Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Tutuklanması bekleniyordu! Tek bir şartla serbest bırakıldı

        İstanbul Ataşehir'de üniversiteli bir genç reklam panosuna devlet büyüklerine hakaret içeren bir slogan yazdı. Gözaltına alınan genç tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edildi. Adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. O şart da; her hafta düşünce özgürlüğü konulu bir kitap okuyup özetini çıkaracak ve mahkemeye sunacak.

        Devlet büyüklerine hakaretten gözaltına alındı. Mahkeme tutuklama yerine ödev verdi. Ödevi ise; düşünce özgürlüğü konulu kitaplar okuyup özetini çıkarmak.

        HAKARET İÇEREN SLOGAN YAZDI, GÖZALTINA ALINDI

        Habertürk'ten Arzu Kaya'nın haberine göre; olay, Mayıs ayında İstanbul Ataşehir'de yaşandı. 23 yaşındaki üniversite öğrencisi bir genç reklam panosuna slogan yazdı. Sloganlar devlet büyüklerine hakaret içeriyordu. Hakaret içeren sloganını yazdığı sırada onu ise bir temizlik görevlisi gördü. Polise ihbarda bulundu. Güvenlik kameralarından tespit edilen genç hakkında gözaltı kararı verildi.

        REKLAM

        KARAR HERKESİ ŞAŞKINA ÇEVİRDİ

        Tutuklama istemiyle Anadolu Sulh Ceza Hakimliğine sevk edilen üniversiteli genç, adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Savcılık karara itiraz etti, dosya bir üst mahkemeye gitti. Ancak hakim öyle bir karar verdi ki, üniversiteli genç dahil herkes şaşkına döndü. Adli kontrol şartı; Her hafta bir kitap, okuyup özetini çıkarıp, mahkeme kalemine teslim etmesi.

        DÜŞÜNCE HÜRRİYETİ KONUSUNDA HER HAFTA 1 KİTAP

        Dahası mahkeme şüpheliye düşünce ve kanaat hürriyeti konularında seçip okuması için her hafta içim 16 kitaplık bir liste verdi. İçinden seçecek. Şüpheli eğer kitapları okuyup özet çıkarmayı bırakırsa tutuklanarak cezaevine gönderilecek.

        KARARA YORUMLAR

        Üniversiteli genç Mayıs ayından beri haftada bir kitap okuyup özet çıkarıyor. Kararı beğenenler de var. Hangi kitabı okuduğuna bağlı olduğunu düşünüp, ne kadar süreyle okuyacağının önemli olduğunu savunan da. Vatandaşlar kitap okumaya teşvik olarak yorumluyor. Hukukçular ise "emsal" diyor.

        "FAYDALI, DEĞİŞİK KARAR"

        Kararı yorumlayan avukat Süreyya Kardelen Yarli, "Görebileceğimiz emsal nitelikteki değişik bir karar. Burada verilen kararda değişik ve ilginç olan şey şu, her zaman verilen adli kontrol kararlarının dışına çıkılmış. Bunun benzerlerini biz Avrupa'da yada Amerikan hukukunda görüyoruz. Bu kadar çeşitli değişik adli kontrol kararlarını. Düşünmeye sevk edecek bu şekilde bir yargılama makamının verdiği kararın hem yargılama açısından hem şüpheli açısından hem de toplumdaki ceza hukuku, uzlaşma bakımından daha faydalı olacağını düşünüyorum" dedi

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ