Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Yabancılara turşu kurma dersi!

        Çubuk Belediyesinin katkıları ve Gençlik Eğitim Topluluğu tarafından gerçekleştirilen ''Avrupalı Gençler Ahilik Kültürünü Öğreniyor'' adlı Avrupa Birliği (AB) gençlik değişim projesi kapsamında Polonya, Bulgaristan, Romanya, Finlandiya ve Türkiye'deki üniversitelerden ilçeye gelen gençler, belediye başkanı Lokman Özden ile birlikte ilçe yakınlarındaki bir tarladan organik salata topladı.

        Yaşları 18 ile 26 arasında değişen öğrencilere daha sonra 12 yıllık turşu ustası Haceli Koç ve Belediye Başkanı Lokman Özden tarafından pratik ve teorik ''turşu kurma eğitimi'' verildi.

        Başkan Özden, turşu malzemelerini sıraladığı tezgah başında verdiği eğitimde, kavanozların içine sırasıyla salatalık turşusu, sarımsak, yeşil biber, limon tuzu, karabiber, defne yaprağı, dereotu ve turşu suyu katarak iyi turşu yapmak için önemli olan püf noktalarını uygulamalı olarak gösterdi.

        Turşunun kurulduktan sonra 20 derecelik bir oda sıcaklığında, 15 gün bekletilerek tüketilebileceğini belirten Başkan Özden, önceden kurulmuş ve yenmeye hazır hale gelen turşular hakkında da bilgi verdi.

        Başkan Özden, Çubuk'un sadece turşusu ile ünlü olmadığını belirterek ''İlçemizin turşusu ile birlikte eti, vişnesi, domatesi, organik sebzesi, meyvesi, Agat Taşı, bazlama ve gözlemesi gibi yöresel ürünleri de meşhur'' dedi.

        -ÇUBUK TURŞUSU AVRUPALI GENÇLERDEN TAM NOT ALDI

        Konuşmanın ardından turşuların tadına bakan öğrenciler, çok beğendiklerini ifade ettiler. Turşu kurmanın ülkelerinde bulunmayan bir mutfak kültürü olduğunu belirten Finlandiyalı öğrencilerden Marta, turşunun farklı damak lezzeti olduğunu ve gittiği zaman ülkesinde de turşu kuracağını ifade ederek, işi öğrenmekten mutlu olduğunu söyledi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ