TZOB açıkladı: Ekim ayında marketlerin zam şampiyonu belli oldu
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB), ekim ayına ilişkin market ve üretici fiyatlarındaki değişim verilerini açıkladı. Açıklanan verilere göre, ekim ayında market raflarında fiyatı en fazla artan ürün yüzde 32,9 ile patates oldu. Patates bu artış oranıyla "zam şampiyonu" unvanını alırken, markette fiyatı en çok düşen ürün ise yüzde 21,9 gerilemeyle yeşil fasulye olarak kayda geçti. Üretici ve market arasındaki fiyat farkı en fazla yüzde 382,9 ile patateste görüldüğü iddia edildi. Ticaret Bakanlığı ise patatesin üretici ve market fiyatı arasındaki farkın "yüzde 382" olduğu iddiaları yalanlayarak, "Patatesin 3 ulusal zincir markette ortalama perakende satış fiyatı 12,75 lira seviyesinde olup, kamuoyunda yer alan 25 lira gibi rakamlar genel piyasa fiyatlarını yansıtmamaktadır" açıklamasında bulundu
ABONE OLTürkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Ekim ayında girdi maliyetlerindeki değişimleri ve üretici market fiyatlarını yaptığı yazılı basın açıklamasıyla değerlendirdi.
TZOB Genel Başkanı Bayraktar, verileri şöyle değerlendirdi:
"Ekim ayında, Eylül ayına göre amonyum nitrat gübresinin fiyatı yüzde 0,8 artarken ÜRE gübresi yüzde 1,20 kompoze gübresi yüzde 0,7, amonyum sülfat gübresi yüzde 0,4 ve DAP gübresi yüzde 0,3 oranında azaldı. Geçen yılın Ekim ayına göre son bir yılda ÜRE gübresinin fiyatı yüzde 63,1, DAP gübresi yüzde 47,9, 20.20 kompoze gübresi yüzde 45,5, amonyum nitrat gübresi yüzde 39,9 ve amonyum sülfat gübresi yüzde 28,9 oranında arttı. Ekim ayında mazot fiyatı aylık olarak yüzde 1,9 oranında artarken yıllık yüzde 30,4 oranında arttı. Ekim ayında Eylül ayına göre besi yemi yüzde 1,3, süt yemi yüzde 1,1 oranında arttı. Son bir yılda ise besi yemi yüzde 31,8, süt yemi yüzde 29 oranında arttı. Elektrik fiyatları yıllık olarak yüzde 12,8, tarım ilacı fiyatları ise yüzde 14,9 oranında arttı."