Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Spor Futbol Süper Lig Galatasaray SON DAKİKA| Alanyaspor Galatasaray maçı yazar yorumları: İşin sırrı... - Galatasaray Haberleri
        1

        Galatasaray, Süper Lig'in 26. haftasında deplasmanda Aytemiz Alanyaspor'u 1-0 yenerek liderliğini sürdürdü. Sarı-kırmızılı takım, Bahçeşehir Okulları Stadı'nda oynanan karşılaşmada rakibini Emre Kılınç'ın 18. dakikada kaydettiği golle mağlup etti. Galatasaray bu sonuçla puanını 54'e çıkartarak zirvedeki yerini korudu. Aytemiz Alanyaspor ise 42 puanda kaldı.

        2

        SERİ 7 MAÇA ÇIKTI

        Galatasaray, Süper Lig'de son 7 maçından galibiyetle ayrıldı. Sarı-kırmızılı takım, ligin 19. haftasında Beşiktaş'a mağlup olduktan sonra oynadığı 7 maçı kazandı. Galatasaray, bu dönemde Yukatel Denizlispor, Yeni Malatyaspor, Gaziantep, Medipol Başakşehir, Fenerbahçe, Kasımpaşa ve Aytemiz Alanyaspor'u mağlup etti. Sarı-kırmızılılar, bu süreçte 16 gol atarken kalesinde sadece 3 gol gördü.

        3

        YAZARLARIN YORUMLARI

        MEHMET DEMİRKOL: İYİ İLK PLAN, ZOR FİNAL

        Alanyaspor’un evindeki üstünlüğü… Geriye düştüğü ve derin savunmayla karşılaştığı maçlarda yaşadığı sıkıntı… Galatasaray’ın standart oyununa karşı son maçlarda art arda kazanışı… Bu 3 temel faktör Fatih Terim’e planını değiştirtti. Oyun merkezini normalinin gerisine çekti. Savunma kanatlarının ikisini de çıkarıp hücum etmekten vazgeçip bu işi öndeki 4’lüye bıraktı. Böyle olunca Alanya’nın ani hücum kanadı değişikliklerine cevap verebildi. Ayrıca iki savunmacısını da çıkaran Alanya’nın sağ kanadını özellikle ilk yarıda çok iyi kullandı. Gol buldu fazlasını da bulabilirdi.

        4

        "Hakem doğru kararı verip Babacar’a kırmızı kartı gösterse belki 2. yarı istediği gibi oynayabilirdi. Ancak bu olmadı. Alanya’nın standardı olan çizgiden çizgiye yayılıp topa iyi sahip olduğu oyun Terim’in 2. yarıda başını ağrıttı. Bu oyun iki stoperi de zaman zaman rakip yarı sahanın ortasına kadar getirmeyi gerektiriyor. Kaptırılan toplara hemen baskı yapmak ya da baskı yendiğinde arkadakileri pas opsiyonu olarak kullanabilmek için… Tabii bu arkada bırakılan geniş bir alan demek ve Onyekuru ile Mohammed için de verimli alanlar bunlar. Ama Galatasaray orta sahası bir türlü karşı baskıyı aşıp arkadaşlarını geniş alanda topla buluşturamadı"

        5

        İstisnası tabii ki oldu. Bu ender akınlarda da ağır kaldılar. Bu Alanya’yı daha da cesaretlendirdi. Belki Donk ve Taylan değişiklikleri çok daha erken gelse yorulmadan önce en azından rakibi geniş alanda koşturmak mümkün olabilirdi. Bu mümkün olmadı ama Muslera varken hata yapma lüksünüz de var. O nasıl olsa bunları kapatıyor. (Fanatik)

        6

        LEVENT TÜZEMEN: HAKEMLER ÜÇ MAYMUNU OYNADI

        Galatasaray "keskin viraj" sayılacak Alanyaspor'u yenerek zirve yolunda büyük adım attı. Hakem Zorbay Küçük bozacı, VAR'daki Emre Malok da tüm kararlarda şıracıydı. Hakem ikilisi hafta içinde yaratılan algı operasyonundan o kadar etkilenmişlerdi ki; bir kırmızı karta bir de penaltıya göz göre göre 3 maymunu oynadılar. Galatasaray'ın Alanya'da kazandığı 3 puan rakiplerinin beklentilerini tükettiği gibi psikolojilerini de bozacaktır.

        7

        "Kupada Galatasaray topa hakim olmuş ama etkili hücumları Alanyaspor yapmıştı. Bu kez Galatasaray topu Alanya'ya bırakıp orta sahayı kalabalık tutup hızlı hücumlarla golü aradı. Doğru oyunda Galatasaray rakibe pas yapacak geniş alanı vermediği gibi etkili pozisyonlar buldu. Mostafa'nın direkten dönen şutu şansızlıktı. Emre Kılınç'ın rakip arkasına sarkarak iki şut hamlesiyle golü atması fırsatçılıktı ama Yedlin'in pası da "Al golü at" güzelliğindeydi"

        8

        "Onyekuru 3 net pozisyonda güçsüz olduğu için etkili vuruşlar yapamadı. Ancak Alanyalı Umut'un yaptığı hareket penaltıydı. Ama Süper Lig'de hiç maç yönetmemiş VAR'daki Emre Malok "Gel bir bak" uyarısı bile yapmadı. Asıl olay Babacar'ın, Luyindama'nın yüzünde patlayan tekmesine kırmızı kartın çıkmamasıydı. Yine VAR'daki Malok, hakem Zorbay Küçük'e "Gel izle" bile demedi"

        9

        "İkinci yarı Alanya tüm riskleri alarak ve savunmasında derin boşluklar bırakarak Galatasaray kalesinde baskı kurdu. Galatasaraylı oyuncuların geriye fazla yaslanması da Alanya'nın isteğine katkı sağladı. Fatih Terim'in yorulan oyuncuları değiştirmek için 79 dakika beklemesi çok şaşırtıcıydı. Alanyaspor'un ikinci yarıdaki baskısı karşısında Muslera-Luyindama-Marcao üçlüsü hatasız oynadı" (Sabah)

        10

        OSMAN ŞENHER: BÜYÜK GALİBİYET

        Galatasaray dün gece öyle bir maç kazandı ki, üç puanın ötesinde sezonun finali gibi bir karşılaşma diyebiliriz. Alanyaspor iyi bir takım. Hatta Süper Lig’in en iyilerinden bir tanesi. Mücadeleyi hiç bırakmadı. Sarı-kırmızılılar böyle bir rakibi deplasmanda yendi. Önce hakemden başlayayım… Bu haftanın en önemli karşılaşması bu maçtı. MHK neden hem VAR’a hem de sahaya daha tecrübeli bir hakem tayin etmiyor? Alanya’daki buluşmada Babacar’ın ilk yarı oyundan atılması gerekirdi. Bunun tartışılacak bir tarafı yok.

        11

        "Luyindama’nın kulağına ayağının tabanıyla öyle bir tırpan atıyor ki, üç dikişle sahada tedavi olmasına yol açıyor. Bunun daha hafifini Diagne Beşiktaş maçında yaptı ve Cüneyt Çakır anında kırmızı kartı gösterdi. Henry Onyekuru ceza sahası içinde tam topa vurmak üzereyken Umut arkadan rakibinin ayağına vuruyor. Bunun üzerine Nijeryalı futbolcu kendisini yerde buluyor"

        12

        "İşin ilginç yanı hadi orta hakem görmedi diyelim, VAR hakemi Emre Malok baş hakem Zorbay Küçük’ü neden uyarmıyor? Emre Malok bugüne kadar Süper Lig’de hiç maç yönetmedi. Böyle acemi bir hakemi neden bu kadar önemli bir maça veriyorlar? İnsanın aklına bin tane şey geliyor. Neden korkuyorum biliyor musunuz; bu kıran kırana geçen şampiyonluk yarışının tadını çıkartamayacağız. Bunun da tek sebebi MHK olacak"

        13

        "Maça gelince… Galatasaray Onyekuru ile çok net üç gol pozisyonuna girdi. Son vuruşları hep dışarı attı. Mustafa’nın harika vuruşu direkten döndü. Bunun yanında Alanyasporlu Salih’in de topu aynı şekilde direğe isabet etti. Turuncu-yeşilliler rakibi kadar gol pozisyonuna girdi. Başta Muslera olmak üzere, Luyindama ve Marcao sezonun en iyi maçını oynadılar. Hiçbir hata yapmadılar. Sağ kanatta görev alan Tayfur ve Efecan ile diğer kanatta oynayan Moubandje ve Davidson bilhassa Yedlin’i ve Ömer’i epey hırpaladılar"

        14

        "Orta sahada Salih ve Berkan gerçekten çok iyi futbolcular. Hangi takım olursa olsun Alanyaspor’u bu sahada zor yener. Galatasaray bunu başardı. Çok zorlansa da üç puanı almasını bildi. Zirve yarışında liderliğini devam ettirdi. Son olarak yine söylüyorum, hakemlerin bu yarışa müdahil olmamaları gerekir. Bunun için Serdar Tatlı’nın bilhassa hakem tayinlerinde daha titiz davranması gerektiğini düşünüyorum" (Milliyet)

        15

        SERDAR ALİ ÇELİKLER: TERİM, TAHTAHAYA 'ŞAMP' YAZMIŞTIR

        Maçtan önce Vole'de yaptığımız Tutturanlar Kulübü programında Fatih Terim'in maça özel hazırlanacağını düşündüğümü, bir sezonda 3 kez aynı takıma yenilmeyeceğini ifade edip maçı kazananın sarı-kırmızılı ekip olacağını tahmin etmiştim. Nitekim maç başladı ve iyi bir takıma karşı iyi çalışmış bir G.Saray vardı. Salih çok iyi bir futbolcu ve Alanya'nın en mühim hücum adamı. Lakin o, Efecan ve Tayfur iyi hücumcular olmakla beraber kısmi savunma zaafları var. İşte oraya sürekli hücum etti G.Saray. Fatih Terim, bu bölüme özel çalışmış.

        16

        "Hep o bölgeyi zorladılar. Misal Arda-Yedlin kanadından tek bir atak dahi yapmadılar. Hatta Gedson bile bir kez bile içeri sızmadı. Ama işte hep anlattığım, önemsediğim 'Çizilmiş Hücum Planı' ile çalışılmış taktik ile Alanya'yı zorladılar. Gedson, Onyekuru'ya harika bir top attı aklımıza Başakşehir maçında Donk'un attığı pas geldi. Demek ki Terim bu minvalde takımını çalıştırmış. Sonra Mustafa, Onyekuru'ya bir pas attı gol olmadı. Ama Yedlin, yine o bölgeye pas attı bu kez Emre Kılınç golü attı. Golden sonra da o bölümü zorladı G.Saray ama Alanya savuma göbeği pozisyon verdirmedi."

        17

        "2. yarıda G.Saray yine o bölgeye hücum etti ama Onyekuru 2 kez atakları harcadı. 55'den sonra Alanya oyun hakimiyetini ele aldı. Burada maçı iyi çizen ve hücum planı işleyen Fatih Terim, bence oyuncu değiştirmekte çok geç kaldı. Gedson 60'da çıkmalıydı. Davidson'u hemen hiç engelleyemeyen Yedlin yerine Linnes denenebilirdi. Sol bek Ömer çok zorlandı oraya daha erken takviye yapılabilirdi. Taylan daha erken içeri atılabilir, kötü günündeki Onyekuru yerine Babel ileride top tutabilmesi adına 70'lerde girebilirdi. Ama Fatih Hoca geç kaldı. Bu dönemde Alanyaspor tamamen gömdü rakibini"

        18

        "G.Saray hiç çıkamadı. Ama 80'e kadar pozisyon da vermedi. 80'den sonrası ise 2 kez Muslera. Hele hele son dakikada Pektemek'in kafa vuruşunda 'Bay Haksız Rekabet' yürürken gol kurtardı. G.Saray çok kritik bir deplasmandan iyi oynamadığı bir maçı daha bitirerek 3 puanla dönüyor. Bu 3 puan adım gibi eminim ki Terim için Şamp... demek. Hatay ve Antalya dışında zor deplasmanı kalmadı G.Saray'ın. Beşiktaş ve Trabzonspor maçları da içeride. Terim bunu biliyordu ve kazanması gereken maçı kazandı. Ama Fatih Hoca da biliyor ki değişiklikleri geç yaptı ve bu kadar baskı yedirmemeliydi takımına. Alanyaspor ve Çağdaş Atan'ı tebrik ediyorum. Mükemmel bir takım oluşturmuş. Bakasetas'ın yeri dolmadığı halde."

        19

        "Gelelim hakemlere.. Zorbay Küçük'ün bu maça atanması hataydı. Daha geçen hafta Nwakaeme'yi direkt kırmızıdan ihraç etmesi gerekirken sarı kart verip hata yapan hakem bu maça atanmamalıydı. Bu önemde bir maça VAR hakemi olarak Emre Malok adlı tecrübesiz hakem verilmemeliydi. Atama baştan yanlış. Tartışılacak 3 pozisyon var.

        • Onyekuru'nun penaltı bekleyip yerde yattığı pozisyon temiz. Devam kararı doğru."

        "• Tzavellas, kayarak gelip topu taca atarken elle kesti. Net sarı kart gerekirdi. Hakem ilk anda süzememiş olabilir. VAR da sarı karta karışamaz ama yan hakem ne iş yapar?"

        20

        • Babacar'ın ayağının Lyuindama'nın kulağına gelen pozisyonda hem Zorbay Küçük hem de VAR'daki Malok, sarı kart verdiler. Küçük; 'Daha geçen hafta Nwkaeme'ye sarı verdim. Buna da sarı vereyim" demiş olabilir. Ama Malok muhakkak izlemeye çağırmalıydı. Diagne pozisyonu, Dorukhan pozisyonu, Lemos pozisyonu akla geldi. Onlar kırmızı ise bu da olmalıydı."

        21

        "Maç berabere bitse bu pozisyon çok konuşulurdu. Ama bu pozisyon yine de konuşulmalı. Ben "Hakem camiası çürümüş bir camiadır. Yıkılıp yeniden yapılması gereken bir camiadır" demeye devam edeceğim. Bana bunu dedim diye saldıranlar şimdi Zorbay Küçük'ü asacaklar. Ben de artık tek tek hakem asmayalım. Yapıyı değiştirelim demeyi sürdüreceğim. Gerisini zumbacıyı ölümüne savunanlar düşünsün." (Habertürk)

        22

        ÖMER ÜRÜNDÜL: STOPERLER VE MUSLERA...

        Alanya'nın güzel zemininde karşılıklı ataklarla tempolu, aksiyon dolu bir ilk yarı izledik. İlk 15 dakikada gündemde Mohamed vardı. Bir topu direkten döndü, bir de Onyekuru'ya al da at diye mükemmel bir asist yaptı; o da kaçırdı. 18'inci dakika maçın kırılma anıydı. Bu sefer Salih'in gollük şutu direkten döndü, hemen gelişen kontratakta Emre Kılınç golü attı. Devre sonuna kadar tempo ve tehlikeli ataklar devam etti. İkinci yarı Alanyaspor oyunu domine etti. Galatasaray da 10 kişi ile topun arkasına geçip alan daraltan savunma uyguladı. 2-3 tehlike atlatıldı ama sonuçta çok önemli 3 puan kazanıldı.

        23

        "Bu devrenin iki ilginç özelliği vardı. Birincisi Galatasaray'ın 45 dakika tamamen baskı altında oynamasıydı. İkincisi de bu baskı altında tamamen risk almış rakip karşısında etkili tek bir kontratak bile geliştirememesiydi. Ama bazı çok önemli maçlar için katı savunma da gerektiğinde önemli bir taktiktir. Dün gece Galatasaray'da iki stoper müthiş oynadı"

        24

        "Muslera yine de ikisi elle, biri ayakla üç kritik dokunuş yaptı ve golü önledi. Alanyaspor genel olarak iyi futbol sergiledi ama Çağdaş Atan'ın hesap etmediği bir durum vardı: O da Galatasaray'ın bilhassa ilk yarılarda hücumda çok etkili olması. İlk yarı Galatasaray bir gol attı; ikisi golden önce, ikisi de golden sonra 4 tane de net pozisyon kaçırdı. En çok itiraza neden olan pozisyon Babacar'ın, Luyindama'nın başına hamlesiydi. Bu hareket çok net kırmızı kartı gerektiriyordu" (Sabah)

        25

        BÜLENT TİMURLENK: İŞİN SIRRI BELEK'TE

        Alanya ligin esaslı kadrolarından birine sahip. Ama İstanbul'un Üç Büyükleri'nin Alanya dahil ligde bir Anadolu takımına aynı sezonda üç kez mağlup olması sadece futbol şansı, oyuncu performansı ile açıklanamaz. Bu önemli bir zaafiyettir. İşte tam da bu yüzden Fatih Terim bu sezon iki kez kaybettiği rakibine karşı üçüncü sınavı öncesinde takımını 3 gün önceden Belek'te kampa aldı. Kupa sınavından çıkartılacak dersler vardı. Yedlin tek başına bırakılmamalıydı; Arda ve Emre Kılınç bu kademeyi iyi yaptılar. Alanya, rakibin iki sol bekinin olmadığı ve Ömer'in oynadığı kanattan Efecan kozunu ise yeteri kadar iyi kullanamadı.

        26

        "Galatasaray'da Taylan, Alanya'da Siopis'in yedek kalması sezon performanslarına baktığınız zaman elbetteki sürpriz. Ancak sarıkırmızılı takımda Kasımpaşa maçındaki kötü zemindeki Etebo ve Luyindama'nın iyi performansı bir hafta sonra tekrar formayı almalarını sağladı. İlk yarıda Galatasaray'ın kaçırdığı iki pozisyon, ardından Salih'in direkten dönen topu ve devamında Emre Kılınç'ın attığı gol. Bıçak sırtı bir maçta tabela Galatasaray lehine devrilirken, ikinci yarıda İstanbul'daki lig maçının benzeri bir oyun izledik. Alanya oyunu sete çevirdi ama rakibi hataya zorlayacak yüksek tempoyu bir türlü yakalayamadılar. Galatasaray'ın son 15 dakikada döktüğü ecel terlerinin havlusu Muslera idi. Ligin ilk yarısındaki oyunun son çeyreğinin bir benzeriydi. Aradaki fark Uruguaylı kaleci oldu." (Sabah)

        27

        ERMAN TOROĞLU: ATAMALAR KAFALARI KARIŞTIRDI

        Öyle bir maç ki 5 takımı birden ilgilendiriyor… Alanya kaybetse yukarı grubu yakalaması zorlaşacak, kazanırsa yukarı gruptan kopmayacak, Galatasaray'a darbe vuracak. Beşiktaş, Fenerbahçe ve Trabzonspor ise ellerini ovuşturacaktı. Böyle bir maçın hakemi Zorbay Küçük! Tamam, Zorbay Küçük artık büyük maçları yönetebiliyor. Peki VAR'daki isim kim? Emre Malok… Dörtteki isim kim? Kadir Sağlam. Zorbay sakatlansa o idare edecek yani. Evet, bazı hakemler cezalandırıldı, maç verilmiyor tamam da yardımcıları Zorbay'a yakın adamlar verin. İki pozisyon var maçta… Biri Onyekuru'nun penaltı beklediği pozisyon, biri de Luyindama'nın kafasına gelen tabanla yaralandığı pozisyon…

        28

        "Şimdi bu pozisyonlarda kamera çekiyor, hakem ile VAR konuşuyorlar. Yani yorum yapıyorlar. Yorumu yapıp, kararı veren adam sahadaki adam değil. VAR'daki Emre Malok. Daha hayatında Süper Lig'de maç yönetmemiş bir hakem! Sen çağır hakemi o karar versin. İşte bunlardan dolayı kafalar karışıyor. Yalnız seyredenlerin değil, Alanya ve Galatasaray'ın rakiplerinin de karışıyor. Sarı-kırmızılılar, Alanya'nın istediği şekilde oynamadı. Yani hücuma gidip, arka taraflarını boşaltmadılar. Geçen hafta kupa maçında Galatasaray, Alanyaspor'un istediği gibi oynadı. Nitekim kupada tur atladılar."

        29

        Galatasaray defans yaptı, topu Alanya'ya bıraktı tamam… Ama Alanya, çok nadir taç çizgisinden aut çizgisine inebildi. Defansın en zayıf olduğu yer aut çizgisinden yapılan ortalar. Çünkü defans oyuncusu arkasını ve yanını göremez. Psikolojik olarak ortalanacak topa doğru hareket eder ve arka tarafı boşaltır. Topun olduğu yöne istemeden yürürsün.

        30

        "Arka tarafını görmediğin için de oradan gol yersin. Dikkat edin maçın sonlarına doğru bu tip 2-3 orta geldi ve Alanyaspor, Galatasaray ceza alanında çok tehlikeli oldu. Maça baktığınızda beraberlik iki takım için de doğru sonuçtu. Galatasaray büyük takım olma avantajını kullandı."

        31

        "Maçın G.Saray'ın ilk yarıda attığı golle bitmesi Alanyaspor'un şanssızlığı, sarı-kırmızılıların şansıydı diyebiliriz ama Galatasaray'ın şansına da Alanyalı hücumcular yardım ettiler. Kalede Muslera hatasız oynadı ama önünde oynayanlar, özellikle de Marcao çok başarılıydı" (Sabah)

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ