Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Spor Futbol Diğer Yerli oyuncu sadece Türkiyeli midir? - Serdar Ali Çelikler yazdı, Serdar Ali Çelikler yazıları - Futbol Haberleri

        MALUMUNUZ, Federasyon yabancı sınırını 5’i sahada; 3’ü de yedek kulübesinde olarak belirledi. Yabancı sınırlamasına tüm rakamlardan bağımsız olarak karşıyım. Ancak TFF’nin 2 senedir bangır bangır bağıran kulüplere karşın aldığı kararların arkasında durmasına saygı duyuyorum. 6+0+4 dediler ve uyguladılar. 5+0+3 olacak dediler, herkes “O karar değişir, 6+2 olur” dedi ama sahada 5 yabancı konusunda yine kararlarının arkasında durdular. Bu duruşa saygı duyuyorum ama tekrar edeyim sınırlama ile yerli kalitesinin artacağına inanmıyorum.

        Türkiye’de altyapı hocaları ile ilgili de altyapı hocalarına bakış açısıyla ilgili de sorunlar var. Bana göre iyi altyapı hocası da yok, olana da doğru dürüst para verilmediğinden bu idealist insanlar da

        hayat gailesi ile başka dallara yönelmek durumunda kalıyor.

        Kısa, hatta orta vadede altyapı sisteminin düzelebileceğine ihtimal vermiyorum. TFF kurallar, standartlar koysa bile uygulamada kulüplerin birçok konuda işi tavsatacağını düşünüyorum. Yani bizden altyapıdan oyuncu yetiştirme işi daha uzun bir süre verimli olmayacak gibi geliyor. O zaman çare ne? TFF’ye göre yabancı sınırı olabilir. Bana göre artık Türkiye hinterlandını kullanma zamanı geldi. Evet, acı bir gerçek ama 77 milyondan; Almanya’daki 2.5 milyonluk Türk toplumu kadar futbolcu yetiştiremiyoruz. Bir süre daha yetiştiremeyeceğiz belli ki.

        ***

        O zaman objektiflerimizi Kosova’ya, Bosna’ya, Azerbaycan’a, Irak’a çevirmeliyiz. Milli maç için gittiğimiz Kosova’daydık. Tam bir sporcu tarım alanı gibi Kosova. Zaten birçok ülkede oynayan Kosova kökenli oyunculara bakmak yeterli olur. Tamam, bizim BÜYÜK kulüplerimiz zahmet edip bu tür coğrafyalara keşif ekibi göndermez, BÜYÜK BÜYÜK altyapı hocalarımız zahmet edip bu tür ülkelerdeki turnuvaları izlemeye gitmez. Ama orada lokal isimlerle bağlantıya geçilebilir. Belki şubeler açılabilir.

        Sadece Kosova’dan 14-16 yaş grubu arasında 7-8 oyuncu; Hollanda-Belçika ve Almanya’ya şimdiden transfer olmuşlar bile. Bu isimler yine Almanya’ya Belçika’ya gitsin. Ama belki bu genç oyuncular ve aileleri ile iletişime geçilip Türk vatandaşlığı yolu açılabilir. “14 yaşındaki bir çocuğa bu yatırım yapılır mı?” diye düşünenler olabilir. Ben de “Sonra bunlardan bir tanesi Xherdan Shaqiri, diğeri Adnan Januzaj oluyor biz de peşinden koştururken daha mı az harcama yapıyoruz” diye sorarım.

        Basketbolda yıllardır uyguladığımız “Türk hinterlandını kullanma” prensibini futbola da uygulayabiliriz. Bürokratik engeller de TFF girişimleriyle aşılamayacak durumda olmadı hiçbir zaman. Biraz vizyon, biraz çaba ile olmayacak iş değil. Bosna’da; Kosova’da, Azerbaycan’da hatta Afrika’nın bazı ülkelerinde doğmuş isimlerden oluşmuş bir milli takım neden olmasın? ‘Yerli Oyuncu’; ‘Yerli Oyuncu’ diyoruz da ‘Yerli Oyuncu’ sadece Türkiyeli mi olmalıdır yoksa Fatih Terim’in söylediği gibi “Kendini Türk gibi hissedip, bu takımda oynamak istiyorum diyen herkes” mi?

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ