Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Spor Basketbol EuroLeague HABERTÜRK, Fenerbahçe Ülker'in Maccabi Electra eşleşmesini mercek altına aldı - Basketbol Haberleri

        HTSPOR / Hasan ERCAZİP

        Gözlerinizi kapatın ve takımların isimlerini bir kenara bırakıp düşünün... Bir tarafta Avrupa’nın en büyük kupasını, biri geçtiğimiz yıl olmak üzere tam 6 kez kazanan A Takımı... Diğer yanda, o kupada sadece 1 kez gelebildiği çeyrek final aşamasına 7 yıl aradan sonra yeniden ulaşan B Takımı... Saha avantajına sahip olsa bile ‘B Takımı’na ‘favori’ demek pek mantıklı olmasa gerek! Ancak ‘B Takımı’nın, yani Fenerbahçe Ülker’in başında Zeljko Obradovic gibi, Avrupa’nın o en önemli kupasına 4 farklı takımla toplam 8 kez uzanmış bir ‘basketbol tanrısı’ olunca işler değişiyor. Fenerbahçe Ülker, Maccabi Electra karşısında kuşkusuz bir tarih yazmanın eşiğinde. Kadrosu, kalitesi, performansı ile ışık verdiği kesin. Maccabi’ye karşı tek eksik olarak görülen ‘tecrübe’ açığını da ‘Obradovic farkı’ kapatabilir. Peki son şampiyon Maccabi ne durumda?

        1 - DÖRT KİLİT İSMİ KAYBETTİ

        Geçtiğimiz yılın kadrosundan önemli kayıplar verdi İsrail ekibi. Takımın direksiyonundaki guard ikilisinden Final Four’un MVP’si Tyrece Rice Khimki’ye, Ricky Hickman da F.Bahçe’ye transfer oldu. Kariyerinin son maçını Euroleague zaferiyle taçlandıran David Blu ise artık emekli! Bu 4 oyuncunun geçen yıl Final Four’da yarı finaldeki 68 sayının 40’ına, finaldeki 98 sayının 58’ine imza attığını belirtmek, Maccabi için ne anlama geldiklerini anlatmaya getiyor. Shawn James ve Andrija Zizic de takımdan ayrıldı. Ama bu ikilinin geçen yılki rolleri, diğer 4 isimle kıyaslanamaz.

        2 - TAKIM ‘YARDIMCI’YA GEÇTİ

        Maccabi’nin bu yıl yaşadığı kayıp, sadece oyuncularla sınırlı değil. Mucizevi zaferde büyük pay sahibi olan coach David Blatt da, Cleveland Cavaliers ile NBA’e adım attı. İsrail ekibi bu veda sonrası zor ama mantıklı bir adım attı. 4 yıl boyunca Blatt’in yardımcılığını yapan Guy Goodes takımın direksiyonuna geçti. Sarı-Mavili ekiple 3 kez Euroleague, 8 kez İsrail şampiyonluğu yaşayan efsane Pini Gershon da ‘kibir sevdalılarına örnek olacak’ bir kararla Goodes’in yardımcılığını üstlendi. Yani gençlik ve tecrübe kol kola yola çıktı.

        3 - DİREKSİYON PARGO'DA

        İsrail temsilcisi, 6 fire verdikten sonra sezon başında CSKA Moskova’dan Jeremy Pargo, Siena’dan Marquez Haynes, Maccabi Haifa’dan Brian Randle, Maccabi Rishon’dan Jake Cohen ve NBA gelişim ligi NBDL’den Joe Alexander’ı transfer etti. Rice-Hickman ikilisinin ayrılmasıyla takımın direksiyonu Jeremy Pargo-Yogev Ohayon ikilisine teslim edildi. Pargo’nun maç başına 31.2 dakika süre aldığını belirtmekte yarar var. Bu da ABD’li guardı takımın lideri konumundaki Devin Smith’in ardından en fazla parkede kalan oyuncu olarak öne çıkarıyor.

        4 - LİDER SMİTH

        O tanıdık bir isim... Türkiye’de Fenerbahçe formasıyla eleştiri alan, beğenilmeyen, sonrasında Maccabi Tel Aviv’de Avrupa’nın en değerli kısa forveti olarak sivrilen Devin Smith... Geçtiğimiz günlerde Maccabi ile sözleşmesi 3 yıl uzatan 32 yaşındaki ABD’li forvet, takımının lideri konumunda. Maç başına 31.3 dakika parkede kalan Smith’in 16 sayıyla takımın en skoreri olması normal karşılanabilir. Ancak ABD’li yıldız aynı zamanda 6.3’lük ortalamasıyla Maccabi’nin ribaund lideri. F.Bahçe’de sırtı dönük 3 numara savunacak net bir ismin olmaması Smith’i daha da büyük bir tehdit haline getiriyor. Keskin şutları, pota altına güçlü driplingleri, sırtı dönük oyunu ve savunmadaki etkinliğiyle Devin Smith Maccabi adına serinin kilit ismi. Fenerbahçe adına O’nu durdurmak kadar diğer parçaları devreye sokmasını önlemek de çok önemli.

        5 - HIZ TUZAĞINA DİKKAT

        Yıllardır ABD’li oyuncuların sırtında tempo basketbolunu benimseyen Maccabi Electra, THY Euroleague’de bu sezon da aynı yoldan ilerliyor. Brian Randle, Pargo, Smith ve Tyus gibi oyunculara sahip coach Gooden, alınan savunma ribaundlarını hızlı hücumla bitirmeyi ‘ilk hedef’ olarak görüyor. Maccabi’nin sete set oyunda sıkıntı yaşadığını, pota altında Sofoklis Schortsanitis’e inen toplar ve Devin Smith’in sırtı dönük oyunlarıyla çözüm aradığını söylemek mümkün. Burada Maccabi’nin hızını kesmek için kilit nokta, o hücumları başlatan savunma ribaundlarının ‘çok temiz’ alınmasını önlemek.

        ÜLKER ARENA UYANMALI

        Fenerbahçe, Obradovic’in söz ettiği gibi basketbolda tarih yazmanın eşiğinde. 5 maçlık seride ev sahipliği ciddi bir avantaj. Evde fire vermemek, Madrid’deki Final Four’u getirecek. Yani turun anahtarı Ülker Arena... Burada bir noktanın altını çizmek gerek. F.Bahçe bu sezon Barcelona, Olympiakos ve CSKA’yı deplasmanda devirdi. Diğer taraftan aynı takımlara Ülker Arena’da boyun eğdiği unutulmamalı! Avrupa’nın en modern salonu Arena. Ancak o salon böyle bir seride ‘eğlence’ merkezi kimliğinin dışına çıkıp rakibe ‘deplasmanı’ hissettiren bir baskıyı üretmeli. Yani, 6. adama çok ihtiyaç var. Unutulmasın ki Final Four’un yolu Arena’dan geçiyor!

        AH HİCKMAN VAH HİCKMAN

        Final Four yolunu açacak seri öncesi F.Bahçe Ülker adına en büyük sorun Ricky Hickman’ın sakatlığı. Sezon başında oyun kurucu performansıyla eleştirilen, Zisis’in transferi sonrası ‘oynamak istediği’ 2 numaralı pozisyonda ‘değerini’ gösteren ABD’li guard, sakatlığı nedeniyle sezonu kapattı. Savunmadaki başarısı, blok kovalamadaki azmi ve hızlı hücumlardaki bitirici özelliği F.Bahçe adına ciddi eksiklik.

        KESKİN NİŞANCI GÖREV BAŞINA!

        Sezon başına göre ‘takım oyunu’ ve ‘sete set hücum’ konularında büyük gelişim kaydeden Fenerbahçe’de hücum anlamında serinin kilit ismi Andrew Goudelock. İlk Euroleague sezonunda büyük bir skorer olduğunu gösterdi ABD’li. Özellikle Zisis’in katılımı sonrası F.Bahçe’de düzenin oturması, Goudelock’un 1’e 5 oynadığı zorlama hücumların sayısını azalttı. Kendi şutunu yaratması, el üzerinden inanılmaz bir isabet oranıyla şut atması ve son dönemde topu paylaşmaya başlamasıyla ‘G-Lock’ Kanarya’nın silahı. Defansif anlamda ise atletik Maccabi uzunlarına karşı Jan Vesely’nin mümkün olduğunca sahada kalması F.Bahçe’ye nefes aldıracaktır.

        SÜRPRİZ YUMURTA: LANDESBERG

        Maccabi adına kenardan gelip takımın kaderini etkileyen isimlerden biri Sylven Landesberg. İsrailli forvetin 10 sayı barajını aştığı 8 maçın 6’sını Maccabi’nin kazandığını hatırlatmak gerek.

        TAKIM LİDERLERİ

        F.BAHÇE ÜLKER - MACCABİ

        A.Goudelock (16.7) SAYI D.Smith (16.0)

        N.Bjelica (8.3) RİBAUND D.Smith (6.3)

        E.Preldzic (3.1) ASİST Jeremy Pargo (5.5)

        N.Bjelica (1.3) TOP ÇALMA Yogev Ohayon (1.5)

        PROGRAM

        PERŞEMBE 21.00 F.Bahçe Ülker-Maccabi

        20 NİSAN 21.05 Maccabi-F.Bahçe Ülker

        22 NİSAN 21.05 Maccabi-F.Bahçe Ülker (G)

        28 NİSAN 21.00 F.Bahçe Ülker-Maccabi (G)

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ