Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya BP yalan mı söylüyor?

        ABD'nin Meksika Körfezi'nde, Missouri eyaletinin 80 km açığındaki petrol kazası, bugüne kadar yaşanan en büyük sanayi kazası olma yolunda hızla ilerliyor.

        Guardian'da yer alan haberde, BP'nin Meksika Körfezi'ne sızan petrol miktarıyla ilgili olarak Kongre'ye yanlış ifade vermekle suçlandığı belirtiliyor. BP'nin bir iç yazışmasında yer alan "en kötü senaryo" değerlendirmesinde, Meksika Körfezi'ne sızması beklenen petrolün kamuoyu önünde yapılan tahminlerin 20 kat fazlasına işaret ettiği öne sürülüyor. Habere göre, belgede petrolün okyanusa karışma hızının günde 100 bin varile ulaşabileceği belirtilirken, Kongre'ye sunulan belgede sızıntının yalnızca günde 5 bin varil olduğu ve bunun en çok 60 bin varile çıkabileceği ifade edilmiş.

        BP'nin işlettiği "Deepwater Horizon" adlı platformda, 20 Nisan'da 11 kişinin ölümüne yol açan patlama meydana gelmiş, iki gün sonra da bu platforma bağlı, denizin 1500 metre altındaki kuyudan, ilk hesaplara göre suya günde en az 60 bin varil ham petrol karışmaya başlamıştı.

        BP şirketi Körfez'e karışan petrolün yüzde 90'ını önlemeyi amaçlıyordu. Yüzeyde petrolü emecek tanker dahil çok çeşitli yöntemler denendi.

        ABD Başkanı Barack Obama olayı "petrol deliği belası" olarak nitelendirmişti.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ