Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Şanlıurfa'da kelaynaklara savaş engeli

        GAZETE HABERTÜRK

        Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nca 1977 yılında Şanlıurfa Birecik’te kurulan Kelaynak Üretme İstasyonu’nda, kuşların yaşamını sürdürmesi ve çoğalması amacıyla çalışma yürütülüyor.

        Bölgede, “bereketin sembolü” olarak nitelendirilen kelaynaklar, istasyonda yağsız kıyma, haşlanmış yumurta, rendelenmiş havuç, tavuk yemi ve tuzsuz peynir gibi özel mönüyle besleniyor.

        Üreme döneminin başladığı bahar aylarında Fırat Nehri kıyısındaki doğal yaşam alanlarına salınan kelaynaklar, göç mevsimi geldiğinde ise savaşın sürdüğü Ortadoğu’daki göç yollarına gitmemeleri için yeniden kafeslere alınıyor.

        Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ekiplerince, günlük takip edilen ve sayıları 205’e ulaşan kuşlar, Ortadoğu’daki olumsuzluklar ve Suriye’deki iç savaşın sona ermesi durumunda ayaklarına verici takılarak yeniden göçe gönderilecek.

        YETİŞKİNLER GÖNDERİLECEK

        Doğa Koruma ve Milli Parklar 3. Bölge Müdürü İsrafil Erdoğan, önceki yıllarda verici takılıp göçe yollanan ancak savaş nedeniyle geri dönmeyen kelaynaklar olması üzerine bu yıl tedbir alındığını bildirerek, “Yaşanan çatışmalar nedeniyle kuşların gönderilmemesi kararı çıktı. Ortadoğu sükûnete ererse bunların can güvenliğinden emin olabilirsek kelaynaklara vericiler takıp ileriki yıllarda göçe gönderebiliriz ama tamamını bırakmayız. Elimizde yine bir rezerv bırakırız, gençlerden değil de yetişkin bireylerden seçerek bu işlemi gerçekleştiririz” diye konuştu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ