Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Karganın müthiş zekası
        1

        BBC belgesel kanalında yayınlanan bir belgesel, kargaların zekasını ve alet kullanabilme becerisini gözler önüne serdi.

        2

        Kargalar üzerine araştırma yapan Dr. Alex Taylor, bu hayvanların zekalarını bir bulmaca üzerinde gösterdi.

        3

        Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences dergisinde yayımlanan araştırmanın başını çeken Dr. Alex Taylor’ın hazırladığı 8 adımlık karmaşık bulmacayı ’007' isimli karga zorlanmadan kısa bir sürede çözdü.

        4

        Dr. Taylor karganın deneyde kullanılan nesneleri daha önce gördüğünü ancak onlarla bu düzende ilk defa karşılaştığını vurguladı.

        5

        Taylor, “Karga ve papağanların ipin ucundaki yemeği kendilerine çekerek veya bir nesne kullanarak elde ederken plan yapmadığını gördük.

        6

        Yaptığımız yeni araştırma, kuşların eylemlerini kafalarında kurduklarını değil, eylemlerine tepki göstererek devam ettiklerini ortaya koydu” dedi.

        7

        Taylor, Kaledonya kargası üzerinde yaptıkları araştırma hakkında, “Yemeği elde etme yöntemleri sandığımızdan daha farklı bir istihbarat çalışmasına dayanıyor.

        8

        Kargalar, dünyayı modellemek için üstün algı yeteneklerini kullanmak yerine, sahip oldukları sinir ağı, gerçekleştirdikleri eylemlere en doğru şekilde tepki veriyor. Bu sayede diğer kuş türlerinin çözemediği problemlerin üstesinden geliyorlar” dedi.

        9

        Bulmacada karga kutuların içinden aldığı ağırlıkları beyaz bir kutuda topluyor. Kutu belirli bir ağırlığa ulaşınca kapağı açılıyor ve karga içindeki uzun çubuğu alıyor.