Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 3. Sayfa Son dakika: Sakarya'daki bacakları kesilen yavru köpek vahşetine bir gözaltı

        MHP Lideri Bahçeli Sakarya'daki yavru köpeğe vahşetle ilgili "Sapanca’da, bir ormanlık alanda, dört bacağı hunharca kesilmiş halde bulunan bir köpek yavrusu insanım diyen herkesi infial ve isyana sürükledi.Gözümün önünden o fotoğraf bir türlü gitmiyor.Cani ruhlular,insanlığın defolu yüzleri minik bir köpeğe kast etmişler! Ne hazin değil mi? Hayvanları koruma kanununda gerekli iyileştirmeyi sağlayacağız" dedi.Sakarya'da bacakları kesilip ölen yavru köpekle ilgili, olayın meydana geldiği yerde çalışma yürüten kepçe operatörünün gözaltına alındığı bildirildi.

        KEPÇE OPERATÖRÜ GÖZALTINA ALINDI

        Sakarya Cumhuriyet Başsavcısı Lütfi Dursun, ölen yavru köpeğin bulunduğu saatte ormanda çalışma yapan kepçe operatörünün gözaltına alındığını açıkladı. Yapılan yazılı açıklama şöyle:

        "Ulusal ve yerel basın yayın organlarında, ilimiz Sapanca ilçesinde ormanlık alanda patileri kesilmiş halde bulunan ve tedavi altına alındıktan sonra öldüğü belirtilen yavru köpeğe dair yer alan haberlere ilişkin olarak, bu aşamada basın açıklaması yolu ile kamuoyunu aydınlatma zaruriyeti hasıl olmuştur. Olaya ilişkin, 13 Haziran günü saat 22.15 sıralarında Sapanca İlçe Jandarma Komutanlığı'na müracaatta bulunulması üzerine aynı gün vakit geçirilmeden saat 22.30 sıralarında müracaat sahipleri ile birlikte köpek yavrusunu buldukları yerde jandarma ekiplerince inceleme yapıldığı, yapılan araştırmada, E.Y. isimli şahıs tarafından aynı gün köpek yavrusunun bulunduğu yol ile kenarındaki çalılık ve otluk bölgenin temizlenmesi için belediyeden iş makinesi talebinde bulunulduğu ve bölgede saat 15.00 ile 16.00 arasında ilçe belediyesine ait 2 adet iş makinesinin çalışma yaptığı, kolluk görevlileri tarafından yavru köpeği muayene eden veteriner hekim ile yapılan görüşmede, köpeğin arka ayakları ile kuyruğunun ezilmeden mütevellit, ön iki ayağının ise aynı hizadan sert bir müdahaleye maruz kalınması sonucu kopmuş olduğu bilgisinin alındığı, ilgili kolluk tarafından olayın muhtemelen bölgede çalışma yapan iş makinesinin otları temizlediği esnada meydana gelmiş olabileceği değerlendirilmiş olmakta" ifadeleri kullanıldı.

        Bölgede çalışma yapan kepçe operatörü İ.M.'nin gözaltına alındığı belirtilen açıklama şöyle devam etti:

        "Bu aşamada, Başsavcılığımızca verilen talimat doğrultusunda Sapanca Savcılığı'nca olaya ilişkin soruşturma başlatılarak, olayın meydana geldiği yerde çalışma yürüten kepçe operatörü İ.M. olayın şüphelisi olarak gözaltına alınmış olup, soruşturmamız bütün yönleriyle ve titizlikle devam etmektedir."

        Sakarya İl Jandarma Komutanlığı, savcılık koordinesinde kurduğu özel ekiple konuyu detaylı şekilde araştırıyor.

        İŞ MAKİNESİ İHTİMALİ VALİYE İNANDIRICI GELMEDİ

        DHA'nın haberine göre, Sakarya Valisi İrfan Balkanlıoğlu Sapanca ilçesinde ormanlık alanda bacakları kesilmiş halde bulunan ve tedavi altına alındıktan sonra ölen yavru köpeğe ilişkin, "Sakarya'da sokak hayvanlarına karşı duyarlı olan vatandaşların sayısı çok fazla. Biz de destekliyoruz. Marketten yemek alıp götüren bir kardeşimiz o hayvanı orada perişan halde görüyor. Derhal veterinere götürüyor, ben haberdar oldum. Konunun üzerine gittim, hem il emniyet müdürü, hem il jandarma komutanını arayarak. Olayın vahametinden bayram bize zehir oldu. Aynen adam öldürülmüş gibi hain kimse bulun yasal gereğini yapalım dedim. Dolayısıyla ha adam öldürülmüş, ha bu benim için fark etmez. Araştırdılar, komutan beni aradığında, o mahalde yapılan araştırmada çim biçen bir makineden bahsettiler. Yani onun yapmış olabileceğini. İlk bulgular böyle ama bana pek inandırıcı gelmedi" dedi.

        'EN AĞIR CEZA VERİLECEKTİR'

        Bölgede çalışma yapılması durumunda önce kontrolde bulunulması gerektiğini ifade eden Vali Bakanlıoğlu, şöyle konuştu:

        "Orada çalışan insan önce etrafı kolaçan edip, ondan sonra çalışmaya başlar. En azından bunlara karşı önlem alınabilir. Onda bile ihmal vardır ki görgü tanıkları olabilir. Arkadaşlar hemen jandarmadan bir ekip kurdular, araştırıyorlar. Yasal olarak en ağır ceza verilecektir. İbretlik bir şey olmalı. Böyle bir şeyin bir daha yaşanmaması için. Çünkü biz de evimizde hayvan besliyoruz. Aynı bizim gibi can taşıdıklarını ve bizim gibi dünyada yaşamayı hakkı olduğuna inananlardanız. Hayvana merhamet etmeyen hiçbir şeye merhamet edemez. Ramazan Bayramı geçirdik, hadisi şerif vardır 'merhamet etmeyen, merhamet bulamaz'. Yasalarımız da bunu suç sayıyor. Bu şahıslar yakalanacaklar, bizzat ben takipçisiyim olayın merak etmesinler."

        ALBAYRAK: YOĞUN MESAİ ORTAYA KOYACAĞIZ

        Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Sakarya'da bacakları kesilmiş halde bulunan yavru köpeğin ölümünden ailece çok etkilendiklerini belirterek, "Bu ve benzeri olayların caydırıcılık, ceza etkisinin de artırılması için yasayla ilgili süreci başlattık, ilgili taraflarla da konuştuk. İnşallah 24 Haziran’dan sonra Meclis açılır açılmaz, bu konuyla ilgili gerek Adalet Bakanlığımız gerek yetkili organlarımızla yoğun mesai ortaya koyacağız." dedi.

        Albayrak, hayvan hakları ve sevgisi konusunda millet olarak bir şuur oluşturulacağını ve barınakların da daha iyi bir noktaya getirilmesi gerektiğini vurguladı.

        “Dünya tatlısı canlıların içinde gördüğümüz bir husus var ki o da insanlarımız, bazen bu işin popüler kültür kısmına kaçıyor” eleştirisinde bulunan Albayrak, hayvanların da birer canlı olduğunun ve onlara sahip çıkılması gerektiğinin altını çizdi.

        Albayrak, insanoğlunun yaratılmışların en şereflisi olabilirken, "belhüm adal" da olabileceğini belirterek, “Sakarya’da yaşanan olay bunun bir tezahürüdür. İnşallah emniyetimiz gerekli işlemleri yapıp, bu insanlık dışı muameleyi yapan kişiyi bulur, gerekli cezayı ortaya koyar. Ben tekrardan farkındalık noktasında tüm hayvanseverlere, toplumumuza sesleniyorum. İnşallah, tüm canlılara, hayvanlarımıza sahip çıkalım. Ramazanın hayır ve bereketini hayvanlarımıza da gösterelim.” ifadelerini kullandı.

        "TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ"

        Yargının da bu konuda gereğini yapacağını kaydeden Albayrak, hayvan haklarıyla ilgili yasa tasarısının da takipçisi olacaklarını bildirdi.

        Albayrak, toplum içinde büyük öfke ve üzüntü uyandıran olayların sadece bir canlı için değil tüm toplum için geçerli olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:

        “Bu ve benzeri olayların caydırıcılık, ceza etkisinin de artırılması için yasayla ilgili süreci başlattık, ilgili taraflarla da konuştuk. İnşallah 24 Haziran’dan sonra Meclis açılır açılmaz, bu konuyla ilgili gerek Adalet Bakanlığımız gerek yetkili organlarımızla yoğun mesai ortaya koyacağız. Son 15-16 yılda talep edilen her türlü yasal düzenlemede çok detaylı çalışmalar yapıldığı gibi hayvan hakları, şiddet konusunda da her türlü adımları atmak için yoğun bir çalışma yürüteceğiz. Bu konunun takipçisi olacağız."

        ANNE VE YAVRU KÖPEKLER HALA OLAY YERİNDE DURUYOR

        Bugün, Sakarya Emniyet Müdürü Fatih Kaya, Sakarya İl Jandarma Komutanı Albay Cengiz Yiğit, Sapanca Belediye Başkanı Aydın Yılmazer, yavru köpeğin bulunduğu yere geldi, ekipler incelemede bulundu. Anne ve köpek diğer yavruları olay yerinde görüldü. Bölgede incelemelerde bulunan ekipler, köpeğin kopan uzuvlarını aradı.

        MHP Lideri Devlet Bahçeli de Sakarya'daki vahşete ilişkin Twitter hesabından açıklamalarda bulundu.

        BOZDAĞ: AĞIR CEZAİ YAPTIRIMLAR GETİRİLECEK

        Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, ayakları kesilen yavru köpeğin ölümü ile ilgili "Seçimden sonra hükümet bu konuda (hayvan hakları konusunda) ciddi bir adım atacaktır. Sahipli ve sahipsiz hayvanların öldürülmesi, işkence ve eziyete muhattap olması suç olarak kabul edilecek ve ağır cezai yaptırımlar getirilecektir. Hükümetimizin ana gündemlerinden bir tanesidir. Seçimden sonra yapacağımız öncelikli işler arasında Hayvanları Koruma Kanunu'nda yapılacak değişiklikler yer alacaktır." açıklamasında bulundu.

        ADALET BAKANI GÜL: HAYVANLARI ÖLDÜRMEYE VE EZİYETE HAPİS CEZASI İLK İCRAATLARIMIZDAN OLACAK

        Türkiye'nin kanını donduran vahşete ilişkin bir açıklama da Adalet Bakanı Abdülhamit Gül'den geldi. Gül, Twitter'dan yaptığı açıklamada "Sapanca’da masum bir canlıya karşı işlenen insanlık dışı eylemi kınıyorum. Yaşam hakkı sadece insanlar için değil, hayatı paylaştığımız dostlarımız, hayvanlar için de kutsaldır. Hayvanlar aleyhine işlenen öldürme ve eziyet eylemlerine hapis cezası getiren çalışmamızı bir süre önce kamuoyuyla paylaşmıştık. Kanunlaştırılması seçim sonrası ilk icraatlarımızdan olacak." dedi.

        KALIN: NE VARSA ORTAYA ÇIKARTILACAK

        Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, "Bayram günü yüreklerimizi burkan bu hadiseyi Sakarya valimiz İrfan Balkanlıoğlu ile görüştüm. Konu çok yönlü araştırılıyor. Kasıt ya da ihmal ne varsa ortaya çıkartılacak. İlgili yasa tasarısının Meclis’ten çıkması isabet olacaktır" dedi.

        CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI KOÇ: VAHŞETE, BASKIYA KARŞI DURMAMIZ GEREKİYOR

        CHP Genel Başkan Yardımcısı Haluk Koç, Sakarya'da yaşanılan yavru köpek vahşetine tepki gösterdi. Koç, "Teröre karşı duruş, şiddete karşı duruş olduğu gibi hayatın her alanında da vahşete baskıya karşı durmamız gerekiyor. İnşallah toplumu çok yaralayan Sapanca'daki olayın, zalimin de yakalanıp layık olduğu şekilde toplumun vicdanını kanatmadan cezalandırılması gerekiyor" dedi.

        SAKARYA VALİSİ: ÇOK YÖNLÜ ARAŞTIRILIYOR

        Balkanlıoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Sapanca ilçesindeki hayvanseverlerin, otel ve marketlerden topladıkları yemekleri sahipsiz köpeklere ulaştırdığını söyledi. Kendisinin de bu konuda hayvanseverleri desteklediğini ifade eden Balkanlıoğlu, "Yüzevler Mahallesi mevkisinde bulunan ormanlık alana gittiklerinde acı içinde ayakları kesilmiş yavru köpeğimizi görüyorlar. Tedavisinin yapılması için veterinere, oradan da İstanbul'daki veteriner kliniğe götürüyorlar fakat müdahaleye rağmen yavru köpeğimiz maalesef kurtarılamıyor." diye konuştu.

        REKLAM

        Balkanlıoğlu, olayı görür görmez emniyet ve jandarma birimlerine konunun araştırılması için talimat verdiğini aktararak, "Olayın jandarma bölgesinde olduğunu öğrendik. Tabii orada yol çalışması olduğu için iş makineleri çalışıyor. İlk bulgular bir iş makinesinin köpeğin bacaklarını kopardığı yönünde. Çok yönlü araştırılıyor. İş makinesi operatöründen kaynaklıysa burada kasıt var mı yok mu hepsine bakılıyor. İş makinesi de olsa gereğini yapacağız çünkü orada bir canlı var mı yok mu, buna dikkat edilmesi gerekiyor. Bu iş birileri tarafından mı yapıldı, buna da çok yönlü bakıyoruz." ifadelerini kullandı.

        Balkanlıoğlu, aHaber'e yaptığı açıklamada, "Bunu yapan aynısını insana da yapar. Bu insanlık dışı mahlukların topluman tecrit edilmesi lazım. İnşallah bunları yakalayacağız. İş makinesi olsa da bulacağız. Ben özellikle üzerinde duruyorum" diye konuştu.

        "HER TÜRLÜ CEZAYI UYGULAYACAĞIZ"

        Yavru köpeği o halde görünce çok üzüldüğünü, kendisinin de hayvan beslediğini dile getiren Balkanlıoğlu, "Şiddetle kınıyorum. Gerek adli gerek idari ne işlem varsa bu işin sorumluları hakkında her türlü cezayı uygulayacağız. İş makinesi operatörü de olsa gerekli cezayı uygulayacağız." dedi.

        Sapanca Yüzevler Mahallesi'nde dün ormanlık alandaki köpekleri beslemeye giden hayvanseverler, bacakları ve kuyruğu kesilmiş yavru köpeğin yerde kıvrandığını görmüş, veterinere götürülen ağır yaralı köpek daha sonra tedavisi için İstanbul'da bulunan bir veteriner kliniğine gönderilmişti. İstanbul'da bugün ameliyat edilen yavru köpek tüm müdahaleye rağmen kurtarılamadı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ