Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Evcil hayvan sahiplerine ebeveyn izni olur mu?

        Öznur KARSLI/İSTANBUL

        İngiltere’de şirketler, evcil hayvan sahiplerine, ebeveynlik izninde olduğu gibi ücretli izin vermeye başladı.

        Evcil hayvan sahiplerinin şimdiye dek yüzde 5’inin yararlandığı bu uygulamada, Yeni Zelanda’daki ANZ Bankası’nın başlattığı uygulamadan esinlenildi.

        Çalışanlarına, sahiplendikleri hayvanın yeni evine uyum sürecinde veya bakıma ihtiyaç duydukları süre boyunca izin veren şirketin sözcüsü Sonia Bell, “Çalışanlarımıza kişisel öncelikleriyle ilgili esnekliği sağlayarak, verimliliği en yüksek düzeye taşımaya çalışıyoruz” diye konuştu.

        Hayvan dostları Yeni Zelanda’dan başlayıp İngiltere’ye uzanan bu uygulamayı memnuniyetle karşıladı. İşte yorumlar...

        ‘BABALIK IZNI DAHA 1 YIL ÖNCE RESMILEŞTI’

        Tahsin Akça (Habertürk Gazetesi İş Hayatı Editörü):

        Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun Ailenin ve Dinamik Nüfus Yapısının Korunması Programı Eylem Planı kapsamında açıkladığı, “eşi doğum yapan işçilere 5 gün ücretli izin verilmesi”ne dair düzenleme, Nisan 2015’te yürürlüğe girmişti. Daha önce ise baba olan işçiler 3 gün izni çalıştıkları işyerinde ancak teamül olarak alabiliyorlardı. Türkiye’de hayvan hakları konusunda duyarlılık hızla artıyor. Ancak babalık izninin bile daha 1 yıl önce resmileştiğini göz önünde bulundurursak evcil hayvan için ebeveyne izin verilmesi için henüz çok erken olduğunu düşünebiliriz.

        ‘ÇALIŞMA MEVZUATINA ALINABİLİR’

        İsmail Duygulu (Hayvansever- Avukat):

        Türkiye’de Anayasa ekolojik bir perspektif içermediğinden sadece insana yönelik düzenlemeler getirmekte. İngiltere’deki bu sevindirici haber de çalışma mevzuatımızda gündeme getirilebilecek bir konudur. İnsanlar nasıl çocuklarına, yavrularına özen gösteriyorsa hayvan dostlarına da bu özeni, ilgiyi göstermek istiyor. Hayvanlardan uzak kaldığınızda evi dağıtabiliyorlar, farklı duygusal tepkiler verebiliyorlar.

        ‘OLACAĞINDAN UMUTLUYUM’

        Nilsu Güleç (Hayvan Hakları Federasyonu Kurucu Üyesi):

        Gelişmişlikdiye buna denir. Umarım Türkiye dahil bütün dünyada da uygulanır. Çok kıymetli bir fikir. Çünkü hayvanların beslenme ve bakım ihtiyaçları kadar sahibinin sevgisine de ihtiyacı var. Benim de 2 köpeğim var. İşim gereği onları uzun süre göremiyorum. Bu nedenle bir arkadaşımdan destek alıyorum.

        ‘BIZDEKI REKABET ORTAMINDA ZOR’

        Levent Mete Özgürbüz (SEİS Başkan Yardımcısı):

        Her şeyden önce bizdeki rekabet ortamını düşündüğünüzde oldukça zor. Çok zaman isteyen bir uygulama. Ancak dünyada bir trend haline gelirse, dünya bakışınız gereği belki gündeminize alabilirsiniz.

        ‘TÜRKİYE’DE UYGULAMAK ÇOK ZOR’

        Füsun Uslu (Bodrum Hayvan Hakları Derneği Başkanı):

        Evcil hayvan sahiplerinin belirli saatlerde hayvanın ihtiyaçlarını karşılaması için evine gidebilmesine olanak verilmesi son derece verimli bir uygulama. Hayvanın hastalığı döneminde ya da özel ilgi beklediği zamanlarda hem kişiye hem evcil hayvan açısından çok fayda sağlar. Türkiye’de bu uygulamanın sağlanmasının çok zor olacağını düşünüyorum. Ancak bunu konuşmak bile önemli. Belki bu faydalı fikirden esinlenilebilir.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ