Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Avrupa Son dakika... Ukrayna'dan bağımsız kilise kararı!

        Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, bağımsız Ukrayna Ortodoks Kilisesi’nin oluşturulması için düzenlenecek olan ilk toplantının15 Aralık'ta gerçekleşeceğini duyurdu.

        Poroşenko toplantıda bilge bir şekilde bir başpiskopos seçebilmelerini umduklarını belirtti. Poroşenko konuşmasında kilisenin, başpiskopos seçiminde sıkıntı çıkarması halinde başkanlığın konuya müdahale edebileceğini ama bunun yaşanmasını istemediklerini belirtti.

        Poroşenko seçilecek olan yeni liderin İstanbul’daki Aya Yorgi Patrikhane Kilisesi’ni ziyaret edeceğini de aktardı. Rus basını ise düzenlenecek olan toplantının bu ayın 15’inde gerçekleşeceğini iddia etti.

        Ukrayna lideri Poroşenko, Kasım ayı başında İstanbul’daki Fener Rum Patrikhanesi'ne gerçekleştirdiği ziyarette, Ukrayna Kilisesi'nin Rus Ortodoks Kilisesi'nden ayrılığına ilişkin bir anlaşmayı onaylamıştı.

        Ukrayna, bağımsız bir kilise kurmak için, Ortodoksların ekümenik nitelikte kabul ettiği Fener Patrikhanesi'nin desteğini Ekim ayında aldı. Rus Ortodoks Kilisesi, bu karar üzerine İstanbul'daki Patrikhane ile diplomatik bağını kopardı. Ukrayna yönetimi, Ukrayna Ortodoks Kilisesi'ndeki Moskova destekli grubu Rus hükümetinin talimatları doğrultusunda Rus propagandası yapmak ve Rus yayılmacılığını teşvik etmekle suçluyor.

        Ukrayna lideri Pyotr Poroşenko, Kasım ayı başında İstanbul'a gelerek, Fener Rum Patrikhanesi'ne gerçekleştirdiği ziyaret sırasında, Ukrayna Kilisesi'nin Rus Ortodoks Kilisesi'nden ayrılığına ilişkin bir anlaşmanın altına imza atmıştı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ