Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Titanik enkazının görülmemiş hali ortaya çıktı! İlk kez böyle görüntülendi!
        1

        İLK KEZ TİTANİK ENKAZININ TAM GÖRÜNTÜSÜ OLUŞTURULDU

        Dünyanın en ünlü gemi batığı olan Titanik'in daha önce görülmemiş görüntüleri ortaya çıktı. Atlas okyanusunun 3.800 metre derininde olan Titanik'in ilk kez tam boyutlu deniz taraması yapıldı.

        Titanik'e üç boyutlu bir bakış açısı sunan bu tarama her açıdan 700.000'den fazla görüntü alınarak 3 boyutlu rekonstrüksiyon oluşturulması sonucu ortaya çıktı.

        2

        TARAMA NASIL YAPILDI?

        Keşif gezisinin planlanmasına öncülük eden Magellan Gerhard Seiffert, bu zamana kadar üstlendiği en büyük su altı tarama projesi olduğunu dile getirdi. Gerhand "Neredeyse 4.000 metre derinliği olan bölgede akıntılar var ve enkaza zarar vermemek için hiçbir şeye dokunulmasına izin verilmiyor" dedi.

        3

        "Diğer bir zorluk ise her santimetrekareyi haritlamanız gerektiği, enkaz alanı gibi ilginç olmayan kısımları bile haritalamanız gerekiyor, ancak tüm bu ilginç nesnelerin arasını doldurmak için buna ihtiyaç var."

        4

        Yapılan tarama hem geminin ölçeğini hem de pervanelerden birinin seri numarası gibi bazı küçük ayrıntıları bile gösteriyor. Paslanmış sarkıtlarla kaplı bir pruva, gemi kaybolduktan 100 yıl sonra bile hala tanınabilir durumda.

        5

        ENKAZ 1985'TE KEŞFEDİLDİ

        Titanik'i uzun yıllardır inceleyen Park Stephenson taramaları ilk gördüğünde hayran kaldığını bildirdi. Stephenson "Enkazı bir dalgıçtan asla göremeyeceğiniz şekilde görmenizi sağlıyor ve enkazın tamamını, bağlamını ve perspektifini görebiliyorsunuz. Ve şimdi size gösterdiği şey, enkazın gerçek durumu" dedi.

        6

        HALA NASIL BATTIĞI ARAŞTIRILIYOR

        Taramaların 1912 yılında batan Titanik'in hakkında bilgiler vereceği düşünlüyor. Parl Stephenson konuya dair "Buzdağıyla çarpışmanın karakterini gerçekten anlamıyoruz. Tüm filmlerde gösterildiği gibi sancak tarafından mı çarptığını bile bilmiyoruz - buzdağının üzerine inmiş bile olabilir şeklinde teorilerde bulunuyor.

        7

        Titanik'in haritlanmasını sağlayan proje, İngiliz prodüksiyon firması Atlantic Productions ve deniz haritalama şirketi Magellan tarafından geliştirildi.

        Elde edilen görüntüler deniz tabanında baştan yaklaşık 800 metreden kırılarak iki parça halinde yatan geminin bütününü gösteriyor.

        Kaynak: Atlantic Productions, Magellan, BBC

        Fotoğraf: Atlantic Productions, Magellan

        Video: BBC

        Haberi Hazırlayan: Kübra Çorluk

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ