Tayland Prensesi cunta liderine karşı başbakan adayı oldu, Kral bu kararı 'uygunsuz' buldu
Tayland Kralı'nın ablası Prenses Ubolratana, süpriz bir kararla 24 Mart'ta yapılacak genel seçimlerde Thai Raksa Chart Partisi'nin başbakan adayı oldu. Ancak Kral bu adaylığı 'uygunsuz' bulduğunu açıkladı. Prensesin adaylığının onaylanması halinde, bunun askeri cuntayla Kraliyet Ailesi'ni karşı karşıya getirmesi bekleniyor.
ABONE OL#resim#609421#- AFP
Tayland Kralı Maha Vajiralongkorn, ablasının 2014'teki askeri darbeden sonra ilk kez yapılacak genel seçimler için başbakan adayı olmasını "uygunsuz" bulduğunu açıkladı.
Prenses Ubolratana Rajakanya Sirivadhana Barnavadi, süpriz bir kararla 24 Mart'ta yapılacak genel seçimlerde Thai Raksa Chart Partisi'nin başbakan adayı oldu.
Siyasi gözlemcilere göre "siyasi depreme" neden olan karar askeri cuntayla kraliyet ailesini karşı karşıya getirecek.
Ülkede kraliyet ailesini eleştirmek 15 yıla kadar hapisle cezalandırıldığı için artık bu unvanı resmen taşımasa da Prenses'e muhalefetin fiilen imkansız hale geleceği belirtiliyor.
Tayland Kralı da yaptığı yazılı açıklamada, böyle bir eylemin "ulusun kültürüne karşı çıkmak olacağını" belirtti.
1972'de bir yabancıyla evlenebilmek için unvanından feragat eden 67 yaşındaki Ubolratana, hâlâ, ülkede geleneksel olarak siyaset üstü görülen kraliyet ailesinin mensubu olarak kabul ediliyor.
Uzmanlar, Tayland Kralı'nın bu açıklamasının ardından seçim komisyonunun Prenses Ubolratana'yı büyük ihtimalle adaylıktan eleyeceğini söylüyor.