Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam HT Pazar Zaman yolculuğunda kadının adı yok!

        HT PAZAR / Heja BOZYEL

        Sonbaharda gösterime girecek 2 filmde birden zamanda seyahat teması var. Bu filmleri düşününce aklımıza şu soru takıldı: Zamanda seyahat edenler neden hep erkek?

        Başımıza ne geldiyse hepsi filmlerin suçu! Mutlu sonlara, iyilerin kazanacağına, Elflere ve daha birçok olanaksız hikâyeye filmlerle inanmadık mı? Bir zaman makinemiz olsa da geleceğe gitsek ya da geçmişi düzeltsek diye az mı geçirdik içimizden? Kabul, kitaplar da kabahatli ama her şeyi görselleştiren ve daha gerçek kılan sinema...

        Zaman makinesi demişken, yine farklı zamanlara gidebilme hayalleri doğuracak bir film yolda: Teen Beach Movie. Disney'in yeni bombası olan bu filmde, sörf tutkunu 2 genç Mack (Maia Mitchell) ve Brady (Ross Lynch) sörf tahtaları sayesinde kendilerini bir anda 1960'ta buluyor...

        21 Eylül'de Disney Channel'da gösterime girecek Teen Beach Movie, (Gençlik Plajı Filmi) zamanda yolculuğu konu alan senenin tek filmi de değil. 4 Kasım'da gösterime girecek olan "About Time"da da 21 yaşındaki Tim (Domhnall Gleeson) zamanda yolculuk yapma ve hayatını değiştirme yeteneğini keşfeder, olaylar gelişir... Bu iki filmin ortak noktası zaman yolculuğu iken ayrıldıkları en önemli nokta Teen Beach Movie'de filmin ve bu yolculuğun baş kahramanının bir kız olması. About Time filmindeki kadın kahraman, yani Mary rolündeki Rachel Adams evde oturup sevgilisinin zamandaki seyahatlerinden dönmesini bekliyor. Gerçi bu durum Rachel Adams için bir ilk değil. 2009 tarihli Time Traveler's Wife (Zaman Yolcusunun Karısı) filmiyle tanımıştık Rachel Adams'ı. Bu filmdeki rolü zaten filmin adından mütevellit! Sonra Midnight In Paris (Paris'te Geceyarısı) filminde de nişanlısı zamanda çapkınlık yaparken otel odasında oturan genç kadın rolündeydi.

        İyi de neden zaman yolcuları hemen hep erkek? Çocukluğumuzun heyecanı Back to The Future (Geleceğe Dönüş) filminden başlayarak hep bazı adamların tarihler arasında gönüllerince gezdiğini izledik. Hatta serinin ikinci filminde Marty'nin sevgilisi, Marty ve Doktor ile birlikte yola çıkmak istediği zaman, "çok fazla soru sorduğu" gerekçesiyle Doktor tarafından yatıştırıcı ilaçla uyutulmuştu. Yoksa kadınlar tarihi değiştirme ya da zamanda gezme gücüne sahip olamaz mı?

        "Evde erkeğini bekleyen kadın" olma hayalleri kuran tek bir kız çocuğu görmedim. Tamam, böyle bir güce sahip bir erkeğin sevdiği kadın olmak çok güzel olabilir de ben de zamanda gezemeyeceksem ne anladım bu işten? Bu haliyle bilim kurgu sineması hep biraz eksik kalacak!

        İstisnalar var elbet. 2006 yapımı Japon anime film The Girl Who Leapt Through Time, tarihler arasında sıçrayabilen bir kızı anlatıyor mesela. 2001 tarihli Kate & Leopold filminde canımızın içi Meg Ryan, filmin sonunda dahi olsa zamanda yolculuk yapabilmişti. Ya da tam bir İngiliz komedisi olan Frequently Asked Questions About Time Travel'da, zaman yolculuğu ajanı kadın karakterler vardı. Başka bir istisna da yine Back To The Future 3'teydi. Doktor, eşinin de yolculuğa katılmasına "izin" vermişti! Yine de zamanda seyahat edebilen ve bu güçle yanında bir erkeği de bu seyahate katabilen çok ünlü bir kadın yok. Ah pardon, Harry Potter ve Azkaban Tutsağı filminde Hermione, bu konuda da gücü elinde tutuyor; hatta Harry Potter'ı da alıp geçmişe giderek zamanın akışını değiştirebiliyordu. Hepsi bu...

        Yine ne varsa yeni nesilde var. Teen Beach Movie'de Mack, erkek arkadaşını alarak 60'lara gittiğinde yeni neslin kadınlarına subliminal bir mesaj veriyor aslında: "Erkeklerin yapabildiği her şeyi kadınlar da yapabilir, hem de daha iyi." Gelecekte görüşürüz!

        Seksizmden uzak dünyalar

        2-3 Ağustos’ta Londra’da “Women On The Edge Of Time” (Zamanın Kıyısındaki Kadınlar) adlı bir sinema festivali vardı. 2 gün boyunca bilimkurgu filmlerde feminist bakış açısıyla kadınların yeri tartışıldı, filmler izlendi. Festivalin mottosu “Seksizmden uzak dünyalar ve zamanlar”dı.

        Herkesten önce izlemek için...

        Teen Beach Movie, 21 Eylül’de gösterime girecek. Ama filmi herkesten önce izleme şansınız var. Disney Channel, 12-26 Ağustos arasında bir yarışma düzenliyor. Kazanan 50 kişi, Gençlik Plajı Filmi’nin Cinemaximum Kanyon’da 14 Eylül 2013 Cumartesi günü saat 11.00’deki ön gösterimine 2 kişilik bilet kazanacak. 26 Ağustos’ta sona erecek yarışmaya katılmak isteyenlerin www.disneyturkiye.com.tr/yarismalar/genclik-plaji-filmi-rekabet/ adresindeki kayıt formunu doldurarak soruyu cevaplamaları gerek.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ