Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Eğitim Tundra İklimi Nedir, Nerelerde Görülür? Tundra İklim Tipi Özellikleri

        Bir diğer ismi de kutup altı iklimi olan tundra iklimi, adından da anlaşılacağı üzere kutup bölgelerinde rastlanan bir iklim tipidir. Sıcaklığın çok düşük olmasıyla bilinen tundra iklimi yağış rejimi ve toprak tipi nedir? Tundra iklim tipi nedir? İşte, tüm detaylar…

        Tundra İklimi Nedir?

        Soğuk iklimler ailesinin bir üyesi olan tundra iklimi, 60 ile 80 derece kuzey enlemler arası ve civarında görülen bir iklim türüdür. Dünya üzerinde görülen diğer iklimler ile kıyaslandığında çok daha soğuk olmasıyla dikkat çeken bu iklim, bu özelliği sebebiyle insan yaşamı için de oldukça zor şartlar içermektedir. Yıllık ortalama sıcaklık değerlerinin 10 santigrat dereceyi geçmediği, yıllık sıcaklık farkının ise yaklaşık olarak 60 ile 65 santigrat derece seviyesinde olduğu tundra ikliminde, yağış miktarları ise seneden seneye farklılık gösterebilmektedir.

        REKLAM

        Kuzey yarımküreye has bir iklim olan tundra iklimi gerçekleşen yağışlar ise genellikle kar şeklindedir ve bu coğrafyalardaki topraklar genellikle donmuş şekilde bulunmaktadır. Ekonomik faaliyetlerin de oldukça sınırlı olduğu tundra ikliminde yaşayan az sayıda insan, geçimlerini balıkçılık ile sağlamaktadır.

        Tundra İklimi Özellikleri

        • Tundra iklimi, Kuzey yarımkürede 60 ile 80 derece enlemleri arasında görülmektedir. Kutupların hemen altında görülen bir iklim olması sebebiyle bu iklim türüne kutup altı iklimi adı da verilmektedir.
        • Çoğunlukla kar yağışı şeklinde görülen yağışların yıllık miktarı 200 ile 250 mm seviyesindedir.
        • Yağışların büyük bir kısmı yaz aylarında yeryüzüne düşmektedir.
        • Diğer iklim tipleri ile kıyaslandığında sıcaklıkların en düşük olduğu iklim tipi olmasıyla dikkat çekmektedir.
        • En sıcak ay ortalamasının 2, en soğuk ay ortalamasının ise yaklaşık -50 santigrat derece olduğu bu iklimde, yıllık sıcaklık farkları ise 60 dereceleri bulabilmektedir.
        • Tunda iklimde topraklar, yılın büyük bir bölümünde donmuş halde bulunurlar ve bu coğrafyaların doğal bitki örtüsü yosun ve oldukça cılız otlardan meydana gelmektedir.
        REKLAM

        Tundra İklimi Nerelerde Görülür?

        Tunda iklimin, Kuzey yarımkürede 60 ile 80 derece enlemleri arasında görüldüğünden daha önce bahsetmiştik. Özellikler Avrupa kıtasının kuzeyi, İskandinav yarımadası, Sibirya’nın kuzeyi, Kuzey Kanada ve Grönland Adası’nın kıyı kesimleri yıl boyunca tundra ikliminin etkisi altında olan bölgelerdir.

        Tunda İklimi Yağış Rejimi

        Tunda ikliminde yeryüzüne düşen yağışlar çoğunlukla kar yağışı şeklinde gerçekleşmekte ve bu yağışların yıllık miktarları ise 200 ile 250 mm seviyesinde seyretmektedir. Yıl içindeki en fazla yağışın yalnızca yaz aylarında düşmesi ve yıllık yağış miktarlarının yıldan yılda değişmesi ise bu iklim tipinde yağış rejiminin düzensiz olmasına sebep vermektedir.

        Tunda İklimi Toprak Tipi

        Tunda ikliminde en yaygın olarak görülen toprak tipinin ismi tundradır. İklim ile aynı ismi taşıyan bu topraklar yılın büyük bir bölümünde donmuş halde bulunmaktadır. Bitki örtüsü ve humus bakımında oldukça fakir olduğu için verimsiz olan bu toprakların doğal bitki örtüsü ise yosunlar, otlar ve cılız çalılıklardan meydana gelmektedir.

        ÖNERİLEN VİDEO
        Haberi Hazırlayan: Mehmet Kerem Hançer

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ