“Yeni Konut Finansman Modeliyle Yeni Evim” projesine konut sektörü ne dedi?
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, "Orta Gelirliye Yönelik Konut Kampanyası"nın detaylarını ortak basın toplantısıyla açıkladı. Konut sektörü, duyurulan projeyle ilgili ilk görüşlerini aktardı
ABONE OLUzun süredir beklenen orta gelirliye konut kampanyası bugün yapılan basın toplantısıyla duyuruldu. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, "Orta Gelirliye Yönelik Konut Kampanyası"nın detaylarını açıkladı.
Konut sektörünün üyeleri, “Yeni Konut Finansman Modeliyle Yeni Evim” projesiyle ilgili görüşlerini Habertürk'e aktardı.
GYODER Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kalyoncu, gayrimenkul sektörünün uzun süredir bu kampanyaya kilitlendiği belirtip, "Kampanyanın açıklanmış olması hem konut satın alıcısını hem de konut geliştiricisini rahatlattı" dedi.
İNDER Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, "Bu kampanya, durgun bir dönemden sonra böyle bir kampanya konut sektörü ateşler" diyerek projeyle ilgili görüşlerini ifade etti.
DAP Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz, "Bu kampanyanın özeti şu; şu an Avrupa’da ne uygulanıyorsa, bizim ülkemizde de uzun vadeli, 180 ay gibi ciddi bir süreyle konut kredisi verilmiş oluyor" ifadelerini kullandı.
Aşçıoğlu Yönetim Kurulu Başkan Vekili İrfan Aşçıoğlu, "Kira öder gibi ev sahibi olma imkanı sağlanıyor" diyerek görüşlerini aktardı.
İSTEBKoop Başkanı Ulvi ÖZCAN, projenin olumlu ve olumsuz taraflarını anlatıp, "Bu adımlar kapsamlı bir konut politikasının parçası olmalıdır" diye konuştu.
Endeksa.com Kurucu Ortağı ve Genel Müdürü Görkem Öğüt, kampanyanın konut fiyatlarına çok etki etmeyeceği kaydedip, "Hali hazırda konutu olan kişiler ise konutlarını satıp, satışın yapıldığı il dışındaki illerdeki sıfır konutlara yönelerek kampanyadan faydalanma kriterlerini sağlayabilirler" dedi.
Gayrimenkul sektörü bir süredir bu kredi kampanyasına kilitlenmiş durumdaydı. Çünkü konut satın alıcısı da ihtiyaçlarını buraya endekslemiş olduğu için özellikle son aylarda çok düşük bir konut satış grafiği gördük. Bu açıdan kampanyanın açıklanmış olması hem konut satın alıcısını hem de konut geliştiricisini rahatlattı.
Öte yandan bütün dünyada konut ihtiyacının karşılanmakta zorlanıldığı bir ortamda devletimiz ardı ardına ortaya koyduğu programlarla bu noktada çok önemli bir toplumsal destek ortaya koymuş oldu. Bunu çok önemli buluyoruz, çünkü şu anda konut ve barınma meselesi milli bir meseleye dönüştü. Bu noktada devletimiz bu adımları atmışken biz de iş dünyası olarak konuya toplumsal ve sosyal açıdan yaklaşmalıyız.