Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para ARZ AZALACAK| Son dakika! Merkez Bankası'ndan TL hamlesi - Haberler - Para Haberleri

        Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, TL cinsi yükümlülüklerde zorunlu karşılık (ZK) oranlarını her vadede 200 bp artırdı.

        Resmi Gazete'de yayımlanan tebliğe göre TL yükümlülükler için 1 yıl ve daha uzun vadelide zorunlu karşılıklar yüzde 3'e çıkarılırken 1 yıla kadar vadelide oran yüzde 4 olarak belirlendi.

        TL yükümlülüklerde 6 ay dahil 6 aya kadar vadelide ZK yüzde 6, vadesiz hesaplar ve 3 aya kadar vadelilerde bu oran yüzde 8 olarak yeniden belirlendi.

        REKLAM

        TCMB tarafından yapılan açıklamada

        • "Türk lirası zorunlu karşılık oranlarının tüm vade dilimlerinde ve yükümlülük türlerinde 200 baz puan artırılmasına,
        • Türk lirası zorunlu karşılıkların döviz cinsinden tesis edilebilmesi imkânı azami oranının yüzde 30’dan yüzde 20’ye düşürülmesine,
        • Türk lirası zorunlu karşılıkların standart altın cinsinden tesis edilebilmesi imkânı azami oranının yüzde 20’den yüzde 15’e düşürülmesine

        karar verilmiştir.

        Yapılan bu değişikliklerle, rezerv opsiyon kullanım oranlarının kalan dilimler için aynı seviyede kalması halinde, Türk lirası cinsinden zorunlu karşılık tesislerinin yaklaşık 25 milyar TL artması, buna karşın döviz ve altın cinsinden toplam zorunlu karşılık tesislerinin 0,5 milyar ABD doları tutarında azalması öngörülmektedir.

        Ek olarak, Türk lirası cinsinden tesis edilen zorunlu karşılıklara uygulanacak faiz/nema oranı 150 baz puan artırılarak yüzde 13,5 olarak belirlenmiştir." denildi

        ZORUNLU KARŞILIK NEDİR?

        Zorunlu karşılık veya Munzam karşılık, mevduat bankalarının piyasadan topladıkları mevduatlara karşılık TCMB'de bulundurmak zorunda oldukları mevduat oranıdır.

        Zorunlu karşılıkların artmasıyla TL arzını azaltılması ve mevduatın maliyetinin yükseltilerek kredi genişlemesinin yavaşlaması hedeflenir.

        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ