Başkan Moise'nin ölümü karşısında şok oldum ve üzüldüm. Ailesine ve Haiti halkına başsağlığı diliyoruz. Bu iğrenç bir davranış ve herkesi sakinliğe davet ediyorum" dedi.

        BEYAZ SARAY'DAN AÇIKLAMA

        Reuters’ın aktardığı habere göre Beyaz Saray Basın Sekreteri Jen Psaki Amerika merkezli televizyon kanalı MSNBC'ye yaptığı açıklamada saldırıya ilişkin bilgi topladıklarını aktardı.

        CNN'e verdiği demeçte Psaki, yaşanan "suikastın korkunç bir suç" olduğunu vurguladı. Psaki, "Gereken her türlü yardımı sağlamak için hazırız ve yanlarındayız. Elbette elçiliğimiz ve Dışişleri Bakanlığımız yakın temas halinde olacak ama bu bir trajedi. Biz onların yanındayız ve Haiti halkının bunu bilmesi önemli." ifadelerine yer verdi.

        KOLOMBİYA DEVLET BAŞKANI: KORKAKÇA BİR EYLEM

        Kolombiya Devlet Başkanı Ivan Duque, Amerikan Devletleri Örgütüne çağrıda bulunarak demokrasiyi korumak için Haiti’ye acil bir heyet gönderilmesini söyledi. Duque, "Haiti Devlet Başkanı Jovenel Moise'nin alçakça öldürülmesini reddediyoruz. Bu, tüm Haiti halkına karşı barbarlıkla dolu korkakça bir eylemdir." ifadelerinde bulundu.

        ARJANTİN'DEN AÇIKLAMA

        Arjantin Dışişleri Bakanlığı Moise saldırıyı şiddetle kınayarak Haiti ile dayanışmasını teyit etti ve şiddet kullanımını reddettiğini açıkladı. Bakanlık, "Arjantin, ülkede barış ve huzurun yakında yeniden sağlanacağını umuyor ve demokratik kurumlara saygı gösterilmesini istiyor. Eylemlerinden sorumlu tutulabilmeleri için suçun faillerinin hızla tespit edilmesini istiyor.’’ ifadelerine yer verildi.

        BOLİVYA'DAN BAŞSAĞLIĞI

        Bolivya Devlet Başkan Luis Arce, "Bu şiddet eylemlerini kınıyoruz. Haiti halkına başsağlığı diliyoruz."açıklamasını yaptı.

        DOMİNİK CUMHURİYETİ'NDEN TEPKİ

        Dominik Cumhuriyeti Devlet Başkanı Luis Abinader, "Bu suikast, Haiti'nin ve bölgenin demokratik düzenine karşı bir saldırıdır" diyerek Dominik Cumhuriyeti'nin Haiti ile sınırları kapatma kararı aldığını açıkladı. IHA'nın aktarmış olduğu haberde, askerî gözetim ve güvenliğin güçlendirilmesi için ülkede acil durum toplantısı düzenlendiği aktarıldı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ