Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Kültür-Sanat Edebiyat Sonbahar kitap önerileri... Sonbahara yakışan 10 kitap!
        1

        BENİ ASLA BIRAKMA – KAZUO ISHIGURO

        Nobel ödüllü yazar Kazuo Ishiguro‘nun bu kitabı bilim kurgu ile karışık bir aşk hikayesini ele alıyor. Kitap kendini organ bağışçıları ile çalışan bir bakıcı olarak tanıtan 31 yaşındaki Kathy H.'in ağzından aktarılıyor. Kathy, Ruth ve diğer öğrenciler tarafından dalga geçilen öfkeli Tommy’nin etrafında dönen hikaye Hailsham isimli bir okulda geçiyor ancak okulun kurulum amacı oldukça acımasız. Filmi de çekilen hatta Carey Mulligan, Keira Knightley ve Andrew Garfield'in başrollerinde oynadığı Beni Asla Bırakma, oldukça sürükleyici bir roman...

        2

        MASUMİYET MÜZESİ - ORHAN PAMUK

        “Hayatımın en mutlu ânıymış, bilmiyordum.” cümlesiyle başlayarak derinden etkileyen Orhan Pamuk'un bu romanı, 70'li yıllardan 90'lı yıllara uzanan bir hikayeyi aktarıyor. Kitap İstanbullu zengin çocuğu Kemal ile uzak ve yoksul akrabası Füsun'un buruk hikâyesini anlatıyor. Orhan Pamuk'un yaklaşık 7 yıl üzerinde çalıştığı roman Fatih’ten Taksim’e kadar İstanbul’un arka sokaklarını, Yeşilçam klasiğini andıran atmosterle ele alıyor. Bunun yanında kitap her ne kadar gerçek gibi görünse de aslında kurmaca. Romanda gerçekçi bir dille tasvir edilen Füsun'un eşyalarını Beyoğlu'nda yer alan Masumiyet Müzesi'nde ziyaret edebilirsiniz.

        3

        İMKANSIZIN ŞARKISI - HARUKI MURAKAMI

        Japon yazar Haruki Murakami tarafından kaleme alınan İmkansızın Şarkısı, 37 yaşındaki Toru Watanabe'nin bir uçak yolculuğu esnasında Beatles'ın Norwegian Wood adlı şarkısını duymasıyla başlıyor. Şarkı ile beraber 20 yıl öncesine, üniversite yıllarına giden Wood, yaşadığı tramvatik olayları hatırlamaya başlıyor. Aynı acıları paylaşan iki insanın birbirine duyduğu aşkı anlatan kitap, yalın cümleler ve sade anlatımla etkilemeyi başarıyor. Kitap, aynı zamanda filme de uyarlanmış ancak kitap kadar etkileyici değil.

        4

        KİRPİNİN ZARAFETİ - MURIEL BARBERY

        "İnsanlar yıldızların peşinden koştuklarını sanırlar; ama sonları bir kavanozun içindeki kırmızı balık gibidir."

        Felsefe profesörü de olan Fransız Muriel Barbery'nin bu kitabı, herkesin rahatlıkla okuyabileceği dostluk hikayesini ele alıyor. On üçüncü yaş gününde intihar etmeyi planlayan 12 yaşındaki zeki ve üstün yetenekli bir kız çocuğuyla, müzik, resim ve felsefe meraklısı, 54 yaşında bir kapıcının, kibar bir Japon beyefendisi sayesinde gelişen sıcacık dostluğunu anlatan Kirpinin Zarafeti'nde altını çizeceğiniz, tekrar tekrar okumak isteyeceğiniz pek çok cümle var. Kitapta ağır sayılabilecek felsefi metinler, günlük yaşamın içerisine serpiştirilmiş. Bu nedenle okurken yorulmayacaksınız.

        5

        KARAMAZOV KARDEŞLER - DOSTOYEVSKI

        İşte defalarca okunması gereken bir klasik daha! Dostoyevski’nin ölmeden üç ay evvel tamamladığı eser, biri gayrimeşru dört kardeş ile yaşlı toprak sahibi babaları Fyodor Pavlovoviç Karamazov'un arasındaki anlaşmazlığı anlatıyor. Hepsi birbirinden farklı olan çocukların babalarına düşmanca duygular beslediği roman dönemin Rusya'sı hakkında da bilgiler veriyor. Kendilerine özgü karakterlere sahip kardeşler ve babalarının etrafında gelişen romanı soluksuz bir şekilde bitireceksiniz.

        6

        KUŞLAR YASINA GİDER - HASAN ALİ TOPTAŞ

        Hasan Ali Toptaş'ın 2018 yılında çıkan kitabı, Ankara-Denizli arasına gidip gelen bir baba-oğul öyküsünü okuyucuyla buluşturuyor. Kitabın ilk kahramanı karısı ve iki kızıyla yaşayan bir yazar. Kitabın ikinci karakteri ise daima çalışan ve kasabalıya her konuda yardımcı olan ancak minibüs işleri bozulunca uzun tır şoförlüğüne başlayan bir baba. Babanın yaşadığı kaza sonucu bacağını kaybetmesiyle esas hikayenin başladığı kitabı okuduğunuzda Ankara’yı, Eryaman’ı, Konur Sokağı, Güvenpark’ı gezip biraz gözyaşı dökeceksiniz.

        7

        FRANNY AND ZOOEY - J. D. SALINGER

        Amerikalı yazar J. D. Salinger'in "Glass ailesi" bireylerinden ikisini, detaylı olarak anlattığı "Franny ve Zooey" iki bölüme sahip. 1955 yılında, 7 kardeşli bir ailenin en küçükleri olan Franny ve Zooey arasında geçen kitap, bolca diyalogtan oluşuyor. Yaklaşık 3 saati kapsayan kitap başta tasvir ve diyaloglarıyla yavaş ilerlese de sonrasında akıp gidiyor. Bu arada 1900'lerin başında yaşayan, savaşlarla büyümüş, 7 çocuklu Glass hikayesinin diğer üyelerini, yazarın "9 Öykü" adlı kitabıyla tanıyabilirsiniz.

        8

        DENEMELER – MONTEIGNE

        Lise ve üniversite yıllarında pek çoğumuz bu kitabı okumuştur. Ama iyice kavrayabilmek için tekrar tekrar okunması gereken bir kitap Denemeler. Özellikle de dışarıda kasvetli bir hava varsa, okuyacak kitap arıyorsanız çok uzaklara gitmenize gerek yok. O dönemde, belki de şimdi bile pek çok insanın söyleyemeye cesaret edemeyeceği, detaylıca anlatan kitapta altınızı çizeceğiniz pek çok cümle bulabilirsiniz. Bu nedenle hazır sonbahar da gelmişken sizi bu klasikle tekrar tekrar buluşturmayı istiyoruz.

        9

        MASUMLAR – BURHAN SÖNMEZ

        Burhan Sönmez'in Masumlar adlı romanının girişindeki "Benim vatanım çocukluğumdu ve ben büyüdükçe uzaklaştım ondan, uzaklaştıkça o büyüdü içimde" cümleleri bir nevi kitabı özetliyor aslında. Yazarın 1940'ların Haymana Ovası ile günümüz İngiltere'sinde geçen öyküleri anlattığı Masumlar, aşktan ziyade sürgünlüğe parmak basıyor. Eski zamanların umudunu taşıyan romanda farklı rüzgârların savurduğu çok sayıda kahramanı okuyacaksınız.

        10

        SAATLERİ AYARLAMA ENSTİTÜSÜ - AHMET HAMDİ TANPINAR

        Türk edebiyatının en güçlü romanlarından Saatleri Ayarlama Enstitüsü, yalnızca saatlerle ilgilenen, toplumun dışında kalan bir çocuk olan Hayri İrdal'ın hikayesini konu ediniyor. Kitapta 1900’lü yılların başından 1950’li yıllara kadar geçen dönem alınıyor. Doğu ve batı uygarlığı arasında bocalayan Türk toplumunun resmedilmeye çalışıldığı romanda aynı zamanda dönemin eleştirisi yapılıyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ