Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Spor Futbol Dünya Futbolu Başarının sembolü Mircea Lucescu - Futbol Haberleri

        Rumen teknik adam, Galatasaray, Beşiktaş ve Shakhtar Donetsk'teki başarılı performansını, Rusya Premier Lig takımlarından Zenit'te de devam ettiriyor.

        Rusya Süper Kupa'sında CSKA Moskova'yı 1-0 yenen Zenit'e ilk kupasını kazandıran Lucescu, bu sezon takımıyla çıktığı 13 resmi müsabakada hiç yenilgi almadı.

        Ligde 11 karşılaşmada 7 galibiyet ve 4 beraberlik alan Lucesculu Zenit, 25 puanla Spartak Moskova ile zirveye ortak olurken, UEFA Avrupa Ligi'nde oynadığı üç maçtan da (Maccabi Tel Aviv, AZ Alkmaar, Dundalk) galip ayrıldı ve D Grubu'nda liderlik koltuğuna oturdu. Rusya Kupası ilk turunda da rakibi Tambov'u 5-0 ile geçen Zenit, ikinci tura yükseldi.

        Avrupa'nın önde gelen futbol liglerinde, hem kendi ligi hem de Avrupa kupalarında mücadele eden takımlar arasında hiç mağlubiyet yüzü görmeyen 3 takımdan (Real Madrid, Beşiktaş) biri olan Zenit, geçen sezon Portekizli teknik adam Andre Villas-Boas yönetiminde ligin ilk 11 haftasında 2 mağlubiyet almış, UEFA Şampiyonlar Ligi'nde ise 2. turda elenmişti.

        RUMEN TEKNİK ADAM KARİYERİNE CORVINUL HUNEDOARA'DA BAŞLADI

        Eski bir futbolcu olan Mircea Lucescu, teknik direktörlük kariyerine 1979 yılında Corvinul Hunedoara takımıyla başladı.

        Beş sezon formasını giydiği Corvinul Hunedoara ile 1 yıl teknik adamlık görevini üstlenen Lucescu, 1981-1986 arasında Romanya Milli Takımı'nı çalıştırdı. Milli takımdaki son sezonunda futbola başladığı Romanya'nın Dinamo Bükreş ekibinde de eş zamanlı teknik direktörlük yapan Lucescu, 1989-1990 sezonunun sonuna kadar bu takımın başında bulundu.

        Romanya'dan sonra İtalya macerasına başlayan Rumen teknik adam, 1990-1991'de Pisa, 1991-1995 arasında Brescia, 1996-1997'de Reggiana'yı çalıştırdıktan sonra ülkesine dönüp 1997-1998'de Rapid Bükreş'de görev aldı. Ertesi yıl tekrar İtalya'ya giden Lucescu, 1998-1999'da Inter'in başına geçerek dikkati çekti.

        Inter'den ayrılmasının ardından Rapid Bükreş ile 1999-2000'de bir sene daha çalıştıktan sonra teknik adamlık kariyerinin en önemli adımını Galatasaray'a transferiyle attı.

        GALATASARAY VE BEŞİKTAŞ'I ŞAMPİYON YAPTI

        Tecrübeli Rumen teknik adam Türkiye'de ilk olarak Galatasaray takımının teknik direktörü olmuştu.

        UEFA Kupası kazanmış ve 4 sene üst üste şampiyon olmuş Galatasaray'ın başına 2000 yılında geçen Mircea Lucescu, sarı-kırmızılı kulübe gelir gelmez UEFA Süper Kupa'yı kazanarak tarihe geçti.

        Henüz 3. resmi maçında Lucescu, UEFA Süper Kupa'da Galatasaray'ın Real Madrid'i 2-1 yenmesiyle kulüp tarihine adını yazdırmıştı.

        Galatasaray'ın başındaki ilk sezonunda (2000-2001) ligde ikincilik elde eden Rumen teknik adam, UEFA Şampiyonlar Ligi'nde takımını çeyrek finale çıkarmayı başardı. 2001-2002 sezonunda Galatasaray'ı ligde şampiyon yapan Lucescu, UEFA Şampiyonlar Ligi'nde ise ikinci turda elenmiş ve görevine son verilmişti.

        Sarı-kırmızılı kulüpten ayrıldıktan sonra Beşiktaş ile anlaşan Lucescu, siyah-beyazlıların 100. yılında kulübün başında bulundu ve tarihi bir şampiyonluğa imza attı.

        Lucescu'nun yönetiminde Beşiktaş, 2002-2003 sezonunda 85 puan toplayarak şampiyon olmuştu. Siyah-beyazlılar, o dönem UEFA Kupası adıyla oynanan UEFA Avrupa Ligi'nde çeyrek finale yükselmişti. Rumen çalıştırıcı, ikinci sezonun ilk yarısında ligde 17 maçta hiç mağlubiyet almamış ve en yakın rakibinin önünde 8 puanla lider durumdayken, sezonun ikinci yarısında durdurulamayan bir gerileme dönemine girince lig bitmeden görevden alınmıştı.

        Türkiye'de iki farklı takımda şampiyonluk elde eden Lucescu, 1959'dan bu yana bugün Süper Lig adıyla oynanan Türkiye 1. Futbol Ligi'nde bunu başaran 4 teknik adamdan biri oldu. Tomislav Kaloperovic (Galatasaray ve Fenerbahçe), Branko Stankovic ( Fenerbahçe ve Beşiktaş) ve Christoph Daum da (Beşiktaş ve Fenerbahçe) iki farklı takımı mutlu sona ulaştırarak, adını Türk futbol tarihine yazdırmıştı.

        SHAKHTAR DONETSK'İ DÜNYAYA TANITAN ADAM

        Beşiktaş'tan ayrıldıktan sonra Mircea Lucescu, Ukrayna'nın madenci şehri Donetsk'in başarıya aç takımlarından Shakhtar'a gitti.

        İlk Ukrayna Premier Ligi (Ukrayna 1. Futbol Ligi) şampiyonluğunu 2001-2002 sezonunda kazanan Shakhtar Donetsk'in, 2004 yılında Mircea Lucescu'nun göreve gelmesiyle başarı grafiği hızla yükseldi.

        Ligde 9 şampiyonluk elde eden Shakhtar Donetsk'in 8 şampiyonluğunda Rumen teknik adamın imzası bulunuyor.

        Ukrayna futbolundaki Dinamo Kiev ambargosuna son veren Rumen çalıştırıcı, daha önce Avrupa'da ismi olmayan Shakhtar Donetsk'e, 2008-2009 sezonunu UEFA Avrupa Ligi'ni (UEFA Kupası) kazandırdı.

        Kadıköy'de Ülker Stadı'nda oynanan final maçında Werder Bremen'i 2-1 yenen Lucesculu Shakhtar Donetsk, tarihinde ilk kez bir Avrupa kupası elde etti.

        On iki sezon (2004-2016) Shakhtar Donetsk'in başında kalan Lucescu, turuncu-siyahlı kulüple 8 lig şampiyonluğu, 1 UEFA Avrupa Ligi (UEFA Kupası), 7 Ukrayna Süper Kupası, 5 Ukrayna Kupası kazandı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ