Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Son dakika... Tarihçi Mehmet Genç, tedavi gördüğü hastanede 87 yaşında hayatını kaybetti.
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Bir buçuk yıldır akciğer kanseri tedavisi gören Genç, bu akşam Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesinde hayatını kaybetti.

        Tedavi gördüğü hastanede 87 yaşında hayatını kaybeden Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü sahibi tarihçi Dr. Mehmet Genç'in cenazesi Fatih Camisi Haziresi'nde toprağa verilecek.

        İktisat tarihi alanında yaptığı çalışmalarla tanınan tarihçi Dr. Mehmet Genç için Fatih Camisi'nde cuma namazına müteakip tören düzenlenecek.

        Cenaze namazının ardından Genç'in naaşı Fatih Camisi Haziresi'nde defnedilecek.

        Bugüne kadar birçok öğrenci yetiştiren ve pek çok makalesi farklı dillere çevrilen Genç, 2015 yılında Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülüne sosyal bilimler ve tarih alanında yaptığı çalışmalarla layık görülmüştü.

        1934’te Artvin Arhavi’de dünyaya gelen Genç, İstanbul'da Haydarpaşa Lisesi'ni 1953'te, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Maliye ve İktisat Bölümü'nü 1958'de bitirdi.

        1960 yılında girdiği İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Türk İktisat Tarihi Enstitüsü'nde "İktisat Tarihi" asistanı olarak Ömer Lütfi Barkan'ın yanında çalıştı.

        PEK ÇOK ÖĞRENCİ YETİŞTİRDİ

        1983 yılında Marmara Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü’nde öğretim görevlisi olarak çalışmaya başladı. Marmara Üniversitesi Tarih Bölümü’nde emekli oluncaya kadar pek çok öğrenci yetiştirdi.

        REKLAM

        Osmanlı İktisat Tarihi üzerine lisans ve lisansüstü düzeyde dersler verdi. 1999 yılında emekli olduktan sonra İTÜ İnsan ve Toplum Bilimleri Bölümü’nde, İstanbul Bilgi Üniversitesi Tarih Bölümü’nde, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü’nde ve İstanbul Şehir Üniversitesi İnsani Bilimler Fakültesi Tarih Bölümü’nde lisans ve lisansüstü dersler verdi.

        Mehmet Genç’in Osmanlı ekonomisi üzerine yayınladığı pek çok makalesi İngilizce, Fransızca, Arapça ve Yunanca gibi pek çok dile çevrilerek tekrar basıldı.

        Tebliğ ve makalelerinin önemli bir bölümü bazı ilavelerle "Osmanlı İmparatorluğu’nda Devlet ve Ekonomi" adıyla Ötüken Yayınevi’nden 2000 yılında kitap olarak yayınlandı. 2006 yılında Erol Özvar’la birlikte Osmanlı bütçelerini yayına hazırladıkları eser "Osmanlı Maliyesi Kurumlar ve Bütçeler" adıyla neşr edildi.

        CUMHURBAŞKANLIĞI KÜLTÜR VE SANAT BÜYÜK ÖDÜLÜ SAHİBİ

        Mehmet Genç, 2015 yılında sosyal bilimler ve tarih alanında Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülüne layık görülmüştü.

        TAZİYE MESAJLARI

        TBMM Başkanı Mustafa Şentop: Mehmet Genç Hocamızın vefatını derin üzüntüyle öğrendim. Allah rahmet eylesin. Yeri doldurulamayacak bir müdekkik âlim idi. Yakınlarına ve sevenlerine başsağlığı diliyorum.

        İletişim Başkanı Fahrettin Altun: “Alimin ölümü alemin ölümü gibidir.” Mehmet Genç hocamız ahirete irtihal eyledi. Mekanı cennet olsun. Büyük bir alim, tertemiz kalbi olan güzel bir insandı. Titiz, çalışkan ve cesur bir sosyal bilimciydi. Hocama Allah’tan rahmet, ailesine ve sevdiklerine başsağlığı diliyorum.

        Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın: Kıymetli tarihçi, güzel insan, muhterem hocamız Mehmet Genç dar-ı bekaya irtihal eyledi. Kendisine Cenab-ı Hak’tan rahmet, ailesine ve sevenlerine sabırlar diliyorum. Başımız sağolsun.

        AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik: Çok değerli bir alim göçtü bu dünyadan... Mehmet Genç hocamızı kaybettik. Hocamıza Allah'tan rahmet diliyoruz. Değerli ailesine ve ilim dünyamıza başsağlığı diliyoruz. Mekânı cennet olsun.

        AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş: Muhterem Mehmet Genç hocamızın vefatını büyük bir üzüntü ile öğrendim. Hocamıza Allah'tan rahmet, ailesine ve sevenlerine başsağlığı diliyorum. Mekânı cennet olsun.

        Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk: İlmî terbiyesi ve nezaketi ile Türkiye’nin akademik birikimine çok değerli katkılar sunan Mehmet Genç Hoca’mıza Allah’tan rahmet, ailesine ve öğrencilerine sabır diliyorum. Başımız sağ olsun.

        Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk: Vefatını üzüntüyle öğrendiğim Mehmet Genç hocamıza Allah’tan rahmet, ailesine, sevenlerine başsağlığı diliyorum. Mekanı cennet olsun.

        İstanbul Üniversitesi: İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Türk İktisat Tarihi Enstitüsü'nde uzun süre görev yapan değerli bilim insanı Dr. Mehmet Genç’i kaybetmenin derin üzüntüsünü yaşıyoruz. Merhuma Allah’tan rahmet, yakınlarına ve bilim dünyasına baş sağlığı diliyoruz.

        Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Mustafa Destici: "Alimin ölümü, âlemin ölümüdür.” Değerli tarihçi ve düşünce adamı, naif insan Prof. Dr. Mehmet Genç hocamızın vefatını büyük teessürle öğrendim. Mekanı cennet ruhu şad olsun. Ailesine, sevenlerine sabır ve başsağlığı diliyorum.

        Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu: "Alimin ölümü alemin ölümü gibidir." Tarih çalışmaları ile adeta çığır açan, ömrünü ilme adayan, muhterem Mehmet Genç hocanın vefatını derin bir teessürle öğrenmiş bulunmaktayım. Merhuma Allah'tan rahmet, ailesine ve ilim camiasına başsağlığı diliyorum.

        DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan: Osmanlı tarihi üzerine çalışmalarıyla ufkumuzu aydınlatan Mehmet Genç’i kaybettik. Hocamız bir röportajında “Kendimizi yüceltmek için değil, düzeltmek için tarih bilmeliyiz” demişti. Değerli hocamıza Allah’tan rahmet, yakınlarına ve öğrencilerine başsağlığı diliyorum.

        Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan: "Aydınlatıcı çalışmaların en iyisi, tarihtir." Çalışmalarıyla hepimize ilim aktarmış kıymetli tarihçimiz Mehmet Genç hocamıza Cenab-ı Hâkk’tan rahmet diliyorum. Ailesine, öğrencilerine ve sevenlerine başsağlığı diliyorum. Makamı âli olsun.

        Istanbul Valisi Ali Yerlikaya: Değerli bilim insanı Mehmet Genç Hocamızın vefatını derin üzüntüyle öğrendim. Hocamıza Allah’tan rahmet, ailesine ve sevenlerine başsağlığı diliyorum. Mekanı cennet, makamı âli olsun.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ