Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Spor Futbol Dünya Kupası 2010 Uruguay İşte Uruguay'ın hikayesi! - Futbol Haberleri

        Güney Afrika, Meksika ve Fransa ile birlikte grubunda ilk ikiye girmek için çaba harcayacak olan Uruguay'ın kupaya katılma mücadelesi, teknik direktörü, aday kadrosu, öne çıkan futbolcuları, olası oyun düzeni ve dünya kupaları geçmişiyle ilgili bilgiler şöyle:

        KUPA'YA KATILMA MÜCADELESİ

        Güney Amerika eleme grubunda 5. olarak, Kuzey ve Orta Amerika ile Karayibler grubunun 4.'sü Kostarika ile play-off'ta eşleşen Uruguay, 0-1 ve 1-1'lik sonuçlarla rakibini eleyerek Dünya Kupası'na katılma hakkı kazandı.

        Uruguay'ın, Brezilya, Şili, Paraguay ve Arjantin'in ardından 4. olduğu eleme grubunda yaptığı maçlar ve oluşan puan tablosu şöyle;

        Uruguay: 5 - Bolivya: 0

        Paraguay: 1 - Uruguay: 0

        Uruguay: 2 - Şili: 2

        Brezilya: 2 - Uruguay: 1

        Uruguay: 1 - Venezuela: 1

        Uruguay: 6 - Peru: 0

        Kolombiya: 0 - Uruguay: 1

        Uruguay: 0 - Ekvador: 0

        Arjantin: 2 - Uruguay: 1

        Bolivya: 2 - Uruguay: 2

        Uruguay: 2 - Paraguay: 0

        Şili: 0 - Uruguay: 0

        Uruguay: 0 - Brezilya: 4

        Venezuela: 2 - Uruguay: 2

        Peru: 1 - Uruguay: 0

        Uruguay: 3 - Kolombiya: 1

        Ekvador: 1 - Uruguay: 2

        Uruguay: 0 - Arjantin: 1

        PUAN DURUMU

        TAKIMLAR O G B M A Y P

        1- Brezilya 18 9 7 2 33 11 34

        2- Şili 18 10 3 5 32 22 33

        3- Paraguay 18 10 3 5 24 16 33

        4- Arjantin 18 8 4 6 23 20 28

        5- Uruguay 18 6 6 6 28 20 24

        6- Ekvador 18 6 5 7 22 26 23

        7- Kolombiya 18 6 5 7 14 18 23

        8- Venezuela 18 6 4 8 23 29 22

        9- Bolivya 18 4 3 11 22 36 15

        10- Peru 18 3 4 11 11 34 13

        TEKNİK DİREKTÖR

        Oscar Tabarez

        Çalıştırdığı takımlar: Bella Vista, Uruguay (20 yaş altı), Danubio Wanderers, Penarol, Deportivo Cali, Cagliari, AC Milan, Real Oviedo, Cagliari, Velez Sarsfield, Boca Juniors

        Başarıları: Libertadores Kupası: 1987, 2003

        Kariyeri: 3 Mart 1947'de Uruguay'ın Montevideo kentinde dünyaya gelen Tabarez, futbolla oyuncu olarak tanıştı. Ülkesindeki bazı kulüplerin yanısıra Arjantin ve Meksika'da da oynayan Tabarez, futbolcu olarak beklentilerini karşılayamadı ve 1980 yılında, futbolculuk kariyerini sonlandırdığı Bella Vista'da teknik direktör oldu. Teknik direktörlük kariyerinin hemen başında, Penarol takımıyla Libertadores Kupası'nı kaldırarak itibar kazanan ''El Maestro'' lakaplı Tabarez, 1987 yılında Uruguay'ın 20 yaş altı milli takımının başına geçti. 1988'de A takımda görevlendirilen Tabarez, takımının İtalya'da yapılan 1990 Dünya Kupası'na katılmasını sağladı.

        Dünya Kupası'nın ardından kariyerini Arjantin'de sürdürme kararı alan Tabarez, Boca Junior'ın başına geçti ve takımı şampiyon yapmanın yanısıra, Gabriel Batistuta dahil birçok futbolcunun yolunu açan isim oldu.

        Tabarez, Güney Amerika'da elde ettiği başarıların ardından şansını Avrupa'da denedi. Cagliari ile Real Oviedo'da başarılı dönemlere imza atan Tabarez, 1996'da AC Milan'ın başına geçti. Burada sadece yarım dönem kalabilen teknik direktör, Arjantin'e döndü ve Velez takımında geçirdiği kısa sürenin ardından tekrar Boca Juniors'ı çalıştırdı.

        Tabarez, 2006 yılında, Uruguay milli takımının başına ikinci kez getirildi. El Maestro, her ne kadar büyük başarılara imza atamasa da takımını 2010 Dünya Kupası'na sokma başarısını gösterdi.

        Güçlü tarafları: dünya genelinde büyük bir tecrübeye sahip. Uruguay'ın 1990'da da Dünya Kupası'na katılmasını sağlamış, ancak ikinci turdan öteye geçirememişti.

        Zayıf tarafları: Takımın oyun stilini sık sık değiştiren Tabarez, eleme gruplarında istikrarsız bir oyuna neden olmakla eleştirildi. Tabarez, birçok Uruguaylı tarafından, yetenekli futbolcuları teşvik edememekle de itham ediliyor ve bu durumun, söz konusu futbolcuların motivasyonuna olumsuz etki ettiği söyleniyor.

        Taktikleri: Tabarez, genellikle oyun şeklini rakiplerine ve elindeki oyunculara göre belirliyor. Takımını çoğunlukla, 4-3-3, 4-4-2 ve 4-3-1-2 formatında oynatıyor.

        Dünya Kupası Tahmini: Uruguay, Diego Forlan ve Martin Caceres gibi iyi oyunculara sahip. Ancak eleme grubunda ortaya koyduğu futbol, Güney Afrika'ya erken veda edeceklerine işaret ediyor.

        ADAY KADROSU

        Kaleciler: Fernando Muslera (Lazio), Juan Castillo (Deportivo Cali), Martin Silva (Defensor Sporting)

        Savunma: Diego Lugano (Fenerbahce), Diego Godin (Villarreal), Andres Scotti (Colo Colo), Jorge Fucile (FC Porto), Martin Caceres (Juventus), Mauricio Victorino (Universidad de Chile), Maximiliano Pereira (Benfica)

        Orta Saha: Walter Gargano (Napoli), Egidio Arevalo Rios (Penarol), Sebastian Eguren (AIK Stockholm), Diego Perez (Monaco), Alvaro Pereira (FC Porto), Alvaro Fernandez (Universidad de Chile), Jorge Rodriguez (River Plate), Alvaro Gonzalez (Nacional), Ignacio Gonzalez (Valencia), Nicolas Lodeiro (Ajax)

        Forvet: Luis Suarez (Ajax), Diego Forlan (Atletico Madrid), Sebastian Abreu (Botafogo), Edinson Cavani (Palermo), Jorge Martinez (Catania), Sebastian Fernandez (Banfield)

        ÖNE ÇIKAN FUTBOLCULAR

        Diego Forlan (Forvet)

        Uruguay'ın en iyi futbolcusu. İspanya'nın Atletico Kadrid takımında oynayan futbolcu, rakip savunmanınen çok dikkat etmesi gereken isim. Son derece yetenekli olan ve forvet oyuncusunun sahip olması gereken tem yetenekleri taşıyan futbolcu, gerektiğinde orta sahada ve kanatlarda da oynayabiliyor. Yaratıcılığı, takım oyununa ortak olabilmesi ve sert şutları en önemli özellikleri.

        Diego Lugano (Savunma)

        Uruguay milli takımının kaptanı ve ekibin en önemli isimlerinden biri olan Lugano, ülkesinin şu an için en iyi stoperi.

        Fenerbahçe'de oynayan futbolcu, güçlü fiziği, liderlik vasfını taşıyan kişiliğiyle ön plana çıkıyor. Takım arkadaşlarının motivasyonunda büyük bir etkisi bulunan futbolcu, ekipteki genç oyunculara da örnek oluyor.

        Martin Caceres (Savunma)

        Uruguay'ın Güney Afrika'da yapacağı maçlarda yeri sağlam olan oyuncularından biri olan Caceres, savunmanın her yerinde oynayabiliyor.

        Juventus'ta oynayan futbolcunun, savunmanın solunda oynaması bekleniyor.

        Luis Suarez (Forvet)

        Ajax'ta mükemmel bir form grafiği yakalayan Suarez, aynı başarıyı, milli takımının eleme maçlarında gösteremedi. Elem grubunda sadece birkaç gol atabilen Suarez, her ne kadar bazı taraftarlarca eleştirilse de Tabarez'in en çok güvendiği isimlerin başında geliyor.

        DÜNYA KUPALARI GEÇMİŞİ

        İlk Dünya Kupası'nın sahibi Uruguay, aynı başarıyı 1950 yılında da tekrarladı. Dünya kupalarına 10 kez katılan Uruguay, oynadığı 40 maçın 15'ini kazandı, 10'un yenik, 15'inden beraberlikle ayrıldı.

        Uruguay'ın dünya kupaları geçmişi şöyle;

        1930 - Şampiyon

        1950 - Şampiyon

        1954 - Dördüncü

        1962 - İlk tur

        1966 - Çeyrek final

        1970 - Dördüncü

        1974 - İlk tur

        1986 - İkinci tur

        1990 - İkinci tur

        2002 - İlk tur

        MAÇ TAKVİMİ

        11 Haziran: Uruguay - Fransa (Green Point - Cape Town)

        16 Haziran: Güney Afrika - Uruguay (Loftus Versfeld - Tshwane/Pretoria)

        22 Haziran: Meksika - Uruguay (Royal Bafokeng - Rustenburg)

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ