Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam İşte tırnak kırılmasını engellemenin yolları...
        1

        Tırnak uçlarında zayıflama ve kırılma, özellikle bayanlarda sık görülen bir sağlık sorunudur. Yaklaşık her beş bayandan biri hayatının bir döneminde tırnaklarının zayıf olduğundan şikâyet eder. Tırnak kırılmasında sadece uçlarda meydana gelen değişiklikler (kırılma ve çatlamalar) söz konusudur.

        2

        Tırnakların kolay kırılmasının nedenleri

        3

        1. Suya çok sokmak, çok bulaşık yıkamak, her gün yüzmek.

        13

        2. Bir süre hiç oje ve oje sökücü kullanmayın, hiç olmazsa haftanın birkaç günü tırnaklarınızın ojesiz olmasına, ışık ve hava almasına dikkat edin.

        14

        3. Kan sayımı yaptırarak kansız olmadığınızdan emin olun, (basitçe, kan Hematokrit (Hct) seviyeniz %36’nın üzerindeyse tırnaklarınızdaki kırılmanın nedeni kansızlık değildir.)

        15

        4. Tiroid bezinizin tembel olmadığından emin olun. (Basitçe kan TSH seviyeniz normal limitler içindeyse tembellik yoktur, en azından tırnak kırılmasından hipotiroidi sorumlu değildir diyebiliriz.)

        16

        5. Tırnak kırılmasıyla birlikte aşırı gaz, şişkinlik, hazımsızlık varsa teşhis/tedavi için gerekenleri yapın.

        17

        Tırnak kırılmasından en çok sorumlu tutulan vitamin, B7 vitamini (ya da H vitamini) yani BİOTİN’dir. Normal beslenen bir kişide kolay kolay biotin eksikliği olmaz. Biotin saç dökülmesi ve tırnak kırıklarında önerdiğimiz bir preparat olmakla birlikte faydalı olduğuna dair elimizde kesin bir kanıt yok. Bu nedenle kapsül yutmak yerine besinlerle doğal yolla alınması daha doğru olacaktır. Erişkin bir insanın günde 30 mikrogram biotin alması gerekir. 5 gram fındıkta 4.1 mikrogram biotin vardır.

        18

        Günde bir avuç badem/fındık/ceviz üçlüsünden birini veya karışımını yiyen bir insan biotin ihtiyacını fazla fazla karşılamış olur. Kabuklu kuruyemişlerin haricinde ayçiçeği çekirdeği, kabak çekirdeği, yer fıstığı, pazı bitkisi, maydonoz, nohut, mısır, susam gibi besinler, meyve ve sebzeler biotin içerirler.

        Kaynak: Mahmure

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ